Gor?ca proba o możliwie szybkie przedstawienia listy tych obszarów.
Jaki czas temu wykonano dl MRiRW oprqacowanie które będzie podstaw? do typowania obszarów wymagaj?cych większega wsparcia w ramach programów rolnorodowiskowych.
Lista takowa może się pzrydac przy ustaleniach docelowych listy obszarów objętych wsparciem z UE.
Jeli chodzi o Shadow List obszarów ptasich, to póki nie zostanie ona oficjalnie przedstawiona, można posłużyć się list? polskich ostoi ptasich o randze międzynarodowej (IBA). Połowa z nich (72 na 141) została zatwierdzona jako OSOP, więc reszta pewnie będzie postulowana jako Shadow List, ale nie wiem, czy nie będzie jakich modyfikacji.
Listę IBA jak i zatwierdzonych OSOP można znaleĽć na płycie wydanej przez OTOP i doł?czonej do paĽdziernikowej Wiedzy i Życia ("Przewodnik po sieci Natura 2000").
Pozdrawiam,
Płyta o ktorej mowa bedzie dystrybuowana na poczatku listopada do wszystkich zainteresowanych (w wiekszych ilosciach). Jezeli jestes zainteresowany Michal J.R., to prosze o wiadomosc na moja skrzynke pocztowa. Zawrzyj tam prosze informacje, w jakich celach plyta bedzie wykorzystywana
pozdr
_________________ Iza Flor
OTOP
tel: 0-22 845 14 12
SL beda tworzyly wszystkie IBA, ktore nie weszly jako OSOP do propozycji rzadowej. Ktore konkretnie to beda mozna zobaczyc na plycie (wierze, ze Michal czytuje WiZ, ale nie sadze, zeby wykupil np. 100 egzemplarzy, zeby moc dystrybuowac dalej - stad propozycja).
Zgodnie z naszym zobowiazaniem z konferencji, oficjalna lista zostanie przeslana do NGO (i prawdopodobnie umieszczona na forum) na przelomie listopada / grudnia.
pozdr
OTOP
Plyta jest dystrybuowana od pocz?tku pazdziernika... Nie kazdy musi kupowac WiZ, zeby sie z nia zapoznac - wystarczy wyslac do mnie wiadomosc, a ja wysle plyte (lub nawet wiele plyt)
Zeby rozeslac liste teraz, musielibysmy ja opracowac w skrocie. Szkoda nam na to w tej chwili czasu, zwlaszcza, ze i tak jest w planie rozeslanie jej do NGO, a ponadto wszystko znajduje sie na plycie.
Troche cierpliwosci...
OTOP
Nie widze zadnego problemu... Oczywiscie, ze nie mamy naszych IBA w formie prostej listy. Opracowanie opisow 141 ostoi jest przedsiewzieciem dosc skomplikowanym, zwlaszcza, ze opisy robia fachowcy wspolpracujacy z nami w terenie.
Kazda IBA, to setki danych, ktore trzeba zebrac i przetworzyc. Umieszczenie ich tutaj w formie prostej listy z nazwami byłoby zbyt wielkim uproszczeniem, ktore naraziloby nas na dalsze pytania, na ktore nie ma tutaj miejsca (caly czas nawiazuje do naszych ustalen na konferencji).
Mam wrazenie, ze robimy tutaj sztuczny problem, na ktory oboje tracimy w tej chwili tak cenny czas...
pozdr
OTOP
Na tak milo wyrazona prosbe bardzo ciezko mi pozostac obojetna
Jednakowoz musze stanowczo odpowiedziec: oficjalne ogloszenie SL dla OSOP (a pewnie w tym samym czasie SOOS) opinii publicznej i rzadowi ma sie odbyc zgodnie z planem w grudniu. NGOs dostana pelna propozycje z mapami (prosba glownie Bociana) jak najszybciej sie da - mam nadzieje, ze jeszcze w listopadzie.
Obiecuje, ze jezeli bede miala cos w formie nadajacej sie do zaprezentowania na tym forum, to natychmiast to zrobie.
Szeroko rozumiana opinia publiczna moze jednak juz w tej chwili wyrobic sobie zdanie i wiedziec co sie dzieje na podstawie plyty (ktora, podkreslam po raz kolejny, jest do dostania w każdej chwili z OTOP - Bocian zglosil chec otrzymania 500 szt - beda dostarczone w przyszym tygodniu).
Serdecznie pozdrawiam i uznaje to za ostateczna wypowiedz OTOP na ten temat
OTOP
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum