Tak mi okropnie szkoda tego ptaszka, był rozjechany i tylko te kilka piórek dało się jako uratować i ładnie oczycić, reszta była doszczętnie zmasakrowana. Powiem szczerze, ze wolałbym nie mieć tych piór, ale widzieć go żywego :(:( Pojedyncze piórko, legalnie znalezione.
Dzwoniec2.jpg Po prawej dwie lotki, reszta sterówki. Porównajcie ze sterówkami czyża, są identyczne, tylko większe.
Plik ściągnięto 46 raz(y) 133.34 KB
Dzwoniec.jpg sterówka
Plik ściągnięto 45 raz(y) 105.23 KB
_________________ Pozdrawiam,
Krzysztof Ciesielski
Powyższe różnice w ubarwieniu sterówek są wyrazem dymorfizmu płciowego. Poniżej komplety sterowek dzwońca pochodzące z oskubów znalezionych w zimowej "skubalni" krogulca, zlokalizowanej na peryferiach Białogardu ( jakieś 200m od bloku w kt.mieszkam ) W sezonie 2002/2003 dzwoniec byl drugim po wróblu gat. najczęściej chwytanym przez krogulca - na 28 oskubów znalezionych w tej miejscówce w okr. od listopada do marca 5 to wlaśnie C.chloris (3m,2f). W tym roku też juz mam jednego, bladego samczyka.
Powyższe różnice w ubarwieniu sterówek są wyrazem dymorfizmu płciowego.
Chyba nie do końca rozumiem te opisy zdjęć, ale wydaje mi się, że chodzi nie tylko o dymorfizm płciowy ale i o wiek, dochodzi też zmienność indywidualna. Pierwsze z góry pióra wydają się być z młodego ptaka (samca?), końcówki są zaostrzone, widać równomierne prążki wzrostowe/stresowe - i są bardzo blade. Szkoda, że w czasie obrączkowania dzwońców nie robią też zdjęć ogonków (szukałam po sieci) Ale u czyży w tym roku zaobserowaliśmy znaczne różnice w natężeniu żółtej barwy w zależności od wieku i płci. Nie wiem czy te obserwacje można przenosić na dzwońce, ale zawsze...
Pisząc "powyższe rónice" mialem na myśli dylemat chlopaków z poprzednich postów Cechy piór nal. do mlodziaków sie zgadzają - i mam wrażenie że dotyczy to także nateżenia barwy sterówek u dzwońca a wstawiam jak najwięcej fotek wlasnie po to, żeby pokazać zmienność osobniczą. Kiedyś wrzucę też czyża z jednym dość nietypowo ubarwionym osobnikiem - może dzieki Twojemu doświadczeniu Kessy nabytemu podczas obraczkowania uda sie dojsć, czy to jednak jakis standard czy tez anomalia.
Moje doświadczenie jest żadne, KrzyH - w sumie kilkadziesiąt czyży i 0 dzwońców Jakoś nie skojarzyłam że piszesz o piórach chłopaków - przepraszam Wrzuć tego czyża koniecznie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum