Mam pytanie odnośnie drapieżców polujących na ptaki...po pierwsze:
Czy lis zawsze zostawia ogryzioną dutkę...i
Jak jastrząb/krogulec "wyciąga" pióro z ciała ptaka bez żadnego śladu krwi itp.
Z góry dziękuję za odpowiedzi
To wiem, ale czy zawsze?? I jak ptakom udaje się je wyrwać Przecież (chyba )nie da się wyrwac ot-tak pióra...oczywiście nie będę sie sprzeczał z bardziej zaawansowaną grupą ornito-piórologów, ale jestem ciekawy świata
Rzeczywiście w oskubie zostawionym przez czworonoga większość piór ma dudki ogryzione - czasami pojedyńcze pióra lub ich partie udaje się wyrwać ssakowi i wówczas dudki są całe, ale takich piór jest niewiele, przeważają ogryzki.
Z kolei w oskubach zostawionych przez skrzydlatych łowców też mogą się trafić piórka z ogryzioną dudką - skubalnie są bowiem chętnie sprawdzane przez lisy lub łasicowate, które poszukują resztek mięsa. Jeżeli na dudce zostaje trochę tkanek to jest ona odgryzana. Krogulce np. skubiąc większą zdobycz często odrywają dystalną część skrzydła (zew.p-lotki siedzą najmocniej) - i takie pióra w rewirze są najczęsciej ogryzione ( kiedyś znalazlem u krogulca 3 zew. lotki samca lelka w takim stanie ).
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum