|
PRZYRODA
Forum dyskusyjne PRZYRODA to doskonale miejsce do wymiany informacji, poszerzania wiedzy, rozwiazywania problemow i wszystkiego co tylko zwiazane z przyroda i jej ochrona.
|
NATURA 2000 - Wiadomości na gorąco!!! |
Autor |
Wiadomość |
Piotrek85

|
Wysłany: 2012-06-19, 12:11 Fajny konkurs
|
|
|
spam i ban |
_________________ Piotrek |
|
|
|
 |
Beti

|
Wysłany: 2012-08-17, 09:52
|
|
|
JerrY napisał/a: | czy ktoś starszy doświadczeniem wie, skąd wzięła się nazwa programu? (...) Ale obiecuję, że jeśli żadne lepsze źródło danych się tu nie pojawi - wstawię. |
Jerry, pół roczku minęło, i jak tam z Twoją odpowiedzią w temacie?:)
Bo przyznam, że nie wiem jaka jest geneza, a ciekawość mnie zżera;) |
_________________ Lider warszawskiej grupy lokalnej OTOP
www.otop.org.pl |
|
|
|
 |
JerrY

|
Wysłany: 2012-08-23, 21:42
|
|
|
No więc jak widzisz, średnio w temacie się coś ruszyło. Generalnie na jednej z konferencji w Brukseli usłyszałem coś takiego: "Natura" dlatego, że znaczy to samo niemal w każdym języku europejskim i podobnie jest wymawiane (Brytyjczycy wymawiają nazwę programu "Natura", a nie "Nejczer"). 2000 zaś dlatego, że w starej Unii do tego roku budowa sieci miała zostać ukończona. Niestety jest to tylko informacja zasłyszana, nic pewnego |
_________________ Nie ma rzeczy niemożliwych |
|
|
|
 |
JerrY

|
|
|
|
 |
wieslawbaginski
|
Wysłany: 2013-12-11, 00:39
|
|
|
Jednocześnie warto przy tym pamiętać, że oprócz funkcji hodowlanej, tradycyjne stawy karpiowe pełnią bardzo ważną funkcję przyrodniczą. Dzięki pracy rybaków, wokół stawów powstała cenna wodna przyroda doceniana przez ornitologów i ekologów. Stawy to skomplikowany system wodny, którego utrzymanie zapewnia wyłącznie opłacalna hodowla karpi. Klienci kupując polskie karpie, stają się udziałowcami unikatowego przyrodniczego depozytu. źródło: http://www.agronews.com.p...raz_tanszy.html
Myślę,że są są to ważne słowa,które trzeba powtarzać tym ,którzy nie chcą wpuszczać na stawy ornitologów i przyrodników, także i na stanowiące ostoje ptaków objęte Naturą 2000. O ile tytuł tego artykułu i jego treść są prawdziwe, trzeba zacząć im tłumaczyć - na jednym wózku zaczynamy jechać panowie
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
Krzynianek
|
|
|
|
 |
titina
|
Wysłany: 2015-03-04, 13:32
|
|
|
Tam gdzie jest to zaznaczone na mapie ,są dwa gniazda bielika, najwięcej tych ptaków, właśnie na 708 widziałam 5, w tym roku w tym miejscu zimowały gęgawy...
http://torun.naszemiasto....al,t,id,tm.html |
_________________ Pozdrawiam |
|
|
|
 |
Atterdag
Śmiałek Darniowy

|
Wysłany: 2015-03-05, 14:03
|
|
|
Prowadziłem badania nad zimowaniem bielika i innych ptaków na odcinkach 692 - 703 i 703 - 710. Generalnie jest to jedno z najbardziej istotnych zimowisk w dolnym biegu Wisły. Dodatkowo nie wiem jak oceniony został wpływ spiętrzenia na siedliska przyrodnicze w dolinie. Chciałbym OOŚ zobaczyć do tego. Szczególnie kto to zrobił.
PS A mój i wcześniejszy post chyba nadaje się do tematu nieszawskiej tamy. |
_________________ ...Tam, gdzie przedtem w niedostępnych bagnach, kisiały zaraźliwe zgnilizny i jady straszliwe, gdzie w gęstych łozach lęgły się drapieżne wilki (...) tam dziś widać naypyszniejsze łąki i bogate osady przytykaiące do samych brzegów Noteci… |
|
|
|
 |
wieslawbaginski
|
Wysłany: 2015-03-05, 16:58
|
|
|
Atterdag napisał/a: | Chciałbym OOŚ zobaczyć do tego. |
Jako obywatel masz prawo wszystko wiedzieć o sprawach związanych ze środowiskiem, tu od 7-ej minuty widać co Cię czeka: https://www.youtube.com/watch?v=Ink96389-88
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
titina
|
Wysłany: 2015-03-07, 21:46
|
|
|
Mam nadzieję, że RODOŚ tego projektu nie zaakceptuje |
|
|
|
 |
beata44
|
Wysłany: 2015-06-12, 15:41
|
|
|
Też bym chętnie przeczytałą . Gdzie szukac? |
|
|
|
 |
titina
|
Wysłany: 2018-02-01, 11:17
|
|
|
Witam ponownie, i ponownie jest problem tereny Natura 2000 a inwestycje biznesowe. W Ciechocinku w bezpośrednim sąsiedztwie rezerwatu roślin słonolubnych ma powstać. SPA. I rezerwat i inwestycja jest już na terenie Natura 2000. Jak to powstrzymać ?
Na tym terenie lęgną się błotniaki stawowe i żurawie , po za tym występuje wiele innych ptaków związanych głównie z terenami rolniczymi ,łąkami i trzcinowiskami. |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
I N F O R M A C J A Forum Przyroda wykorzystuje pliki cookies w celu zapewnienia Ci maksymalnego komfortu podczas korzystania z naszych usług. Jeśli kontynuujesz przeglądanie naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki, oznacza to, że wyrażasz zgodę na użycie tych plików. Pamiętaj, że w każdej chwili możesz zmienić ustawienia swojej przeglądarki
© PRZYRODA.org | Noclegi Świerże Górne, Kozienice,
Chinów - wysoki standard,
niskie ceny!
phpBB by
przemo
| |
|
|
 |
|