To już trochę po ptakach i ja się nie znam Ale akurat niedawno znalazłam grubodzioba i bym się przychyliła do tej teorii
Ale to taka luźna uwaga, na którą pozwoliłam sobie przy okazji tego posta. Takie tam znaleziska znad morza, prościzna dla was, więc od ręki mi ktoś potwierdzi Jedno pióro z lewej i reszta z tego samego skrzydła (jak można się było domyślić).
Witam!! Dziękuję za poprzednią odpowiedź. I jak zwukle proszę o pomoc w identyfikacji kilku nastepnych piór:). Te pierwsze zostały znalezione obok siebie, ale jakoś nie mogę ich dopasować do jednego gatunku bo wygladają zupełnie inaczej. Największa lotka ma dł. 43 cm. (nie widać tego na zdjęciu). Czy lotka ze zdjęcia kolejnego to może być kruk?? Z góry dziękuję!!!
Pozdrawiam!!
Te pierwsze zostały znalezione obok siebie, ale jakoś nie mogę ich dopasować do jednego gatunku bo wygladają zupełnie inaczej.
Z takie zdjecia cieżko powiedzieć, czy te lotki należa do zurawia, ale pokrywa tak, a ze zostały znalezione razem, to pewnie wszystko jest z żurawia. Nastepne piórko jest z kruka.
_________________ Nie jest dobrze...
To są trudne rzeczy...
2 lewe lotki to nurogęś. A reszta? Szukałam w sieci kompletu drugorzędówek nurogęsi i znalazłam tylko jedną stronę. Widać, że różnica jest spora. Te pióra są opisane jako samiec. Może zdarzyła mi się po prostu samica, której drugorzędówki tak wyglądają? Jak myślicie?
http://www.gefiederkunde.de/html/gansesager.html - pod tym linkiem są różne tracze. Widać tam, że sprawa oznaczenia pierza nurogęsia i szlachara nie jest wcale prosta - pewnie trzeba by obrać pare trupków obu gatunków i obu płci żeby jakoś pewniej się w tej materii poruszać
sprawa oznaczenia pierza nurogęsia i szlachara nie jest wcale prosta
W tym przypadku chyba jednak jest, bo mam jeszcze komplet pierwszorzędówek + sterówkę Po samych wymiarach odpada. Poza tym martinez jakoś się nie chwalił, żeby szlachary mu na Otorowie siedziały
Chodziło mi raczej o to, czy to może być coś innego niż tracz, no ale jeśli nie to dziękuję za oznaczenie
I faktycznie zapomniałam o tym linku... Nie ma tam żadnej łaciny, a niemiecki nie zapada w pamięć (przynajmniej moją)
ja też mam lotkę puszczyka znalezioną juz jakiś czas temu. Da się powiedzieć która to pierwszorzędówka? Jak po znalezieniu przeglądałam różne stronki to wyszło mi chyba P7, jeśli mnie pamięć nie myli...
1) pokrywa pierwszorzędowa pustułki? Znalezione 6 czerwca w lesie przy Zalewie Zemborzyckim.
2) te piórka są do siebie podobne i podejrzewam, że wszystkie pochodzą ze szpaka (mają jasną zewnętrzną krawędź i przyciemnienie na końcu), ale znajdywałam je w pewnym oddaleniu, więc na wszelki wypadek sfotografowałam je oddzielnie. Na łączce, tydzień temu.
3) Znalezione na skraju lasu, tydzień temu. Na zdjeciu jedno piórko od wierzchu i spodu.
4) jakieś piórka okrywowe (z piersi może) znalezione również tydzień temu, na działce
5) drugorzędówka jakiegoś wróblaka? Okoliczności znalezienie podobne jak w przypadku 3. piórka
a to to już w ogóle nie mam nawet podejrzeń
mieni się na zielono.
niektóre piórka mogą pochodzic od jakiegos ptactwa ozdobnego bo niedaleko gdzie znalazłam piórka ktoś je własnie hoduje.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum