Przepraszam, niezauważyłem.
Najprawdopodobniej wszystkie pióra należ? do mewy srebrzystej Larus argentatus. Porównywałem je z tymi które ja mam a należ?cymi do mewy białogłowej. U mew ważna w rozpoznawaniu jest tzw zatoka lotki czyli jasna wstawka u nasady wewnętrznej chor?giewki. Widać to w piórze drugim od lewej. U mewy bialogłowej zatoka sięga wysoko niemal do do 2/3 długoci pióra, tutaj nie dochodzi nawet do połowy!
Myle że pióro drugie to P10, pióro trzecie P8 , a czwarte i pi?te P9. Skrajne pióra należ? do ptaka młodego, ciężko je oznaczyć ze zdjęcia
Podobnie do tej drugiej lotki wygl?da w mojej ksi?zce lotka szlamnika, tyle że wymiary się nie zgadzaj?. Dopiero P5 mniej więcej odpowiadała by rozmiarom , a to pióro jest raczej wyżej niz P5. W każdym razie deseń podobny do szlamnika Limosa lapponica.
A to moje pióro do identyfikacji. Bez w?tpienia jest to skrzydełko jakiego drapieżnika. Pióro to znalazłem wród oskubów drozda obrożnego w Bieszczadach, więc raczej pochodzi od drapieżnika, który posilał się na droĽdzie włanie.
Mi to wygl?da na jastrzębia choć moge się mylić.
Długoć - 8,5 cm -
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum