FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Google  

Poprzedni temat «» Następny temat
Temat pracy magisterskiej- bardzo prosze o pomoc!
Autor Wiadomość
Matta M. 

Wysłany: 2008-01-22, 14:36   Temat pracy magisterskiej- bardzo prosze o pomoc!

Zaczęłam pisać prace magisterską na temat związany z Naturą 2000 jednak z braku danych zmuszona jestem zmienić ten temat.
Mam już rozdziały teoretyczne związane z Naturą 2000 w Wielkopolsce. Może ktoś z forumowiczów podsunął by mi ciekawy temat na taka prace. Interesuje mnie bardziej gospodarowanie na tych terenach, zarządzanie tymi obszarami ale nie tylko... odpadają jednak tematy bardziej biologiczne.

Z góry bardzo dziekuję za każdą sugestię.

jutlandia 

Wysłany: 2008-01-22, 20:23   

a jaki był wcześniejszy temat dot. Natury 2000? czy na pewno brak jest materiałów?

lagopus 

Wysłany: 2008-01-22, 21:28   

Matta M. napisał/a:
Interesuje mnie bardziej gospodarowanie na tych terenach, zarządzanie tymi obszarami ale nie tylko...

a może skupiłabyś się na jednym - kilku obszarach NATURA 2000 z terenu Wielkopolski, skoro masz już zebrane jakieś informacje i opisała dotychczasowy sposób gospodarowania tym terenem i prześledziła ew. zagrożenia oraz sposoby i pomysły dalszej ochrony tego obszaru... ? :roll:

Namor 
Roman Stelmach

Wysłany: 2008-01-22, 22:26   

Matta M. przykro mi to pisać ale znajdź sobie temat, który Cię zainteresuje. O Naturze 2000 można pisać w nieskończoność na 1000 tematów, a Ty potrzebujesz podpowiedzi??!!!

Matta M. 

Wysłany: 2008-01-23, 16:10   

Poprzedniego tematu nie udało mi się rozwinąć, ponieważ był uzależniony od informacji jakie miałam uzyskać z dokumentów programowych oraz od ludzi pracujących w administracji kilku gmin. Niestety okazało się, że informacji takich brak w wyżej opisanych źródłach.

Wiem, ze tematów o Nat2000 może być naprawdę wiele, jednak nie chce żeby był on zbyt "oklepany" a równocześnie po wcześniejszym doświadczeniu szukam tematu niezbyt skomplikowanego J.

Nie może być on zbyt związany z biologią a raczej z zarządzaniem, gospodarowaniem - kończę zarządzanie w OŚ.

Jeszcze raz proszę o pomysły, gdyby się jakiś komuś nasunął, każdy się liczy i z góry bardzo dziękuję.

Atterdag 
Kserotermanta

Wysłany: 2008-01-23, 19:22   

Ale pytanie o to jak brzmiał uprzednio temat pozostaje otwarte.... :roll:
...Tam, gdzie przedtem w niedostępnych bagnach, kisiały zaraźliwe zgnilizny i jady straszliwe, gdzie w gęstych łozach lęgły się drapieżne wilki (...) tam dziś widać naypyszniejsze łąki i bogate osady przytykaiące do samych brzegów Noteci…

LSz FP

graż 

Wysłany: 2008-02-03, 17:07   

Nie dziwie się ze w gminie brak takich danych.
Na pewno trzeba by było odwiedzić zarządy Parków i Nadleśnictw leżących w obrebie sieci Natura.
A może spojrzec na sprawę (skoro nie ze strony biologicznej) to ze strony rolników gospodarujących na tych obszarach i przeanalizować ich ewentualne straty i zyski.
Tylko trzeba się trochę nachodzić a przede wszystkim pójść do ODR-u.
Ale z przykrością muszę przyłaczyć się do kolegi skoro niewierz czego szukać w tym temacie to może lepiej pisać o czymś co cię interesuje

Artur S 

Wysłany: 2008-03-17, 08:27   Gospodarowanie...

Ale przecież nikt jeszcze nie ma wiedzy o gospodarowaniu na terenach naturowych. Co innego odgórne przepisy, a co innego ich wdrażanie i praktyka. Tego jeszcze nikt nie zbadał, bo na to trzeba lat monitoringu. Dlatego na razie można jedynie opisać zastaną sytuację.

Odpowiedz do tematu