No fakt ja się opieram na autorskim projekcie bo nasze kochane ministerstwo nie udostępnia narazie żadnych informacji które ostoje zgłosi do UE . A cały obszar Bagna Całowanie był na licie IOP i mam nadzieje że go nie wytn?. Ja niestety " nie jestem blisko naszych władz " i nie mam pojęcia co oni z tymi propozycjami wyprawiaj? .
Niestety Całowanie wypadło ostatnio z sieci pod względem dyrektywy ptasiej.
Wiadomo o tym od jakiego 1,5 tygodnia i jest to wiadomoć pewna. Może co się im jeszcze zmieni, ale to w?tpliwe
Filipie dzieki za poparcie i potwierdzenie bo Reyu tylko patrzec jak by zaczynal na mnie psy wieszac za wiadomoci al;e cóż uswiadamianie zawsze jest bolesne.
P.S. czy wiecie że nowa ustawa spadła z szybkiej ciezki i weszła na normaln? drogę legislacyjn? jak nie uchwal? nowej - z zapisami o naturze to dopiero będ? jaja poza tym według tych projektów które kr?z? i wersji to rywin wysiada chc? m.in. aby gdy jest projektowana droga wzywać wojewode do uchylenia pomników przyrody.!!! i jego póżniejszego wycięcia
Szkoda, ze Całowanie wypadło jako OSO. Nie wiem czy słusznie czy tez nie. Tak na prawde to problem jest nie do konca zbadany. Z tego co wiem to Całowanie nie spełnia wymogów stawianych obaszrom OSO (mało gatunków z I zał?cznika, male ich liczebnosci). Myle jednak, ze znajomosc awifauny tego obszaru jest zbyt znikoma. Przypuszczam, ze gdyby poznano dokladnie stan np. derkacza (ktory jest umieszcony w zal?czniku I Dyrektywy Ptasiej) to sytuacja moglaby wygladac inaczej. Bagno Całowanie jest głownie opanowane przez botanikow i "ludzi bagien"
Hey sk?d Wy wiecie że Całowanie wypadło z sieci pod względem OSO ? Macie jaki informatorów w ministerstwie rodowiska albo w sejmowej komisji ochrony rodowiska ? Jeli tak to może warto by zacz?ć "lobbować" za jakimi korzystnymi poprawkami, póki nie wprowadz? ustawy o lobbingu
Hey sk?d Wy wiecie że Całowanie wypadło z sieci pod względem OSO ? Macie jaki informatorów w ministerstwie rodowiska albo w sejmowej komisji ochrony rodowiska ? Jeli tak to może warto by zacz?ć "lobbować" za jakimi korzystnymi poprawkami, póki nie wprowadz? ustawy o lobbingu
TO nie sejmowa komisja a Departament Ochrony Przyrody tnie i rz?dzi za żeby lobbować to trzeba by najpierw wywalić Pani? S i Pana W.
A o tym że wypadaj? obszary było już wiadomo - Komisja Europejska dba o swoje finanse
No wiec tak. W woj. mazowieckim pozostalo 7 ostoi OSO, a piec wypadlo. To jest pewna informacja - wczoraj pisalismy protest na posiedzeniu Wojewodzkiej Komisji Ochrony Przyrody. Z zatem, jezeli dobrze pamietam, wyladly: Puszcza Kozienicka, Calowanie, Dolina Narwi (Lomza-ujscie), Dolina Pilicy, Lasy Lukowskie. Plan pracy jest taki, ze na 1 maja maja byc przyjete OSO, to znaczy zatwierdzone przez Rzad. Zatem do 15 stycznia maja byc opracowane ich granice (po granicach dzialek)... To na razie tyle informacji.
_________________ Marek Kowalski
Towarzystwo Przyrodnicze "Bocian"
"Żegnam Was. Już wiem..."
Byłem przekonany, ze Natura 2000 jest wyznaczana niejako automatycznie, jesli obszar spelnia kryteria (w tym - kryterium ci?głoci, nie mozna powycinać sobie najcenniejszych kawałków, a pomiędzy nimi albo 100m dalej stawiać daczy).
Jeli s? odpowiednie gatunki i siedliska, a teren wypadł, można interweniować (w tym do Trybunału Eu Hiszpanie tak robili), bo akurat Natura2000 niedużo pozostawia widzimisię urzędników.
Byłem przekonany, ze Natura 2000 jest wyznaczana niejako automatycznie, jesli obszar spelnia kryteria (w tym - kryterium ci?głoci, nie mozna powycinać sobie najcenniejszych kawałków, a pomiędzy nimi albo 100m dalej stawiać daczy).
Można i staiwać dacze na granicy i na terenie N2 to nie jest rezerwat!!!!!!!!!!!
znowu mylne podejscie do tematu!!!!!!
Jeli s? odpowiednie gatunki i siedliska, a teren wypadł, można interweniować (w tym do Trybunału Eu Hiszpanie tak robili), bo akurat Natura2000 niedużo pozostawia widzimisię urzędników.
Włanie co Wy na to ? Sposób to jaki zawsze jest, a jak słysze takie rzeczy że 5 OSO wypadło z Mazowsza to się
Ze strony www.lkp.org.pl/n2k można ci?gn?ć opracowane przez Klub Przyrodników raporty, analizuj?ce stopień uwzględnienia wybranych rodzajów najcenniejszych siedlisk przyrodniczych w projekcie sieci Natura 2000.
Dostępne s? raporty dotycz?ce:
- jezior lobeliowych
- torfowisk wysokich typu bałtyckiego.
Pewnie to nam pozostanie. Nie tylko Hiszpanie musieli interweniowac. Z tego co wiem to rowniez Duńczycy. Ich pierwsza rzadowa wersja obszarow OSO została zaskarzona przez organizacje przyrodnicze do KE. Duński rzad musiał uwzglednic obszary ktorych wczesniej nie chciał właczyc jako OSO
Ostatnio bardzo ciekawy artykuł dotycz?cy NATURY 2000 ukazał się w najnowszym wydaniu " Parków Narodowych " : http://www.mos.gov.pl/kzpn/pl/0304.pdf
Porusza on sprawę: " Projektowanej sieci Natura 2000 w Polsce a krajowy systemem obszarów chronionych ". Można w nim przeczytać m.in. o tym czy Natura 2000 i krajowy system obszarów chronionych pokrywaj? się itp.
Warto też przeczytać dwa inne artykuły:
- " Kasprowy Wierch - co dalej " omawiaj?cy kontrowersyjn? sprawę modernizacji kolejki na Kasprowy Wierch w TPN i zwiększenia jej przepustowoci
- " Nie ma już dzikich plaż " opisuj?cy trudnoci czy wręcz niemożliwoć ochrony plaż na terenie Słowińskiego PN i dewastacje przyrodnicz? tego ekosystemu( m.in. coroczne niszczenie przez turystów lęgi zagrożonej sieweczki obrożnej).
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum