Najprawdopodobniej tak właśnie było KB. A przecież nie trudno znaleźć nawet i siedliska z jakimi poszczególne gatunki są związane... poza tym nie ma też z tego co pamiętam porostów i glonów
Może po prostu wyeliminowano to co potocznie nazywa się "roślinami niższymi"...
_________________ ...Tam, gdzie przedtem w niedostępnych bagnach, kisiały zaraźliwe zgnilizny i jady straszliwe, gdzie w gęstych łozach lęgły się drapieżne wilki (...) tam dziś widać naypyszniejsze łąki i bogate osady przytykaiące do samych brzegów Noteci…
bo mało kto jest je w stanie rozpoznać, a wiedza o rozmieszczeniu i zasobach jest bardzo dziurawa. Zresztą to nie czerwona księga, tylko ochroniarskie narzędzie
zaręczam, że jeśli będą chronione naturalne siedliska (jak np. bagienne lasy, buczyny czy torfowiska), to i grzyby, glony et consortes też się będą dobrze miały, nawet, jak pozostaną bezimienne
Kochamy efekt parasolowy - działa i w przypadku siedlisk n2000 jak i stanowisk gatunków chronionych.
_________________ ...Tam, gdzie przedtem w niedostępnych bagnach, kisiały zaraźliwe zgnilizny i jady straszliwe, gdzie w gęstych łozach lęgły się drapieżne wilki (...) tam dziś widać naypyszniejsze łąki i bogate osady przytykaiące do samych brzegów Noteci…
bo mało kto jest je w stanie rozpoznać, a wiedza o rozmieszczeniu i zasobach jest bardzo dziurawa.
No dobra, to po co "wciskane" były gatunki takie jak: widłoząb zielony, sierpowiec błyszczący itp.. Też nie sądzę że pierwszy lepszy botanik je rozpozna.
Oenanthe napisał/a:
zaręczam, że jeśli będą chronione naturalne siedliska
Atterdag napisał/a:
Kochamy efekt parasolowy - działa i w przypadku siedlisk n2000 jak i stanowisk gatunków chronionych.
Tak tylko szkoda że to działa jedynie na obszarach N2K poza nimi siedliska nie są obiektem ochrony...
Właśnie tego pewien bym nie był. Poważnie się nad tym ostatnio zastanawiałem. Bo wszak n2k chroni siedliska, i nie powinno byc tak by zajmowała się tylko tymi wybranymi obszarami. W szczególności w wypadku gdy ma się tak marną reprezentatywność niektórych z nich jak u nas.
Tak zapytam trochę OT, acz odpowiedź może być przez PM. Maćku jak tam wykład Wojtka Bąby wyszedł? Ciekawym bardzo
Właśnie tego pewien bym nie był. Poważnie się nad tym ostatnio zastanawiałem. Bo wszak n2k chroni siedliska, i nie powinno byc tak by zajmowała się tylko tymi wybranymi obszarami.
Może nie powinno ale tak jest wg naszego prawa (i zdaje się również Dyrektywy SIedliskowej).
Atterdag napisał/a:
Maćku jak tam wykład Wojtka Bąby wyszedł?
\
No cóż poznałem miejsce fajne odwiedzenia w czerwcu Chociaż Wojtek Bąba bardzo się starał aby nie podać nazwy tego obszaru
Wiem o które chyba chodzi. O tenże rezerwat stepowy z Ophrysem? Obiecał mi, że ruszymy na wiosnę w to miejsce.
Ciekawe czy są tam jakieś ciekawe grzyby
Jeżeli to to miejsce o którym myślę to sie może spotkamy A z ciekawych grzybów to maślaki tam rosną- b.dobre na sosik A jeżeli o termin to polowa maja będzie lepsza
_________________ "Niczyje zdrowie, wolność, ani mienie nie jest bezpieczne kiedy obraduje Parlament" .
Zauważmy że np. porosty czy wątrobowce świetnie sobie radzą na terenach CELOWO niszczonych biologicznie przez człowieka - patrz choćby tory tramwajowe. Dlatego trudno uznać za gatunek wskaźnikowy do ochrony przyrody roślinę która bytuje tam gdzie nie bytuje nic innego.
Z drugiej strony są indeksowane obszary Natura 2k (chronione z innych powodów) na których występują także unikatowe skupiska porostów.
_________________ świat widziany w powiększeniu, wcale nie wydaje się taki mały
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum