Wysłany: 2008-07-07, 12:31 i teraz ja mam tez pytania, bo już sama jestem w ....kropce
Na początek serdecznie pozdrawiam moich wszystkich kolegów, bo trochę dawno mnie tu nie było i teraz ja mam też pytania, bo już sama jestem w ....kropce
w sprawie drapolków, prosze o identyfikację,
nr 4,5.JPG myszołów czy krogulec ?
Plik ściągnięto 7 raz(y) 77.39 KB
nr 3.JPG
Plik ściągnięto 7 raz(y) 100.56 KB
nr 2.JPG
Plik ściągnięto 6 raz(y) 83.13 KB
nr 1.JPG te piórka są tak miękkie w dotyku ( sowa ? )
od góry:
1) dymówka
2) nie szczygieł, a czy zięba niech ktoś lepszy oznaczy
vespertinus napisał/a:
5) śpiewak
1) mam wrażenie, że ta lotka ma jasną krawędź zew.chorągiewki - jesli tak to nie jest to jaskółka, a np. p9 szpaka
2) tak, to zięba
5) lotki są tak potargane, że osobiście bym się nie porywał tu na pewne oznaczenie
vespertinus napisał/a:
a sam mam prośbę - czy da się na podstawie tego skrzydła określić która to szata?
ale super . Juz od kilku miesiecy je mam jako pioro myszołowa(widac lepiej nic samemu nie oznaczac), ale jak znalazlem martwego myszolowa i okazalo sie ze jego sterówki byly wyraźnie krótsze to zaczalem sie zastanawiac nad tym piorem, opis trzemialojada z wyraźnie dłuzszym ogonem (od ogona myszołowa) z dwiema pregami u nasady naprowadzil mnie na oznaczenie, ale tym razem wolalem sie upewnic Avocet, jeszcze raz dzieki
Prosiłbym o identyfikację znaleziska. Po wstępnej lekturze wątków na tym forum stwierdzam, że to lotka myszołowa, (choć pasuje też całkiem nieźle do jastrzębia) ale znam się na tym jak wilk na gwiazdach.
strona grzbietowa
strona brzuszna
Przepraszam, że pióro takie wymęczone, ale takie znalazłem Jeśli będzie taka potrzeba, postaram się je wyprostować.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum