Wysłany: 2008-01-22, 14:36 Temat pracy magisterskiej- bardzo prosze o pomoc!
Zaczęłam pisać prace magisterską na temat związany z Naturą 2000 jednak z braku danych zmuszona jestem zmienić ten temat.
Mam już rozdziały teoretyczne związane z Naturą 2000 w Wielkopolsce. Może ktoś z forumowiczów podsunął by mi ciekawy temat na taka prace. Interesuje mnie bardziej gospodarowanie na tych terenach, zarządzanie tymi obszarami ale nie tylko... odpadają jednak tematy bardziej biologiczne.
Interesuje mnie bardziej gospodarowanie na tych terenach, zarządzanie tymi obszarami ale nie tylko...
a może skupiłabyś się na jednym - kilku obszarach NATURA 2000 z terenu Wielkopolski, skoro masz już zebrane jakieś informacje i opisała dotychczasowy sposób gospodarowania tym terenem i prześledziła ew. zagrożenia oraz sposoby i pomysły dalszej ochrony tego obszaru... ?
_________________ Maciej Szajda
Poznańska Grupa OTOP
www.otop.org.pl
Matta M. przykro mi to pisać ale znajdź sobie temat, który Cię zainteresuje. O Naturze 2000 można pisać w nieskończoność na 1000 tematów, a Ty potrzebujesz podpowiedzi??!!!
Poprzedniego tematu nie udało mi się rozwinąć, ponieważ był uzależniony od informacji jakie miałam uzyskać z dokumentów programowych oraz od ludzi pracujących w administracji kilku gmin. Niestety okazało się, że informacji takich brak w wyżej opisanych źródłach.
Wiem, ze tematów o Nat2000 może być naprawdę wiele, jednak nie chce żeby był on zbyt "oklepany" a równocześnie po wcześniejszym doświadczeniu szukam tematu niezbyt skomplikowanego J.
Nie może być on zbyt związany z biologią a raczej z zarządzaniem, gospodarowaniem - kończę zarządzanie w OŚ.
Jeszcze raz proszę o pomysły, gdyby się jakiś komuś nasunął, każdy się liczy i z góry bardzo dziękuję.
Ale pytanie o to jak brzmiał uprzednio temat pozostaje otwarte....
_________________ ...Tam, gdzie przedtem w niedostępnych bagnach, kisiały zaraźliwe zgnilizny i jady straszliwe, gdzie w gęstych łozach lęgły się drapieżne wilki (...) tam dziś widać naypyszniejsze łąki i bogate osady przytykaiące do samych brzegów Noteci…
Nie dziwie się ze w gminie brak takich danych.
Na pewno trzeba by było odwiedzić zarządy Parków i Nadleśnictw leżących w obrebie sieci Natura.
A może spojrzec na sprawę (skoro nie ze strony biologicznej) to ze strony rolników gospodarujących na tych obszarach i przeanalizować ich ewentualne straty i zyski.
Tylko trzeba się trochę nachodzić a przede wszystkim pójść do ODR-u.
Ale z przykrością muszę przyłaczyć się do kolegi skoro niewierz czego szukać w tym temacie to może lepiej pisać o czymś co cię interesuje
Ale przecież nikt jeszcze nie ma wiedzy o gospodarowaniu na terenach naturowych. Co innego odgórne przepisy, a co innego ich wdrażanie i praktyka. Tego jeszcze nikt nie zbadał, bo na to trzeba lat monitoringu. Dlatego na razie można jedynie opisać zastaną sytuację.
_________________ Ludzkie ciało jest takie miękkie - ponad 70% wody
http://eksplor.pl.tl/
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum