FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Google  

Poprzedni temat «» Następny temat
NATURA 2000 w Zachodniej Małopolsce
Autor Wiadomość
wodnik_szuwarek 

Wysłany: 2006-03-18, 14:13   NATURA 2000 w Zachodniej Małopolsce

Wybaczcie że mam na razie słabą orientację w temacie, ale jestem tylko rolnikiem, a nie jakimś samorządowcem, ekologiem, czy działaczem ngo's. Informacji o potencjalnych i zatwierdzonych obszarach Natura 2000 nie ma praktycznie nigdzie lokalnie. Przecież to ma dotyczyć ze 200 tys ludzi mocniej czy mniej, a żaden urząd gminy nie raczył zamieścić nawet notki!!! Jak to możliwe? Kto z Was jest z Małopolski? Piszcie proszę do UG żeby oswajali ludzi. Będzie to szok dla rolników, myśliwych. Widzę jak mnie gnoją zwolennicy betonowych układów, łowiectwa np na ksiedze goscie Zatora www.zator.iap.pl

Zamieszałem kijem w tym zasiedziałym mrowisku.

Ja bym to buractwo z samorządów wsi, miast zachodniej Małopolski pod ścianę i kula w łeb! Tylko że na ich miejsce wejdą tacy sami kolesie, jedna wielka korupcja i kombinowanie jak by tu zarobić poza marną pensyjką włodarza gminy. Potrzebni są młodzi idealiscie we władzach samorządowych. Tam gdzie jest słabo rozwijająca się gmina gospodarczo, a ludzie są niezadowoleni z rządów tych samych ludzi niekiedy przez 30 lat, to potrzeba CBŚ i NIK, ale wraz miejscowymi komitetami, opozycją, ngo's. Niech naprowadzą na odpowiednie patologie, tylko miejscowi je znają, ale nie jakieś RIO, czy nawet MOŚ. Wiem co mówię. RIO nie potrafi dobrze kontrolować urzędów gmin, to jakaś fikcja, a pod kątem ekologii, to już TRAGEDIA I ARMAGEDON na polskiej przyrodzie. Liczą się cyferki. Jak 2+2 jest 4 to ok. To nie jest kontrola samorzadów! PIS nie da rady wprowadzić dwukadencyjności samorządów, czytam właśnie że rezygnują... betonowe układy postPZPR górą...

Kocham ten kraj! Czy samorządowcom stołki się na 30 lat przykleiły do tyłków?

Klucz jest w samorządach, w odnowie kadr i w budowie ngo's ekologicznych. Ilu z Was zbudowało w swoich gminach lokalne organizacje ekologiczne-turystyczne? Przecież UG musi mieć partnerów poza Kołem Gospodyń Wiejskich i OSP. Nie ma tego. Zaniedbano w Polsce rzecz podstawową - rozwój ngo's w każdym sołectwie, osiedlu gminie. Na podstawie powiatu oświęcimskiego, wadowickiego, chrzanowskiego twierdzę że to ZBRODNIA na polskiej lokalnej demokracji, która nie istnieje praktycznie wcale. Nie istnieje też lobby na rzecz ochrony przyrody. Nie mam pojęcia na co idzie u nas gminny fundusz ochrony środowiska, w życiu nie widziałem żadnej ulotki, gazetki, folderu o ochronie przyrody na terenie gminy poza ostrzeżeniem przed azbestem.

Natura 2000, EQUAL, LEADER+ zaczęły się ze złej strony. Działa się nad głowami ludzi, rolników, właścicieli ziem, stawów, łąk, lasów. Wy macie orientację, ja też poczytam, ale kto poza nami? Gdyby zrobić ankietę wśród radnych gminy i sołtysów, rad sołeckich, nauczycieli, to co setny słyszał o tych trzech programach. Tu jest problem!!! Kto nami rządzi, czemu nauczyciele przestali być na wsią elitą rozwijającą gminy, siłą sprawczą przemian. Przez stulecia tak było, aż do XXI wieku i koniec. Zagrzebano nauczycieli w papierach, biurokracji, przy tym skończyła się moda na społecznictwo, wolontariat już jakoś nie ciągnie... umarło ZHP w większosci miejscowości, niewiele jest działających klubów ekologicznych, turystycznych. Ujmuje się 90% w statystykach dla celów budowania FIKCYJNEJ aktywności nauczycieli. Trzeba się wykazać "w papierach".

Nie atakuję nauczycieli. Gdybym był włodarzem gminy, dałbym finansowe narzędzia zachęty do aktywności pozalekcyjnej, pozaszkolnej dla nauczycieli. Jestem Waszy sojusznikiem zatem. Jestem raczej wrogiem zamykania szkół, zbyt pochopnego. Niemniej to nieuniknione, demografia. Trzeba scalać zwłaszcza zespoły podstawowo-gimnazjalne, specjalizować się w jednej dziedzinie. Szkoły muszą się stać kuźnią kadr ekologów, przyrodników, turystyki, ngo's pożytku publicznego. Mogą w szkołach być siedziby organizacji ekologicznych, zarówno szkolnych jak i sołeckich, gminnych.

Mam szereg marzeń odnośnie budowy ngo's w DOLINIE KARPIA - w Kotlinie Oświęcimskiej. Chciałbym żebyśmy zbudowali tutaj nasze oddziały PTTK, PTT, PTK, LOT, organizacje sołeckie, gminne zrzeszone w federację. Sam chciałbym zbudować fundację rozwoju Małopolski i będzie to w dużej mierze organizacja ekologów. Przyłączcie się do mnie, zróbmy coś od zera. Fundacja moja będzie budowała następne organizacje, pomagała działać, rozwijać się istniejącym. Coś w rodzaju Fundacji Batorego, ale mam akurat do nich sceptyzm polityczno-światopoglądowy, przy podziwie dla dokonań. Popierają bowiem PO i PD, a nie godzi się tak ważnej organizacji wspierać jedną opcję, a gnoić 2/3 Polaków o innych poglądach politycznych. To wina ich prezesa Smolara, ale czy tylko?

Zachodnia Małopolska bardzo potrzebuje takich organizacji, firm, spółdzielni socjalnych, zwykłych. Ten region zgaśnie. Ludzie młodzi wyjadą zagranicę, jeśli się nic nie zmieni. Wyjadą wszyscy, chyba że maja ciepłe posadki za piękny kawał grosza. Mam wizję rozwoju całego regionu od Skoczowa (Podbeskidzie powinno być w Małopolsce i należy do tego ZMIERZAć!) po Kraków na bazie obszarów turystycznych, chronionych, rolnictwa ekologicznego i innych atrakcji. Zamiast schyłkowego u nas przemysłu, wizja ekologicznej krainy. To się samo nie zrobi. Pomożecie? Kto z Was jest mieszkańcem Małopolski, Podbeskidzia? A jeszcze lepiej powiatu oświęcimskiego czy wadowickiego? :) Proszę o kontakt.

U nas obszary projektowane Natura 200o wspiera TnZ z Oświęcimia i FWIE z Krakowa, tudzież Czaplon z Gliwic i inni. Cudnie że są. Bez nich nic by się tu nie działo!

DOLINA DOLNEJ SKAWY

DOLINA DOLNEJ SOŁY

STAWY W BRZESZCZACH

To są nasze obszary Natura 2000 zgłoszone, ale prawdę mówiąc nie wiem jakie są strefy wokół nas. Nie wiem czy jakiś obszar w ogóle zakwalifikowano. Pogubiłem się. Bodaj Goczałkowice, Madahora w Beskidzie Małym, ale jeszcze nie poczytałem, zgaduję :)

www.kasztelania.pl/mapa.php można DOLINE KARPIA obejrzec na mapie. Polecam też poszperać po portalu na którym ona jest, bo wiele tam informacji, fotografii z tego obszaru.

www.ko.eco.pl polecam też serwis o naszej przyrodzie, w tym o obszarach Natura 2000

Niech ten wątek będzie wstępem do założenie osobnych wątków o poszczególnych obszarach. Ciekawi mnie, kto bada, obserwuje, zna nasze tereny. Trzeba się scalać. Może jakiś nieformalny klub na początek? Mieszkam w gminie Przeciszów www.przeciszow.iap.pl Część słynnych stawów średniowiecznych Przyręb jest w granicach naszej gminy, reszta pod Zatorem, Spytkowicami.

Odpowiedz do tematu