Tak to te same zdjęcie tylko to moje pomniejszyłem żeby się wszytskie zmieciły! Ale dobrze że je Kejbii wstawiłe! Widać lepiej z bliska i więcej szczegułów
(a fotka ta była kiedy w zagadkach, u kolebki ich powstania, a jedynym jej triumfatorem był wtedy ... Winer )
Nieprawdam ! B?k to czapla a nie as przestworzy nie potrzebuje nie wiadomo jak długich i szerokich sterówek. Poza tym samo ułożenie i symetrycznoć tych piór wskazuje że to z łogona.
Na dwóch pierwszych zdjęciach lotki b?ka z prawego skrzydła. Mam nadzieję, że w prawidłowej sekwencji. Z powodu braku dudek podaję dł. char?giewek: od 19 w najkrótszym (pierwsze z prawej na zdjeciu 2) do 23 cm w najdłuższym piórze (pierwsze z lewej na zdjeciu 1). Kompletne powinny mierzyć zapewne odpowiednio od 26 do 30 cm. Na trzecim zdjęciu mniejsze pióra, wszystkie prawdopodobnie także wchodziły w skład upierzenia skrzydła. Wszystki pióra zostały znalezione razem jako oskuby.
lotki pierwszorzędowe- znalezione na stawach w Ślesinie (9.10.02), lotki drugorzędowe-znalezione na stawach rybnych w Białośliwiu (3.04.05) ,
najprawdopodobniej ofiary lisa.
skala 5 cm
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum