Kamikazi,
To pióro otrzymałem od kogo kto nie interesował się ptakami i nie dowiedziałem się zbyt wiele na temat miejsca jego znalezienia. Wiem tylko, że było to raczej w lesie lub przy lesie (a nie np. przy wodzie). Nie mam pojęcia do kogo może to pióro należeć, ale strzelał bym w myszaka, jak? jasn? jego formę. Co o tym mylisz
a te następne piórka to - patrz?c do Ammana - Ptaki (skromne to zródło )
w rzeczy samej piórka konturowe samca kurzyżówki Anas platyrhynchos hmmm
Tetrao ?
[ Dodano: 2005-03-03, 00:34 ]
Sorry, Zygmunto, co do Twojego piórka to nie mam koncepcji..ale poczekaj chwilę aż tu zajrzy parę "pióroowieconych" userów
Zygmunto Twoje pióro na pewno nie należy do rzadnego drapieżnika! A w?tpliwe jest czy to jaki rodzimy ptak:) Ja mam bardzo podobne pióro (tak wygl?dem jak i rozmiarem) pelikana różowego z chorzowskiego zoo.
Ale najbardziej pióro to kajrzy mi się z jakims dużym drobiem - np. indyk
To moje zdanie.
refleksja -
pierwsze piórka to bażant!
drugie piórka to pióra z boku ciała samca krzyżówki!
pierwsze skrzydło - przydałyby sie wymiary lotek oraz skan od spodu. Jaki siewkowiec lub mewa.
drugie skrzydło - jakis goł?b, może grzywacz?
Na wysypisku mieci w Łubnej cały czas przebywa dorosła mewa blada.
Hmm, co o tym słyszałem... a nawet widziałem zdjęcia tej mewy. Oprócz bladej pojawiaj? się tam inne doć rzadkie mewy jak np. Mewa mała Larus minutus czy Mewa czarnogłowa Larus melanocephalus. No ale oczywicie blada to prawdziwy rodzynek. Najbliższy wolny dzień rezerwuje na penetracje wysypiska Jak zrobie jakie ciekawe foty to zamieszcze na forum!
Widzę, że moje piorka zostały rozpoznane
Zatem kolejne ...długoć 14cm (mazn?łem 13 ale jest 14)
Bardzo bym prosił przy wstawianiu piór do identyfikacji podawać oprócz wymiarów również date (przynajmniej miesi?c) oraz rodowisko znalezienia pióra. To bardzo pomocne przy oznaczeniu.
W tym wypadku trudno cokolwiek skojarzyć zygmunto. Doć podobnie wygl?daj? pokrywy podogonowe cietrzewia, ale Ty pewnie powiesz że to pióro znad Wisły w Warszawie
Bardzo bym prosił przy wstawianiu piór do identyfikacji podawać oprócz wymiarów również date (przynajmniej miesi?c) oraz rodowisko znalezienia pióra. To bardzo pomocne przy oznaczeniu.
Niestety zjawisko o nazwie skleroza jest u mnie chyba powszechne. Zbierałem pióra, dostawałem je o innych, walczyłem z molami, patrzyłem i mówiłem jakie to one ładne, próbowałem oznaczać...ale nie wpadłem na to żeby gdzie zapisywać gdzie je znalazłem i kiedy
Cytat:
Ty pewnie powiesz że to pióro znad Wisły w Warszawie
równie dobrze może być znad Biebrzy gdzie cietrzewi wbród...nie wiem, nie chce zgadywać.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum