Ukazała się nowa książka o Naturze 2000 - Ostoje przyrody o znaczeniu europejskim w Wielkopolsce.
Poza opisami, mapami i zdjęciami wszystkich proponowanych wielkopolskich obszarów Natura 2000 (zarówno ptasich jak i siedliskowych, rządowych i z Shadow List) są w niej też rozdziały opisujące w sposób przystępny (mam nadzieję – starałem się ) zasady tworzenia i ochrony obszarów Natura 2000 oraz dotychczasową historię (nie)tworzenia sieci Natura 2000 w Polsce.
Więcej informacji na stronie "Salamandry".
Na stronie Instytutu Ochrony Przyrody PAN w Krakowie macie legendę do opracowań poszczególnych obszarów. Do dziś dzień nie wiedziałem co znaczą poszczególne literki, ale dzięki mojej Żonie wiem
_________________ Tatko od 12 sierpnia, mąż od 7 czerwca
Konstruktywny krytyk
Nakład ograniczony, rozesłany do co poniektórych organizacji i instytucji jeno. Słyszałem jednak, że w Ministerstwie gdzieś spod lady można zdobyć
A poza tym pdf wygodniejszy
_________________ ...Tam, gdzie przedtem w niedostępnych bagnach, kisiały zaraźliwe zgnilizny i jady straszliwe, gdzie w gęstych łozach lęgły się drapieżne wilki (...) tam dziś widać naypyszniejsze łąki i bogate osady przytykaiące do samych brzegów Noteci…
to chyba tylko przez uwiedzenie parownicy/pracownika MŚ
z jednym nocowałem kiedyś w pokoju na Konferencji... może dostanę...
_________________ Tomasz Figarski "P.P.Ps"
"Poza gospodarczym wyrachowaniem leśnik musi mieć także i szerszy, przyrodniczy punkt widzenia; powinien mieć również na względzie wartość materialnie niewymierną, jaką jest piękno i urok lasu..." W. Koehler, 1961.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum