MAM PYTANIE. CZY MOŻNA ZGŁOSIĆ DO MINISTERSTWA NOWY OBSZAR ZWIˇZANY Z DYREKTYWˇ SIEDLISKOWˇ. CHODZI O DOLINĘ WODˇCˇ (GMINA WOLBROM) W PARKU KRAJOBRAZOWYM "ORLICH GNIAZD". BARDZO CENNY OBSZAR WYSTĘPOWANIA JĘZYCZNIKA ZWYCZAJNEGO. W/G NAUKOWCÓW Z UNIWERSYTETU ?LˇSKIEGO JEST TO NAJWIĘKSZA W POLSCE POZA PIENINAMI (PPN) POPULACJA TEJ PAPROCI.
Z BADAN FLORYSTÓW WYNIKA IŻ OJCOWSKI PN MA MNIEJ JEZYCZNIKA. INNYM WALOREM TEJ DOLINY JEST DUZA ILOSC ZGRUPOWAN JURAJSKICH OSTANCOW, JASKIN ITD. DOLINA JEST PRZEPIEKNA I "JESZCZE NIEZABUDOWANA".
to akurat wiem ze wyjdzie w grudniu. tylko to do konca nie ma sensu. pomyslmy ze istnieja przyrodnicy-naukowcy co odkryja nowy cenny obszar przyrodniczo na miare "Wodospadu Niagara" (przenosnia). i co wtedy... przeciez "panta rei"... swiat sie zmienia.
takie obszary powinny byc objete ochrona. a jesli chodzi o Nature 2000 to byloby to dobre. gdyz powolanie innej formy ochrony jest prawie nierealne w zwiazku z tym iz Dolina Wod?ca ma 10000000000 wlascicieli. I tu jest problem. co innego gdyby miala innego wlasciciela...a najlepiej Skarb Panstwa - wtedy moglibysmy sie spisac w kwestii ochrony tej doliny.
MAM PYTANIE. CZY MOŻNA ZGŁOSIĆ DO MINISTERSTWA NOWY OBSZAR ZWIˇZANY Z DYREKTYWˇ SIEDLISKOWˇ. CHODZI O DOLINĘ WODˇCˇ (GMINA WOLBROM) W PARKU KRAJOBRAZOWYM "ORLICH GNIAZD". BARDZO CENNY OBSZAR WYSTĘPOWANIA JĘZYCZNIKA ZWYCZAJNEGO. W/G NAUKOWCÓW Z UNIWERSYTETU ?LˇSKIEGO JEST TO NAJWIĘKSZA W POLSCE POZA PIENINAMI (PPN) POPULACJA TEJ PAPROCI.
Z BADAN FLORYSTÓW WYNIKA IŻ OJCOWSKI PN MA MNIEJ JEZYCZNIKA. INNYM WALOREM TEJ DOLINY JEST DUZA ILOSC ZGRUPOWAN JURAJSKICH OSTANCOW, JASKIN ITD. DOLINA JEST PRZEPIEKNA I "JESZCZE NIEZABUDOWANA".
A co na to miejscowy wojewódzki konserwator przyrody.
tu jest problem poniewaz dolina wodaca lezy w 2 wojewodztwach i sprawa powinni zajac sie konserwatorzy malopolski i slaski. a jak wiemy jesli obszar lezy w 2 wojewodztwach ciezka sprawa polityczna .zobaczymy jak sprawa sie potoczy. ja osobiscie moge zglosic formularz zgloszeniowy ostoi siedliskowej.tylko zastanawiam sie czy ma to sens czy "gora z Warszawy" to zaakceptuje.
Nie no chwila... z tego co pamiętam to obszary sieci Natura 2000 wyznacza się w drodze rozporz?dzenia więc nie ma problemu żeby to rozporz?dzenie zmienić... nie ma zatem chyba przeszkód aby starać się zgodnie z procedurami o wyznaczenie nowego obszaru.
_________________ FACTA NON PRAESUMUNTUR, SED PROBANTUR
Faktów się nie domniemywa, lecz je udowadnia
Problem jest jeden - ktos to musi finansowac. A pieniedzy brakuje.
Oczywiscie, ze taka lista ustanowionych ostoi moze i na pewno bedzie uaktualniana, ale trwa to latami. Ostoja idzie do KE, potem nasza wladza sie zgadza albo nie... A tworzac liste cieni kiedys trzeba bylo ja zakonczyc.
_________________ Marek Kowalski
Towarzystwo Przyrodnicze "Bocian"
"Żegnam Was. Już wiem..."
... A tworzac liste cieni kiedys trzeba bylo ja zakonczyc.
Z wypowiedzi kolegi wynikałoby, że jest tylko jedna słuszna opcja, co to może do Komisji Europejskiej zgłosić listę cieni z naszego kraju. A inni nie mog?? Kto ma na to monopol? Chyba niekoniecznie, popraw mnie jeli się mylę.
Oczywicie że zgłosić można i trzeba. Oczywicie do Ministerstwa, ale byłbym wdzięczny gdybym mógł dostać kopię. Tworzenie obszarów siedliskowych Natura 2000 potrwa jeszcze kilka lat i to wci?ż jest czas na dyskusję. Ani lista rz?dowa ani "lista cieni" niczego nie zamyka, choć oczywicie żałuję że informacji o tej dolinie nie miałem wczeniej. Istotnym momentem będzie seminarium biogeograficzne dla regionu obejmuj?cego Polskę - ale to nie wczeniej niż za rok. Po seminarium już będzie trudniej skutecznie zgłaszać nowe obszary.
Pamiętaj jednak, że sam języcznik dla Natury 2000 nic nie znaczy i nie jest argumentem Choć języcznik sugeruje lasy zboczowe - a te już się licz?. Jeżeli np. ta dolina okazałaby się kluczowa dla polskich zasobów takich lasów - to mylę że nieuchronnie wejdzie do Natury 2000. Zgłaszać trzeba koniecznie opracowuj?c "standardowy formularz".
Paweł Pawlaczyk
Moga, ale bedzie wygladac niepowaznie, jak trafi do KE kilka list z kraju. Bedzie to wygladac tak, jakbysmy sie nie potrafili ze soba dogadac.
Uwazam, ze polska lista cieni nie powstala tak, jak powstac powinna. Szadze, ze w jej powstanie powinno byc zaangazowanych wiecej organizacji, ktore rzeczywiscie znaja sytuacje przyrodnicza na swoim terenie. Ale stalo sie troche inaczej - stworzyly ja cztery organizacje (OTOP, PTOP SALAMANDRA, WWF, KP). Nie jest stworzona zle - wlasciwie, to nie bardzo wiadomo jak zostala stworzona, bo jeszcze jej nie ogloszono, ale z tego co sie orientowalem np. jezeli chodzi o nietoperze, to jest zrobiona dobrze. Boje sie o wyznaczenie granic ostoi na terenach, gdzie organizacje nie maja zadnych swoich moznych jednostek, ale zobaczymy.
Moga, ale bedzie wygladac niepowaznie, jak trafi do KE kilka list z kraju. Bedzie to wygladac tak, jakbysmy sie nie potrafili ze soba dogadac.
dokładnie to samo znaczy jesli zgłasza sie listę cieni. Choć czasem to jedyny sposób aby znalazły sie na niej obszary wypadłe w wyniku jakis zgniłych kompromisów.
Tragedii nie ma, organizacje zajmujace sie przyroda sie potrafia dogadac. Po prostu OTOP, finansujacy ostoje ptasie, postanowil wszystko zrobic sam, a WWF, ktory finansowal pozostale, razem z KP i Salamandra. Tak na prawde, to boje sie tylko o granice ostoi... Bo na pewno reszte zrobili solidnie
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum