Decyzja to chyba 70 albo 80zł + ok. 7-8zł za znaczki skarbowe na wniosek i wysłanie go listem poleconym z potwierdzeniem nadania.
Najlepiej zadzwonić wcześniej do biura WKP i spytać dokładnie co należy we wniosku napisać i jeśli istnieje taka możliwość, poprosić o wzór (jeśli mają formularz). W ten sposób unikniesz ponad półrocznej przepychanki listownej
PS Jeśli jesteś z Tucholi to współczuję - nasz WKP jest twardogłowy Dobrze chociaż, że panie w sekretariacie miłe. Powodzenia!
[ Komentarz dodany przez: S Aftyka: 2007-01-19, 13:05 ]
Najpierw prześledź temat od poczatku, a jak będziesz miał jakieś dodatkowe pytania, to na nie odpowiem
Mam pytanie problemowe.Przykładowo:znajduje martwego ptaka nadającego się do wypchania , a będącego pod ochroną.Chcę go wypchać.Jak to zrobić zgodnie z prawem?Ptak chyba należy do Skarbu Państwa?
kompletny bezsens mam chyba z 6 piór i mam je rejestrować już lece ćwir ćwir może jak znajde następne pióro to znowu je rejestrować a jak znam życie to to nie będzie bezpłatne
w art. 52, w ust. 2:
„W stosunku do gatunków dziko występujących zwierząt objętych ochroną
gatunkową mogą być wprowadzone, w przypadku braku rozwiązań
alternatywnych i jeżeli nie spowoduje to zagrożenia dla dziko
występujących populacji zwierząt objętych ochroną gatunkową, odstępstwa
od zakazów, o których mowa w ust. 1, dotyczące:”,
[bla, bla, bla]
– dodaje się pkt 8 w brzmieniu:
„8) zbierania i przechowywania piór ptaków.”,
Tylko co to oznacza? Zmieni to coś czy nie? Im dłużej czytam tym mniej z tego rozumiem...
_________________ Na betonie kwiaty nie rosną. Twarde bruki nie pachną wiosną.
Na kamieniu nic się nie rodzi. Lecz nam to dziwnie, podobno nie szkodzi...
Czytaj dalej:
„Art. 53. Regionalny dyrektor ochrony środowiska, może wprowadzić na terenie
województwa, na czas określony, w drodze aktu prawa miejscowego w
formie zarządzenia, ochronę gatunków roślin, zwierząt lub grzybów
nieobjętych ochroną określoną w przepisach, o których mowa w art. 48-50, a
także właściwe dla nich zakazy wybrane spośród zakazów, o których mowa
w art. 51 ust. 1 oraz art. 52 ust. 1, a także odstępstwa od zakazów, o których
mowa w art. 51 ust. 2 oraz art. 52 ust. 2.”;
Jeżeli regionalny dyrektor ochrony środowiska (jeszcze nie ma tego urzędu, jego utworzenie przewiduje ustawa o udostępnianiu informacji o środowisku i jego ochronie, udziale społeczeństwa w ochronie środowiska oraz o ocenach oddziaływania na środowisko - też jest w Senacie) wprowadzi to odstępstwo, to można będzie zbierać i kolekcjonować pióra ptaków, ale tylko na obszarze danego województwa.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum