Tu Bartas muszę Cie zmartwić. na foto II widać 10 s-lotek i 1 trzeciorzędówkę. Komplet z jednego skrzydła to 7 s-lotek i 3 trzeciorzędówki. ten zestaw więc pochodzi od 2 ptaków.
A w ogóle sceptycznie podchodzę do oznaczania D.major/D.medius na podstawie oskubu znalezionego w terenie.
A w ogóle sceptycznie podchodzę do oznaczania D.major/D.medius na podstawie oskubu znalezionego w terenie
Uważam podobnie. Pióra dzieciołów pstrych są bardzo do siebie podobne (wyłączając dzięciołka, którego można po wielkości rozpoznać). Dobra cechą diagnostyczną jest komplet sterówek (nie wiem jak jest z dzięciołem białogrzbietym, ale pozostałe można po tym oznaczyć).
_________________ Nie jest dobrze...
To są trudne rzeczy...
ale skrajne sterowki sa diagnostyczne dla tych 3 gatunkow major/syriacus/medius
Teoretycznie tak, choć jakby założyć że u tych dzięciołow może wystąpić zmienność osobnicza determinująca stosunek bieli do czerni w sterówkach ( podobnie jak np. u srokosza, szczygła czy zięby ) to sie robi problem
Teoretycznie tak, choć jakby założyć że u tych dzięciołow może wystąpić zmienność osobnicza determinująca stosunek bieli do czerni w sterówkach ( podobnie jak np. u srokosza, szczygła czy zięby ) to sie robi problem
Ale jak mamy komplet sterówek, to można to rozpoznać. Dzięcioł średni ma inny kształt (sterówki są bardziej zaostrzone). U dziecioła średniego część dutki tkwiaca w skórze jest jaśniejsza (żółtawa) i bardziej przezroczysta, niż u pozostałych dwóch gatunków (te mają szere dutki).
Żeby już nie rozbijać na poszczególne tematy zamieszczam sterówki wszystkich trzech problematycznych dzieciołów
sterówki.jpg od lewej: dz.duży, dz.białoszyi, dz.średni
Plik ściągnięto 76 raz(y) 26.96 KB
_________________ Nie jest dobrze...
To są trudne rzeczy...
Witam Was ponownie!
Jeśli chodzi o lotki to dziwie się, że nie zauważyłem tej trzeciorzędówki. I rzeczywiście są to 2 ptaki. Natomiast jeśli chodzi o oznaczenie gatunku to mieliśmy po prostu skrzydła D. major i D. medius pochodzące z trupów. Porównujac wielkości wyszedł medius. Poza tym pokrywy podogonowe są bladoczerwone, a wiele pokryw ze spodu ciała posiada widoczne strychowanie, co też wskazuje na średniaka(ja nie fotografowałem wszystkich pokryw, tylko kilka dla przykładu). Major nie posiada strychowania, a syriacus posiada bardzo niewiele. Wiem, że występuje zmienność, ale odsyłam dwa zdania do tyłu.
Ps 1. Przepraszam za błędy, ktore robię oraz dziękuje za ich poprawianie(zwłaszcza te "sterówki" perkozka nie dadzą mi spać )
Ps 2. Wróciłem z wojaży sylwestrowych ze Słowacji i chciałem wszystkim życzyć szczęśliwego nowego roku 2007
No i tu się znowu czepnę Na fotce powyżej jest 19 lotek z lewego skrzydła. Trzy z nich w środkowym rzędzie to niewątpliwie p-lotki ( te bledsze ), reszta to moim zdaniem s-lotki - a to by oznaczało że pióra pochodzą od 2 ptaków ( oba mediusy? medius/major? ).
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum