FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Google  

Poprzedni temat «» Następny temat
NATURA 2000
Autor Wiadomość
Rojst 
Oenanthe

Wysłany: 2008-09-06, 21:19   

mscelina napisał/a:
Natomiast problem jest z łąkami z Orchis morio - np. ta z największą populacją oficjalnie jest lasem-drzewostanem porolnym, choć ciągle jest koszona. Wszystko będzie w porządku jeśli będzie tak dalej...

Właśnie, właśnie. Dobrze byłoby, żeby przetrwał, biorąc pod uwagę stan zasobów storczyka samiczego w Polsce, populacje bieszczadzkie mogą być absolutnie kluczowe dla przetrwania u nas tego gatunku. Włączenie tych łąk w sieć Natura 2000 mogłoby trochę pomóc. Pozdrawiam,

mscelina 

Wysłany: 2008-09-06, 21:28   

Na przyszły sezon planuję penetrację okolic takich wsi jak Stężnica, Cisowiec, Mchawa, Roztoki i Zahoczewie. Jest nadzieja na odnalezienie nowych stanowisk.

Dwa największe stanowiska są na gruntach Skarbu Państwa w zarządzie LP. Znajdując je nieźle się zaskoczyłem, bo wcale na niego nie liczyłem w tym rejonie już.

Zyga 

Wysłany: 2008-09-25, 08:13   

Na terenie N2000 w naszej okolicy jest gość który wycina drzewa.
Jest pracownikiem RZGW i za wykonane prace związane z ustawianiem znaków itp. pozyskuje bezpłatnie drzewo.
Ma na to zezwolenie z RZGW,ale niestety nadużywa tego zezwolenia.
Tnie po obu stronach rzeki a może tylko po lewej.Powinien wycinać tylko tam gdzie drzewa czy krzewy zasłaniaja znaki a tnie właściwie wszędzie.Nieoficjalnie wiadomo,że sprzedaje to drzewo.
Po telefonie do jego przełożonego można stwierdzić tylko tyle,że tam nie da się nic załatwić.Jakaś gadka o niskiej przepustowości o zagrożeniu powodziowym itp.
Jak można ta sprawę załatwić?
Może Wojewódzki Konserwator Przyrody?

Ptyś 

Wysłany: 2008-09-28, 21:51   

to ja mam lepszy bajer nie bez zdziwienia stwierdzilem ze Kozubowski Park Krajobrazowy nie leży w sieci natura 2000 skutkiem tego poza 2 rezerwatami można na jego terenie robić co sie żywnie podoba praktycznie :idea: :razz: Rewelacja -prawda :> Ciekaw jestem co za kretyn{możliwe ze nie 1 ale wieksza grupa} takie przepisy ustanowili :idea: Teraz jest taka paranoja - nie wolno robić zalesien na terenie sieci natura 2000 ale poza nią tak -skutek jest prosty wszystkie zalesienia na terenie Kozubowskiego Parku Krajobrazowego,Szanieckiego Parku Krajobrazowego, projektowanego obszaru chronionego Stawiany, otrzymają doplaty :> :twisted: mimo iż sa szkodliwe dla funkcjonowania tychże PK. niby obszaru PK można jeszcze jakoś bronić, ale jak bronic jego otulinę- może mi ktoś mądrzejszy kto siedzi w temacie powie :idea: :> Dodam ze wszystie te obszary sa na shadow list :idea:

Rojst 
Oenanthe

Wysłany: 2008-09-29, 07:28   

Ptyś napisał/a:
Kozubowski Park Krajobrazowy nie leży w sieci natura 2000

wiele (większość?) parków krajobrazowych w Polsce leży przynajmniej częściowo poza obszarami Natura 2000. W wielu przypadkach wynika to po prostu z tego, że tereny te nie spełniają kryteriów obszaru Natura 2000 (brak lub znikomy udział siedliska / gatunków chronionych przez Dyrektywę).

Możliwe oczywiście, że wynika to z przeoczenia lub błędu osób odpowiedzialnych za tworzenie sieci. W tej chwili siec jest uzupełniana o liczne nowe obszary, będące dotychczas na "shadow list" bądź wcześniej w ogóle nie proponowane.
Ptyś napisał/a:
Ciekaw jestem co za kretyn{możliwe ze nie 1 ale wieksza grupa}

Jednego nie rozumiem - skąd ta fala agresji, bicia piany i pomówień w Twoich wypowiedziach :?: Czytanie Twoich postów jest żenujące (i nie mówię tu o interpunkcji, gramatyce i ortografii - co już wystarczająco utrudnia zrozumienie, o co Ci chodzi) - następnym razem zastanów się lepiej, zanim kogoś (w dodatku - nieznaną Ci zapewne osobę) nazwiesz publicznie "kretynem" :!:

Ptyś 

Wysłany: 2008-09-29, 10:42   

Agresja wzięla sie stąd ze własnie mają zamiar mi zalesić ostatnią piszę wyraźnie OSTATNIĄ dużą murawę storczykową z 2-3 tyś Platanthera bifolia- jeśli ją zalesią to praktycznie w mojej okllicy zostaną do ochrony tzw resztówki mające kilka-kilkanaście m2,pewnie zresztą one same zarosną w ciągu kilku lat. chyba wszyscy wiedzą ze w przypadku ponidzia zalesianie jest zbrodnią na przyrodzie, ale wśród władz gmin,leśników nadal zalesianie jest przedstawiane jako działalność dla dobra przyrody :idea: Or zazu napiszę ze jeżeli to stanowisko zostanie zalesione to złamię prawo i zacznę na własną rękę przesadzać rośliny :idea: :> to ze Kozubowski Park Krajobrazowy nie jest w sieci natura 2000 z powodu tego że nie spelnia kryteriów to bzdet-bo skoro tak jest to co on robi na Shadow list jako Ostoja Kozubowska :idea: :> - Owszem sa tylko 2 rezerwaty ale ja móglbym wskazać min 5 miejsc gdzie powinny one być a ich nie ma -to jest po prostu kwestoa niewiedzy gdzie i co rośnie :idea: :sad: A zamiast sie wymądrzać może byś mi poradzil do kogo jeszcze by tu napisać żeby coś w tej sprawie robić. A co do tego kretyna to na pewno wiesz ze Park krajobrazowy to w sumie tylko nazwa a sposoby jego ochrony sa praktycznie żadne :idea: A skoro tak jest to po co sie wyglupiać i marnowac papier i powoływac do życia coś co w rzeczywistości jest fikcją :idea: U mniue jest tak ze wąwozy sa wyrównywane, las ciety jak sie chce, zadnych zezwolen na wycinanie drzew nie potrzeba,radosna twórczość normalnie kwitnie na całego. Też byś sie wkórzyl jak by Ci pod domem ostatnie wartościowo przyrodnicze miejsca bezmyślnie dewastowano :idea: Przyznaję ze moze mnie za nadto ponioslo ale ciezko nazwać glupotę inaczej :idea: :twisted:

Rojst 
Oenanthe

Wysłany: 2008-09-29, 17:49   

Ptyś napisał/a:
Kozubowski Park Krajobrazowy nie leży w sieci natura 2000
Ptyś napisał/a:
co on robi na Shadow list jako Ostoja Kozubowska

przecież napisałem, że:
Rojst napisał/a:
W tej chwili siec jest uzupełniana o liczne nowe obszary, będące dotychczas na "shadow list"

Ptyś napisał/a:
to ze Kozubowski Park Krajobrazowy nie jest w sieci natura 2000 z powodu tego że nie spelnia kryteriów to bzdet

a czy ja gdzieś napisałem, że nie spełnia kryteriów :?: :>

Obszary zgłaszane do sieci obowiązuje ten sam rygor ochrony jak obszary Natura 2000, do czasu jak nie zostaną zaakceptowane przez KE.

Jeśli jest na "shadow list", to być może wszystko jest na dobrej drodze, aby obszar wszedł do sieci. Znając walory tego terenu można domniemywać, że tak powinno być. Zadzwoń do urzędu konserwatora przyrody i spytaj się, czy obecnie są weryfikowane jego granice, a przy okazji powiadom - tylko rzeczowo, bez takich emocji (bo inaczej możesz być źle odebrany - w czym jest problem jeśli chodzi o te bezsensowne nasadzenia.

Ptyś 

Wysłany: 2008-09-29, 21:33   

No i widzisz :idea: :) Już wiem co i jak,a nawet dzieki jednej osobie z tego forum piekne texty w tej sprawie dostalem, zaczynam dzialać- oczywiscie do WIOŚ już piątek naskrobałem :idea: A teraz mam pisma nie od osoby prywatnej lecz od organizacji- beda musieli coś z tą żabą zrobić :idea: :>

mscelina 

Wysłany: 2008-10-01, 19:35   

Coś o planach ochrony dla obszarów N2000:

Cytat:
30 września członkowie komisji ochrony środowiska przegłosowali poprawkę do projektu ustawy o zmianie ustawy o ochronie przyrody. Mówi ona, że plan urządzania lasu dla nadleśnictwa położonego w granicach obszaru sieci Natura 2000 staje się planem ochrony dla tej części obszaru naturowego.

Zgodnie z obowiązującymi procedurami projekt tej ustawy zostanie poddany pod głosowanie na posiedzeniu plenarnym Sejmu i wejdzie w życie po podpisaniu go przez prezydenta.

Eugeniusz Pudlis
„Echa Leśne”

Rojst 
Oenanthe

Wysłany: 2008-10-01, 20:17   

mscelina napisał/a:
plan urządzania lasu dla nadleśnictwa położonego w granicach obszaru sieci Natura 2000 staje się planem ochrony dla tej części obszaru naturowego.

mam sporo obaw, jak to będzie w rzeczywistości funkcjonować :?

pawpawla 

Wysłany: 2008-10-03, 06:30   

mscelina napisał/a:
plan urządzania lasu dla nadleśnictwa położonego w granicach obszaru sieci Natura 2000 staje się planem ochrony dla tej części obszaru naturowego.

Po pierwsze, w tej poprawce są jeszcze słowa - warunek: 'zawierający zakres z art 29', w notatce nie przytoczone. A planów urządzania, zawierających taki zakres, póki co nie ma.
Po drugie - ile jest w Polsce nadleśnictw 'położonych w granicach obszaru sieci Natura 2000'? Nie chodzi tu przecież o częściowe pokrywanie się z obszarem Natura 2000, bo gdyby ustawodawca miał na myśli także częściowe pokrywanie się, to by zapisał jak w art 28. Autor poprawki miał oczywiście inne intencje, no ale trzeba myśleć, jak się prawo tworzy ...
Nawiasem mówiąc, wątpliwa jest w ogóle konstytucyjność tego przepisu, w myśl którego decyzja administracyjna (w takim trybie się zatwierdza plan urządzania) miałaby "stać się" aktem prawa miejscowego. Choć obawiam się, że Sejm nie weźmie tego pod uwagę. Ciekaw jestem, co będzie dalej ...

Taksator 

Wysłany: 2008-10-03, 07:17   

Według mnie nowa instrukcja do sporządzania programu ochrony przyrody powinna precyzować, że na gruntach LP leżących w granicach obszaru NATURA 2000 plan ochrony obszaru wykonuje firma, która sporządza plan urządzenia lasu dla Nadleśnictwa. Oczywiście w tym zakresie można zatrudnić fachowców z zewnątrz, jeżeli takowych się nie posiada. Chodzi głównie o to, aby nie było sprzecznych zapisów w planie urządzenia lasu i planie ochrony obszaru NATURA2000, leżącego na terenie zarządzanym przez Nadleśnictwo. Jeżeli dany obszar leży w zasięgu kilku Nadleśnictw, wówczas należałoby sporządzać aneksy do planów u.l. Nadleśnictw, które nie wchodzą w zakres urządzania na dany rok.

maciek 

Wysłany: 2008-10-03, 17:28   

Rojst, wszytsko zależy od tego w jaki sposób będzie to kontrolowane i odbierane. Mogę sobie wyobrazić sytuację, gdzie część planu mająca funkcjonowac jako plan ochrony będzie uzgadniana, zatwierdzana, weryfikowana przez RDOŚ.
Wg mnie jest to dobry zapis, i to nie tylko dlatego, że pracuję w bulu. Im mniej dokumentów planistycznych, które teoretycznie powinny być ze sobą spójne a nie są (i nie będą) tym lepiej. idealem bylby jeden dokument, który by określał wszystko.

Pawle w poprawce senatu jest zapis: "staje się planem ochrony dla tej części obszaru Natura 2000"
Natomiast mnie również niepokoi to, że żaden obecny plan nie spełnia warunków artykułu 29 (bo nie może spełniać czegoś, czego do tej pory nie było). zawsze jednak jest możliwość aneksowania planu. ;)

mscelina 

Wysłany: 2008-10-03, 18:02   

Miejmy nadzieję, że rzeczywiscie będą to plany ochrony, a nie tylko z nazwy.

maciek 

Wysłany: 2008-10-03, 18:21   

mscelina napisał/a:
Miejmy nadzieję, że rzeczywiscie będą to plany ochrony, a nie tylko z nazwy.

Myślę że w RDOŚ-ach będą pracowały osoby które nie dopuszczą aby było inaczej :>

Odpowiedz do tematu