Legalizacja kolekcji piór |
Autor |
Wiadomość |
krotom
administrator ludź od prądu

|
|
|
|
 |
Karłowaty

|
Wysłany: 2008-09-21, 23:39
|
|
|
W uzasadnieniu projektu ustawy czytamy:
Cytat: | W obowiązującym stanie prawnym całkowity zakaz zbierania i przetrzymywania piór ptaków jest zbyt rygorystyczny, dlatego też w art. 52 ust. 2 dodano pkt 8 dotyczący wprowadzenia odstępstwa od tego zakazu. | (podkreślenia moje)
Wynikałoby z tego, że jest jeden zakaz i możliwe będzie tylko jedno odstępstwo od niego, na co wskazuje także użycie w przepisie i w uzasadnieniu do jego wprowadzenia spójnika "i" - gdyby ustawodawca przewidywał możliwość wprowadzania odstępstwa tylko dla jednej z tych czynności, użyłby słówka "lub". Tak mnie uczyli na zajęciach z logiki, ale różnie z tą logiką w stosowaniu prawa bywa - nie zdziwię się, gdy w jakimś województwie będzie wprowadzone tylko jedno odstępstwo, np. od zakazu przechowywania piór bez możliwości ich zbierania (taka "legalizacja" istniejących kolekcji). Trzeba poczekać na zarządzenia wprowadzające odstępstwa - wtedy będzie można coś powiedzieć na pewno. |
|
|
|
 |
darek mińkowski
|
Wysłany: 2009-04-02, 10:58
|
|
|
Mam pytanie: czy występując o pozowlenia na zbieranie i przechowywanie piór występowaliście tylko w zakresie posiadanych zbiorów, czy też we wniosku określaliście inne gatunki, na przykład te których pióra przewidujecie znaleźć w terenie? |
|
|
|
 |
Pawelele

|
Wysłany: 2009-06-16, 16:55
|
|
|
A jak to jest z legalnością wymieniania się piórami?? Niech mnie ktoś naprostuje w tej kwestii bo mnie coś świta, że nie jest to legalne |
_________________ Paweł Kmiecik
NEWSY Z TERENU |
|
|
|
 |
Maciek P

|
Wysłany: 2009-06-16, 18:39
|
|
|
darek mińkowski jak starałem sie o zezwolenie na zbieranie i przechowywanie piór to wyszczególniłem, że tylko z ptaków drapieżnych (znajdywanych pod liniami energetycznymi, przy szlakach komunikacyjnych itp.)- więc chodziło o te które dopiero znajdę.
Jeśli otrzymasz zgodę to do końca grudnia każdego roku musisz złożyć sprawozdanie do Konserwatora Przyrody z zakresu wykorzystania zezwolenia- więc piszesz co, gdzie i w jakiej ilości uzbierałeś.
A co do wymieniania się piórami to chyba nie jest to całkiem legalne (może między osobami posiadającymi zezwolenie jakoś by przeszło??). |
|
|
|
 |
rogul1996

|
Wysłany: 2009-06-29, 08:43
|
|
|
no tak ale chyba nic nam nie zrobią jak będziemy kolekcjonować lub zbierać bez zgody ? chyba nas nie zabiją anie nie zamkną ( zwłaszcza jak się w ogródku coś znalazło ) |
_________________ przyroda jest piękna gdy tylko człowiek w nią nie ingeruje ... |
|
|
|
 |
for
teriolog Zgórmysyn
|
Wysłany: 2009-06-29, 08:52
|
|
|
no przepisy mamy jakie mamy - ale kompetencje na posiadanie pior ma miejscowy Regionalny Dyrektor Ochrony Środowiska - jesli chceta byc w zgodzie z prawem bez problemu mozna uzyskac pozytywna decyzje. |
_________________ W górach jest wszystko co kocham...
Nie lubię tzw. zrównoważonego rozwoju!!!!
 |
|
|
|
 |
Arkadio
Przyrodnik

|
Wysłany: 2009-06-29, 09:16
|
|
|
rogul1996 napisał/a: | chyba nas nie zabiją anie nie zamkną |
Oczywiście, że nie ale grzywnę możesz zapłacić - o ile znajdzie się ktoś kto bedzie to kontrolował.
rogul1996 napisał/a: | zwłaszcza jak się w ogródku coś znalazło |
A co to za różnica czy na ogródku czy poza nim? I na to i na to zgodę musisz mieć.
for napisał/a: | jesli chceta byc w zgodzie z prawem bez problemu mozna uzyskac pozytywna decyzje. |
Dokładnie. Uzyskanie zezwolenia nie jest jakąś wielką filozofią. |
_________________ Viburnum opulus |
|
|
|
 |
Avocet
ornitolog poznańsko pyra

|
Wysłany: 2009-06-29, 18:41
|
|
|
arkadio.k napisał/a: | Dokładnie. Uzyskanie zezwolenia nie jest jakąś wielką filozofią. |
może i żadna filozofia to nie jest, jednak darmowe to też nie jest |
_________________ Błażej Nowak
------------------------------------
Kowa Prominar TSN-883 + zoom 25-60x + konwerter Kowa 1.6x
statyw Manfrotto 290 xtra + głowica 128 RC
lornetka Zeiss Conquest HD 10x42 |
|
|
|
 |
darek mińkowski
|
Wysłany: 2009-10-21, 10:54
|
|
|
Właśnie dostałem decyzję z urzedu Regionalnego w sprawie gatunków objętych częściową ochroną- pozytywna, czekam jeszcze na stanowisko generalnego co do pozostałych gatunków - przepis kpa o 30 dniach na załatwienie sprawy to fikcja |
|
|
|
 |
Arkadio
Przyrodnik

|
Wysłany: 2009-10-21, 11:18
|
|
|
darek mińkowski napisał/a: | przepis kpa o 30 dniach na załatwienie sprawy to fikcja |
To nie jest fikcja. Teraz, gdybyś dostał decyzję negatywną, to możesz się odwołać ze względu na uchybienia w prowadzonym postępowaniu |
_________________ Viburnum opulus |
|
|
|
 |
pustul3
|
|
|
|
 |
Justyna K

|
Wysłany: 2009-10-21, 21:22
|
|
|
pustul3 napisał/a: | Tylko nie zbierajcie tych piór w okolicy gniazd drapoli w okresie lęgowym | Zezwolenie na posiadanie piór gatunków chronionych nie oznacza automatycznie pozwolenia na nieprzestrzeganie stref ochronnych Więc o to raczej nie ma obawy |
_________________ Moje rysunki na Facebooku
Moje rysunki na blogu |
|
|
|
 |
pustul3
|
Wysłany: 2009-10-27, 21:19
|
|
|
Justyno Słyszałem o ludziach wchodzących w strefy ochronnei to w okresie lęgowym po to aby popatrzyć na drapole albo poszukac piór |
_________________ KOCHAM SOKOŁY!
www.koo.free.ngo.pl
www.sokolnictwo.pl |
|
|
|
 |
Justyna K

|
Wysłany: 2009-10-28, 19:34
|
|
|
pustul3 napisał/a: | Justyno Słyszałem o ludziach wchodzących w strefy ochronnei to w okresie lęgowym po to aby popatrzyć na drapole albo poszukac piór |
Fakt, niektórzy robią różne dziwne rzeczy... Ale tacy ludzie zazwyczaj nie kłopoczą się o jakiekolwiek zezwolenia, tak mi się wydaje. |
_________________ Moje rysunki na Facebooku
Moje rysunki na blogu |
|
|
|
 |
|