FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Google  

Poprzedni temat «» Następny temat
Kilka słów o organizacji pierzastego forum.
Autor Wiadomość
TatRa 

Wysłany: 2004-12-15, 14:48   

No to się super kolekcja zapowiada :res:

Tetrao 
moderator
zacietrzewiony

Wysłany: 2004-12-15, 15:24   

Hmmm Kami niektóre lotki P10 które zamieciłas w tym temacie nie do końca wygl?daj? mi na mewe srebrzyst?. :| Co do tych z tematu "piórka do identyfikacji" jestem raczej pewien , ale tu nie wszystkie s? ewidentnymi srebrzystymi :/
czesc wyglada jak u białogłowej. :roll:

Kamikazi 
moderator

Wysłany: 2004-12-15, 22:19   

Tetrao, czy w takim razie mogę Cię prosić o wycięcie w?tpliwych piórek z tematu o srebrzystej?

Tetrao 
moderator
zacietrzewiony

Wysłany: 2004-12-15, 22:36   

Wiesz co Kami przejżałem dokładnie tablice ze skrzydłami mew w mojej ksi?żce i niestety - jest tyle zmiennoci osobniczej zarówno u mew srebrzystych jak i u białogłowych , że nic na 100% powiedzieć się nie da. Nie jestem za bardzo opatrzony w mewskich piórach więc tylko zamieszanie zrobiłem. Bior?c pod uwage to że mewa białogłowa jest znacznie rzadsza od srebrzystej na polskim wybrzeżu niech już tak zostanie! :oops:

kessy 
moderator
Sokola Pani :>

Wysłany: 2004-12-15, 22:44   

No skoro s? w?tpliwoci co do niektórych piór to prosimy Tetrao wskaż je i niech zostan? one usunięte co by niepotrzebnie nie wprowadzać dezinformacji...
Jeli znajdziemy jakiego eksperta od mewich piór to wrócimy do sprawy, ale póki co - to chyba będzie najlepsze wyjcie...

[i] Winer [i]
Poznaj moje smoki.

krotom 
administrator
ludź od prądu

Wysłany: 2004-12-16, 09:29   

Czy dałoby rade zamieszczać skany piór bez tych białych spinek :?:
I jak już postanowiłe zamieszczać pióra z opisami, to proponuję najpierw sprawdzić pisownię nazwy właciciela (sowa nierzna) :wink:

stare przysłowie pszczół mówi:
Nie pozwalaj wycinać lasu! Kto wie, może kiedyś będziesz musiał zostać partyzantem!
:cry: Winer'owi... Q pamięci :(

p@nzio 
Fantasta Forum

Wysłany: 2004-12-16, 09:35   

Cytat:
sowa nierzna

Szczegóły... :oops:

A co do 'białych spinek'... Niebardzo :/ Teoretycznie dałoby się, ale wi?załoby się to ze zniszczeniem kartki do której jest przytwierdzone pióro. A gdybym do każdego skanu miał robić potem now? kartkę :| Raczej nie da rady. I tak mam zaległoci w katalogowianiu z ostatnich wakacji jeszcze (i to spore!) :P

Kamikazi 
moderator

Wysłany: 2004-12-16, 10:02   

Dokładnie, nie ma co wprowadzać ludzi w bł?d. Można je przenieć do tematu np. "nieoznaczone". Postaram się w Zoo zagadać co to za piórka.

Rey 
moderator

Wysłany: 2004-12-16, 11:41   

krotom napisał/a:
I jak już postanowiłe zamieszczać pióra z opisami, to proponuję najpierw sprawdzić pisownię nazwy właciciela (sowa nierzna) :wink:

Faktycznie pierwszy raz widze napisan? sowę nieżn? przez "rz" :shock:
Ostatnio zmieniony przez Rey 2004-12-16, 11:44, w całości zmieniany 1 raz  

mopek 
administrator
mars napada

Wysłany: 2004-12-16, 11:44   

no włanie o to chodzi, że Krotom też :] ;)

:] uważaj na zarząd TP Bocian :]

Corvus 
moderator
..ichtio-mod...

Wysłany: 2004-12-16, 12:32   

krotom napisał/a:
Czy dałoby rade zamieszczać skany piór bez tych białych spinek :?:

Krotomku, czepiasz się!!!!!!!!!!
a w czym to przeszkadza, kilkumilimetrowy biały pasek przechodz?cy przez pióro :?

Marko 

Wysłany: 2004-12-16, 15:51   

Mam pewn? uwagę do Forumowiczów zamieszczaj?cych skany b?dĽ fotografie piór. Pokazujcie pióra także do spodu, tak jak to robi kessy. Spody piór posiadaj? także wiele cech diagnostycznych, po których można rozpoznać pióra znalezione gdzie w terenie. Może to bardzo ułatwić identyfikację. A sam pomysł z powołaniem "pierzastego forum"-pierwsza klasa.

Batman 

Wysłany: 2004-12-16, 18:48   

Cytat:
Mam pewn? uwagę do Forumowiczów zamieszczaj?cych skany b?dĽ fotografie piór. Pokazujcie pióra także do spodu, tak jak to robi kessy. Spody piór posiadaj? także wiele cech diagnostycznych, po których można rozpoznać pióra znalezione gdzie w terenie. Może to bardzo ułatwić identyfikację. A sam pomysł z powołaniem "pierzastego forum"-pierwsza klasa.

Też o tym pomylałem przy pierwszym skanowaniu piór, ale niczym się nie różniły z wierzchu jak od spodu (chyba tylko, że te od spodu były lustrzanym odbiciem tych poprzednich), więc nie wiem czy przy skanoiwaniu można wiernie oddać spód pióra. Pstrykaj?c zdjęcie pewnie można.

Batman 

Wysłany: 2004-12-16, 18:54   

Cytat:
Krotomku, czepiasz się!!!!!!!!!!
a w czym to przeszkadza, kilkumilimetrowy biały pasek przechodz?cy przez pióro

Bo ja wiem, widzę że Krotom to esteta, a takie białe paski jednak mog? razić (mnie np.). Można to dopracować na przyszłoć i odlepiać piórka do skanów, żeby się pięknie prezentowały w całoci, bo tak sprawiaj? wrażenie obciętych (pocz?tkowo mylałem że było to pióro tak duże że się nie zmieciło i jest...... ucięte :wink: ).

kessy 
moderator
Sokola Pani :>

Wysłany: 2004-12-16, 22:16   

Znowu offtopic... :(

[i] Winer [i]
Poznaj moje smoki.

Odpowiedz do tematu