Porównanie sterówek B.lagopus ( z lewej samica/mlody?, z prawej samiec ad.) ze sterówką B.buteo (w środku). Oba pióra lagopusy wypierzyły na obrzeżach moich łąk.
Bedę się czepiał, ale na jakiej podstawie oznaczyłeś gatunek (że to akurat B.lagopus, a nie B.buteo - chodzi o pióro po lewej)? Jest tak duża zmienność osobnicza wśród myszołowów, że ja na podstawie takiego pojedynczego pióra (a nie całego ptaka), nie podejmował bym się oznaczenia gatunku (a zaglądając do książki "Atlas piór rzadkich ptaków chronionych" mam jeszcze większe wątpliwości - coś dużo tu rudego w tym piórze...).
Pióro po prawej to bez wątpienia B.lagopus (ale płci to nie wiem na pewno). Co do środka to zgadzam się, że to B.buteo
_________________ Nie jest dobrze...
To są trudne rzeczy...
Widziałem kiedyś fotke lagopusa z bardzo podobnym wzorem sterówek, troche przed chwilą nawet googlowałem w poszukiwaniu czegoś takiego w necie - bezskutecznie. (to chyba bylo zdjęcie W.Łapińskiego). Rude kolorki w sterówkach lagopusa sie jak najbardziej zdarzają - podejrzyj niemieckie stronki z piórami. Poza tym tą konkretnie sterówkę widział kiedyś B.Dul i nie miał zastrzeżen co do oznaczenia.
Ok, ja nie twierdzę że to nie jest myszołow włochaty. Sam uważam, że to najpewniej kosmacz, ale zawsze istnieje jakaś niepewność... A patrząc na ten rozmyty pasek to sądzę, że to najpewniej młody ptak...
_________________ Nie jest dobrze...
To są trudne rzeczy...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum