Stary! Opanuj się ! tamat o mewce srebrzystej jest gdzie indziej!
S Aftyka napisał/a:
będę dociekliwy, ale na jakiej podstawie wiesz że to siodłata.
a na jakiej podstawie wiesz że to srebrzysta? Młoda srebrzysta ma bardzo bogato nakrapiane nnasade sterówek oraz kuper i pokrywy nadogonowe! Ta twoja mewa to może być juvek żółtonogiej, białogłowej, romańskiej etc. a także srebrzystej w 2 i 3 roku życia... (ale na pewno nie młoda!!!) sk?d wiesz zatem że to L. argentatus?
Kilka moich dorosłych mew (część jeszcze czeka na zrobienie ).
Ułożone od największej ilości czerni do najmniejszej.
Są jakby 2 rodzaje oświetlenia - w jakimś momencie nieopatrznie przestawiłam ustawienia lampy błyskowej
Pochodzenie ptaków to: 1 przypadek nieopisany i 5 z Władysławowa.
Przy okazji jeszcze raz spojrzałam na mewę Heimdalla i zaczęłam się zastanawiać, czy to na pewno jest srebrzysta. Różni się dość znacznie i to nie tylko ogólnie jaśniejszym kolorytem, ale też zasięgami zatok. Pasowałoby na to, co Szymon napisał w wykładzie o mewach pod obrazkiem ze skrzydłem mewy białogłowej.
Być może to pytanie będzie zbyteczne, bo Heimdall powie nam jak tu zajrzy, że ma zdjęcia całej mewy i sytuacja będzie (mniej lub bardziej) jasna, ale nawet jeśli okaże się że morfologicznie to srebrzak - czy nie można podejrzewać jakichś genów białogłowej w tym przypadku? Czy może jest to aż taka zmienność (w połączeniu z jakimś leucyzmem?)?
Ot, tak jestem ciekawa waszego zdania
Dla łatwiejszego porównania pozwalam sobie załączyć "poskładane" lotki kolegi.
Ostatnio zmieniony przez kessy 2008-01-10, 23:20, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum