P1020162d - skrzydło bażanta (pióra 1-5 są lotkami 1 i 2 rzędowymi a 6-8 wyglądają na 3-rzędowe)
skrzydło2 - prawdopodobnie kos ale niestety z takiego "kłębowiska" piór ciężko jest cokolwiek oznaczyć - popatrz na zdjęcia innych: papier w kratkę i/lub linijka (ekierka) sa "niezbędne"
sama IIIrz. jest raczej niediagnostyczna, ale już s-lotka tak - u potrzosa miałaby wyraźny rudy brzeg zew.chorągiewki
Ok, pass
KrzyH napisał/a:
Acrocephalusy mają jak wiesz zaokrąglony
Niby racja, ale co w takim razie mogłoby to być... Może boryna? Może i są niediagnostycznie jako nie-komplet, ale wiem co się łapało w tym czasie na Rakutowie, a to akurat jest materiał wytrzepany z woreczka Wybór jest ograniczony.
KrzyH napisał/a:
takie czarne piórko u dziwonii?
Miałam dziwonię w ręku i sterówki ma dosyć ciemne. Dla porównania - sterówki dziwonii z sieci. Moje piórka muchołówki żałobnej są troszkę mniejsze, węższe i jaśniejsze, ale może znowu kwestia zmienności...
KrzyH napisał/a:
będę obstawał przy gąsiorku
A ja przy trzciniaku Jeśli gąsiorek, to tylko ad f. Długość t1 gąsiorka to 83mm, trzciniaka 76. Moje piórko ma 77. Ale faktycznie ciekawe, jak podobna może być środkowa sterówka f gąsiorka i trzciniaka
KrzyH napisał/a:
to nie błotniak (...) a przecież to nie pierwszorzędówka. (...) Później jednak wylukałem, że ta chorągiewka raczej oberwana nie jest
Otóż JEST oberwana, chociaż myślałam że to lotka Na lepszym foto i tak nie byłoby tego widać, chyba że od spodu - chorągiewka zaczyna się na 63mm pióra. Tak czy inaczej, jak będzie jasno zrobię jeszcze raz te zdjęcia.
KrzyH napisał/a:
podstawą oznaczania pierza jest umiejętność określenia z jakiego "miejsca" ptaka ono pochodzi.
Ok ok, poddaję się!
edit: obiecane zdjęcie
Kessy - moze jesienią będzie okazja obejrzeć to intrygujące piórko w realu? (o ile nie wyemigrujesz za granicę)
1,2 - kropkowane jak od perlicy, nie wiem tylko, czy ten jasny kolor to wina lampy?
3 - modraszka
4 - bażant
5 - to może być też myszak, ale nie jestem w 100% pewien
6,7,8 - myszołów
9 - sterówka jastrzębia
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum