FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Google  

Poprzedni temat «» Następny temat
NATURA 2000
Autor Wiadomość
Rey 

Wysłany: 2003-12-09, 23:00   

No fakt ja się opieram na autorskim projekcie bo nasze kochane ministerstwo nie udostępnia narazie żadnych informacji które ostoje zgłosi do UE :evil: . A cały obszar Bagna Całowanie był na licie IOP i mam nadzieje że go nie wytn?. Ja niestety " nie jestem blisko naszych władz " :wink: i nie mam pojęcia co oni z tymi propozycjami wyprawiaj? :( .

Filip 

Wysłany: 2003-12-10, 00:42   

Niestety Całowanie wypadło ostatnio z sieci pod względem dyrektywy ptasiej.
Wiadomo o tym od jakiego 1,5 tygodnia i jest to wiadomoć pewna. Może co się im jeszcze zmieni, ale to w?tpliwe

grzegorzb 

Wysłany: 2003-12-10, 07:53   

Filipie dzieki za poparcie i potwierdzenie bo Reyu tylko patrzec jak by zaczynal na mnie psy wieszac za wiadomoci al;e cóż uswiadamianie zawsze jest bolesne.
P.S. czy wiecie że nowa ustawa spadła z szybkiej ciezki i weszła na normaln? drogę legislacyjn? jak nie uchwal? nowej - z zapisami o naturze to dopiero będ? jaja :mrgreen: poza tym według tych projektów które kr?z? i wersji to rywin wysiada chc? m.in. aby gdy jest projektowana droga wzywać wojewode do uchylenia pomników przyrody.!!! i jego póżniejszego wycięcia

Dominik 

Wysłany: 2003-12-10, 12:46   

Szkoda, ze Całowanie wypadło jako OSO. Nie wiem czy słusznie czy tez nie. Tak na prawde to problem jest nie do konca zbadany. Z tego co wiem to Całowanie nie spełnia wymogów stawianych obaszrom OSO (mało gatunków z I zał?cznika, male ich liczebnosci). Myle jednak, ze znajomosc awifauny tego obszaru jest zbyt znikoma. Przypuszczam, ze gdyby poznano dokladnie stan np. derkacza (ktory jest umieszcony w zal?czniku I Dyrektywy Ptasiej) to sytuacja moglaby wygladac inaczej. Bagno Całowanie jest głownie opanowane przez botanikow i "ludzi bagien" :mrgreen:

Rey 

Wysłany: 2003-12-10, 16:22   

Hey sk?d Wy wiecie że Całowanie wypadło z sieci pod względem OSO ? Macie jaki informatorów w ministerstwie rodowiska albo w sejmowej komisji ochrony rodowiska :wink: ? Jeli tak to może warto by zacz?ć "lobbować" za jakimi korzystnymi poprawkami, póki nie wprowadz? ustawy o lobbingu :wink:

mopek 
administrator
mars napada

oton

Wysłany: 2003-12-10, 16:29   

Cytat:
może warto by zacz?ć "lobbować"

Mało Ci Rywingate? :wink: :mrgreen:

:] uważaj na zarząd TP Bocian :]

Filip 

Wysłany: 2003-12-10, 23:38   

No - szkoda że Całowanie wypadło z OSO, bo jak do tej pory to, siedziało ono w Naturze "mocniej" włanie t? stron?.

grzegorzb 

Wysłany: 2003-12-11, 11:57   

Rey napisał/a:
Hey sk?d Wy wiecie że Całowanie wypadło z sieci pod względem OSO ? Macie jaki informatorów w ministerstwie rodowiska albo w sejmowej komisji ochrony rodowiska :wink: ? Jeli tak to może warto by zacz?ć "lobbować" za jakimi korzystnymi poprawkami, póki nie wprowadz? ustawy o lobbingu :wink:

TO nie sejmowa komisja a Departament Ochrony Przyrody tnie i rz?dzi za żeby lobbować to trzeba by najpierw wywalić Pani? S i Pana W.
A o tym że wypadaj? obszary było już wiadomo - Komisja Europejska dba o swoje finanse

Marfu 

Wysłany: 2003-12-12, 09:46   

No wiec tak. W woj. mazowieckim pozostalo 7 ostoi OSO, a piec wypadlo. To jest pewna informacja - wczoraj pisalismy protest na posiedzeniu Wojewodzkiej Komisji Ochrony Przyrody. Z zatem, jezeli dobrze pamietam, wyladly: Puszcza Kozienicka, Calowanie, Dolina Narwi (Lomza-ujscie), Dolina Pilicy, Lasy Lukowskie. Plan pracy jest taki, ze na 1 maja maja byc przyjete OSO, to znaczy zatwierdzone przez Rzad. Zatem do 15 stycznia maja byc opracowane ich granice (po granicach dzialek)... To na razie tyle informacji.

Jurek7 

Wysłany: 2003-12-12, 11:50   

Byłem przekonany, ze Natura 2000 jest wyznaczana niejako automatycznie, jesli obszar spelnia kryteria (w tym - kryterium ci?głoci, nie mozna powycinać sobie najcenniejszych kawałków, a pomiędzy nimi albo 100m dalej stawiać daczy).

Jeli s? odpowiednie gatunki i siedliska, a teren wypadł, można interweniować (w tym do Trybunału Eu :D :D Hiszpanie tak robili), bo akurat Natura2000 niedużo pozostawia widzimisię urzędników.

grzegorzb 

Wysłany: 2003-12-12, 14:46   

Jurek7 napisał/a:
Byłem przekonany, ze Natura 2000 jest wyznaczana niejako automatycznie, jesli obszar spelnia kryteria (w tym - kryterium ci?głoci, nie mozna powycinać sobie najcenniejszych kawałków, a pomiędzy nimi albo 100m dalej stawiać daczy).

Można i staiwać dacze na granicy i na terenie N2 to nie jest rezerwat!!!!!!!!!!!
znowu mylne podejscie do tematu!!!!!!

Rey 

Wysłany: 2003-12-12, 15:57   

Cytat:
Jeli s? odpowiednie gatunki i siedliska, a teren wypadł, można interweniować (w tym do Trybunału Eu Hiszpanie tak robili), bo akurat Natura2000 niedużo pozostawia widzimisię urzędników.

Włanie co Wy na to ? Sposób to jaki zawsze jest, a jak słysze takie rzeczy że 5 OSO wypadło z Mazowsza to się :evil:

Rey 

Wysłany: 2003-12-14, 22:42   

Ze strony www.lkp.org.pl/n2k można ci?gn?ć opracowane przez Klub Przyrodników raporty, analizuj?ce stopień uwzględnienia wybranych rodzajów najcenniejszych siedlisk przyrodniczych w projekcie sieci Natura 2000.
Dostępne s? raporty dotycz?ce:
- jezior lobeliowych
- torfowisk wysokich typu bałtyckiego.

Dominik 

Wysłany: 2003-12-14, 22:56   

Cytat:
Jeli s? odpowiednie gatunki i siedliska, a teren wypadł, można interweniować (w tym do Trybunału Eu Hiszpanie tak robili), bo akurat Natura2000 niedużo pozostawia widzimisię urzędników.

Pewnie to nam pozostanie. Nie tylko Hiszpanie musieli interweniowac. Z tego co wiem to rowniez Duńczycy. Ich pierwsza rzadowa wersja obszarow OSO została zaskarzona przez organizacje przyrodnicze do KE. Duński rzad musiał uwzglednic obszary ktorych wczesniej nie chciał właczyc jako OSO

Rey 

Wysłany: 2003-12-19, 21:37   

Ostatnio bardzo ciekawy artykuł dotycz?cy NATURY 2000 ukazał się w najnowszym wydaniu " Parków Narodowych " : http://www.mos.gov.pl/kzpn/pl/0304.pdf
Porusza on sprawę: " Projektowanej sieci Natura 2000 w Polsce a krajowy systemem obszarów chronionych ". Można w nim przeczytać m.in. o tym czy Natura 2000 i krajowy system obszarów chronionych pokrywaj? się itp.
Warto też przeczytać dwa inne artykuły:
- " Kasprowy Wierch - co dalej " omawiaj?cy kontrowersyjn? sprawę modernizacji kolejki na Kasprowy Wierch w TPN i zwiększenia jej przepustowoci
- " Nie ma już dzikich plaż " opisuj?cy trudnoci czy wręcz niemożliwoć ochrony plaż na terenie Słowińskiego PN i dewastacje przyrodnicz? tego ekosystemu( m.in. coroczne niszczenie przez turystów lęgi zagrożonej sieweczki obrożnej).

Odpowiedz do tematu