Te co Kessy dała mog? być od starszego osobnika, bo pr?żkowanie zaczyna zanikać...
zmiany ubarwienia zwiazane z wiekiem u jastrzębi s? szczególnie widoczne na pierwszych pięciu pierwszorzędówkach (p1-p5) i w zasadzie tylko te powinny służyć do oceny wieku. Zmiany na sterówkach s? mniej charakterystyczne, ale faktycznie sterówka od Tetrao może być z młodego ptaka - w szacie młodocianej zwykle występuje ok. 1 mm jasne obrzeżenia pręg (pr?g?)
Na wewnętrznych pierwszorzędówkach?
Ana, mogłaby napisać co więcej na ten temat? Bardzo mnie interesuje pierzenie, jeli te informacje s? z jakiego Ľródła pisemnego to napisz proszę, z chęci? się z nim zapoznam. A jeli nie - to poprosimy o wykład
ródło jak najbardziej pisemne - artykuł o identyfikacji osobników i okrelaniu wieku na podstawie piór zbieranych w rewirach jastrzębi przez kilkanacie lat z Charadrius. Ja miałam (i cały czas gdzie mam...tylko muszę posprz?tać... ) kserówke tłumaczenia Desselbergera, niestety nie pamietam autora, roku itp. Jak znajdę to podam.
Jeli będziesz miała problem z jego odnalezieniem to mogę powykładać tyle z niego korzystałam przy mierzeniu piór, że prawie znam go na pamięć
To p-lotka jastrzębia. Powiem nawet więcej - idealnie pasuje na 9 lotkę Czyli licz?c od brzegu skrzydła drug?.
Wygięcie można rozprostować na parze. Piórko byłoby bardziej naturalne.
Ładne znalezisko
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum