FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Google  

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: krotom
2007-08-07, 09:58
Mapa siedlisk przyrodniczych Natura 2000 w ArcGis 9.1
Autor Wiadomość
Pocahontas 

Wysłany: 2007-08-07, 09:40   Mapa siedlisk przyrodniczych Natura 2000 w ArcGis 9.1

Jestem w trakcie opracowywania mapy siedlisk Natura 2000 z wykorzystaniem ArcGis wersja 9.1. Z wielkimi oporami idzie mi weryfikacja/aktualizacja części danych zebranych w terenie.
Moja prośba do forumowiczów - czy ktoś może mi pomóc?

xhardcorex 
Jerzy Jeż

Wysłany: 2007-08-07, 10:14   Re: Mapa siedlisk przyrodniczych Natura 2000 w ArcGis 9.1

Pocahontas napisał/a:

Moja prośba do forumowiczów - czy ktoś może mi pomóc?
A ta na czym miałaby pomoc polegać :?: Może podasz jakieś bliższe szczegóły dotyczące np lokalizacji :roll:

Atterdag 
Kserotermanta

Wysłany: 2007-08-07, 10:17   

Pomóc można, ale na odległość nie da rady... tym bardziej, że tego ArcGISa jeszcze na warsztacie nie miałem. Napisz dokładnie w czym problem może.... :roll:
...Tam, gdzie przedtem w niedostępnych bagnach, kisiały zaraźliwe zgnilizny i jady straszliwe, gdzie w gęstych łozach lęgły się drapieżne wilki (...) tam dziś widać naypyszniejsze łąki i bogate osady przytykaiące do samych brzegów Noteci…

LSz FP

Pocahontas 

Wysłany: 2007-08-07, 12:52   

Już tłumaczę o co chodzi. Opracowałam mapę typów siedliskowych Natura 2000 z wykorzystaniem gotowych opracowań - tzn. wektorowej (układ 65) mapy roślinności rzeczywistej, stworzonej przez fachowców o niebo lepszych ode mnie - ładnych parę lat temu. Obecnie mapa ta jest weryfikowana w terenie pod kątem typów naturowych. O ile weryfikacja terenowa nie wnosi nic nowego - to jest dobrze. Ale wszelkie zmiany trzeba zaktualizować w ArcGisie.
Przykład 1 - jak usunąć pole w tabeli atrybutów odpowiadające konkretnemu wydzieleniu w terenie
Przykład 2 - chcę dołączyć do mapy nowy rodzaj danych, np. dane punktowe ze stanowiskami gatunków. Jeśli są zamierzone GPSem to nie ma problemu, ale jeśli nie to już trudniej, chyba trzeba rysować z edycji :?:
Dla bardziej wtajemniczonych moje pytania pewnie brzmią śmiesznie. Ale w ArcGisie pracuję od bardzo niedawna i raczej jestem samoukiem, mającym za sobą raptem 3 dni szkolenia. :smile:

Atterdag 
Kserotermanta

Wysłany: 2007-08-07, 13:07   

Nie czuję się pewnie w ArcGIS odkąd siedzę w fGISie, więc zrobiłem małą konsultację dla pewności...

1. Najprościej to usunąć poligon, w tabeli samo powinno zniknąć, chyba, że chodzi tylko o wymazanie danych.
2. O ile dobrze pamiętam dane punktowe rysuje się z reguły w odpowiedniej warstwie jeżeli nie mamy ich "zgarniętych" za pomocą GPSu.

Powodzenia :)
...Tam, gdzie przedtem w niedostępnych bagnach, kisiały zaraźliwe zgnilizny i jady straszliwe, gdzie w gęstych łozach lęgły się drapieżne wilki (...) tam dziś widać naypyszniejsze łąki i bogate osady przytykaiące do samych brzegów Noteci…

LSz FP

maciek 

Wysłany: 2007-08-07, 18:48   

Pocahontas napisał/a:
Przykład 1 - jak usunąć pole w tabeli atrybutów odpowiadające konkretnemu wydzieleniu w terenie

Zakładam że wydzieleniu odpowiada "wiersz" a nie "pole". termin "pole zarezerwowany jest dla kolumn w tabeli atrybutów.
Najprościej tak jak napisał Atterdag, uruchomić edycję warstwy, zaznaczyć konkretny poligon (punkt, linię) i usunąć. Jednoczesnie usunie się i z warstwy geometrycznej i z tabeli atrybutów.
Pocahontas napisał/a:
Przykład 2 - chcę dołączyć do mapy nowy rodzaj danych, np. dane punktowe ze stanowiskami gatunków. Jeśli są zamierzone GPSem to nie ma problemu, ale jeśli nie to już trudniej, chyba trzeba rysować z edycji

Pamiętaj że jedna warstwa "obsługuje" jedynie jeden typ danych. Np jeśli masz warstwę poligonową to nie dostawis do niej punktów. Musisz stworzyć nową warstwę (temat punktowy) i wtedy można ręcznie dostawiać punkty np mając podczytany jakiś raster (mapę rastrową - topograficzną np). Na zasadzie wektoryzacji.
Poza tym musisz pamiętać że oprócz prostego usuwania poligonów część z nich będzie trzeba dzielić (zmiana granic siedliska w ramach wydzielenia) łączyć lub dodawać...
Jeśli będziesz potrzebowała konkretnej pomocy to kontaktuj się na gg lub priva. Z tym że ja na twoim miejscu wolałbym stare poczciwe ArcView zamiast wybajerzonego ArcGisa. Mam oba ale zdecydowanie wola AV..

Pocahontas 

Wysłany: 2007-08-08, 11:33   

Serdeczne podziękowania dla Atterdag i Maciek - za fachową pomoc i wyrozumiałość.
Z prostą edycją danych już sobie poradziłam. Jesli pojawią się problemy przy obróbce poligonów to ponownie się do was uśmiechnę ;-)

Odpowiedz do tematu