FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Google  

Poprzedni temat «» Następny temat
Dyrektywa Siedliskowa
Autor Wiadomość
for 
moderator
Zgórmysyn

Wysłany: 2004-11-26, 12:19   Dyrektywa Siedliskowa

MAM PYTANIE. CZY MOŻNA ZGŁOSIĆ DO MINISTERSTWA NOWY OBSZAR ZWIˇZANY Z DYREKTYWˇ SIEDLISKOWˇ. CHODZI O DOLINĘ WODˇCˇ (GMINA WOLBROM) W PARKU KRAJOBRAZOWYM "ORLICH GNIAZD". BARDZO CENNY OBSZAR WYSTĘPOWANIA JĘZYCZNIKA ZWYCZAJNEGO. W/G NAUKOWCÓW Z UNIWERSYTETU ?LˇSKIEGO JEST TO NAJWIĘKSZA W POLSCE POZA PIENINAMI (PPN) POPULACJA TEJ PAPROCI.
Z BADAN FLORYSTÓW WYNIKA IŻ OJCOWSKI PN MA MNIEJ JEZYCZNIKA. INNYM WALOREM TEJ DOLINY JEST DUZA ILOSC ZGRUPOWAN JURAJSKICH OSTANCOW, JASKIN ITD. DOLINA JEST PRZEPIEKNA I "JESZCZE NIEZABUDOWANA".

Marfu 

Wysłany: 2004-11-26, 12:29   

Do Ministerstwa mozna, ale nie ma sensu. Polska lista cieni jest juz opracowana, wiec tu tez sie nie zglosi... Ciezka sprawa

for 
moderator
Zgórmysyn

Wysłany: 2004-11-26, 12:32   re

"Polska lista cienie jest juz opublikowana"... ale czy to lista zamknieta na dobre????

Marfu 

Wysłany: 2004-11-26, 12:37   

Pewnie tak, bo lada moment ma byc oglaszana (na razie jest opracowana) - konkretnie w grudniu

for 
moderator
Zgórmysyn

Wysłany: 2004-11-26, 12:45   re

to akurat wiem ze wyjdzie w grudniu. tylko to do konca nie ma sensu. pomyslmy ze istnieja przyrodnicy-naukowcy co odkryja nowy cenny obszar przyrodniczo na miare "Wodospadu Niagara" (przenosnia). i co wtedy... przeciez "panta rei"... swiat sie zmienia.
takie obszary powinny byc objete ochrona. a jesli chodzi o Nature 2000 to byloby to dobre. gdyz powolanie innej formy ochrony jest prawie nierealne w zwiazku z tym iz Dolina Wod?ca ma 10000000000 wlascicieli. I tu jest problem. co innego gdyby miala innego wlasciciela...a najlepiej Skarb Panstwa - wtedy moglibysmy sie spisac w kwestii ochrony tej doliny.

Michał J. R. 

Wysłany: 2004-11-26, 14:28   Re: DYREKTYWA SIEDLISKOWA

forestman napisał/a:
MAM PYTANIE. CZY MOŻNA ZGŁOSIĆ DO MINISTERSTWA NOWY OBSZAR ZWIˇZANY Z DYREKTYWˇ SIEDLISKOWˇ. CHODZI O DOLINĘ WODˇCˇ (GMINA WOLBROM) W PARKU KRAJOBRAZOWYM "ORLICH GNIAZD". BARDZO CENNY OBSZAR WYSTĘPOWANIA JĘZYCZNIKA ZWYCZAJNEGO. W/G NAUKOWCÓW Z UNIWERSYTETU ?LˇSKIEGO JEST TO NAJWIĘKSZA W POLSCE POZA PIENINAMI (PPN) POPULACJA TEJ PAPROCI.
Z BADAN FLORYSTÓW WYNIKA IŻ OJCOWSKI PN MA MNIEJ JEZYCZNIKA. INNYM WALOREM TEJ DOLINY JEST DUZA ILOSC ZGRUPOWAN JURAJSKICH OSTANCOW, JASKIN ITD. DOLINA JEST PRZEPIEKNA I "JESZCZE NIEZABUDOWANA".

A co na to miejscowy wojewódzki konserwator przyrody.

for 
moderator
Zgórmysyn

Wysłany: 2004-11-26, 14:32   re

tu jest problem poniewaz dolina wodaca lezy w 2 wojewodztwach i sprawa powinni zajac sie konserwatorzy malopolski i slaski. a jak wiemy jesli obszar lezy w 2 wojewodztwach ciezka sprawa polityczna :mrgreen: .zobaczymy jak sprawa sie potoczy. ja osobiscie moge zglosic formularz zgloszeniowy ostoi siedliskowej.tylko zastanawiam sie czy ma to sens czy "gora z Warszawy" to zaakceptuje.

Anem 
moderator

Wysłany: 2004-11-26, 15:30   

Nie no chwila... z tego co pamiętam to obszary sieci Natura 2000 wyznacza się w drodze rozporz?dzenia więc nie ma problemu żeby to rozporz?dzenie zmienić... nie ma zatem chyba przeszkód aby starać się zgodnie z procedurami o wyznaczenie nowego obszaru.

Marfu 

Wysłany: 2004-11-26, 20:04   

Problem jest jeden - ktos to musi finansowac. A pieniedzy brakuje.

Oczywiscie, ze taka lista ustanowionych ostoi moze i na pewno bedzie uaktualniana, ale trwa to latami. Ostoja idzie do KE, potem nasza wladza sie zgadza albo nie... A tworzac liste cieni kiedys trzeba bylo ja zakonczyc.

sisiek 

Wysłany: 2004-11-26, 22:27   

Marfu napisał/a:
... A tworzac liste cieni kiedys trzeba bylo ja zakonczyc.

Z wypowiedzi kolegi wynikałoby, że jest tylko jedna słuszna opcja, co to może do Komisji Europejskiej zgłosić listę cieni z naszego kraju. A inni nie mog?? Kto ma na to monopol? Chyba niekoniecznie, popraw mnie jeli się mylę.

INWENTARYZACJA PRZYRODNICZA
..... http://bernese.webpark.pl/ ......

pawpawla 

Wysłany: 2004-11-27, 10:25   

Oczywicie że zgłosić można i trzeba. Oczywicie do Ministerstwa, ale byłbym wdzięczny gdybym mógł dostać kopię. Tworzenie obszarów siedliskowych Natura 2000 potrwa jeszcze kilka lat i to wci?ż jest czas na dyskusję. Ani lista rz?dowa ani "lista cieni" niczego nie zamyka, choć oczywicie żałuję że informacji o tej dolinie nie miałem wczeniej. Istotnym momentem będzie seminarium biogeograficzne dla regionu obejmuj?cego Polskę - ale to nie wczeniej niż za rok. Po seminarium już będzie trudniej skutecznie zgłaszać nowe obszary.
Pamiętaj jednak, że sam języcznik dla Natury 2000 nic nie znaczy i nie jest argumentem Choć języcznik sugeruje lasy zboczowe - a te już się licz?. Jeżeli np. ta dolina okazałaby się kluczowa dla polskich zasobów takich lasów - to mylę że nieuchronnie wejdzie do Natury 2000. Zgłaszać trzeba koniecznie opracowuj?c "standardowy formularz".
Paweł Pawlaczyk

Marfu 

Wysłany: 2004-11-27, 12:16   

Moga, ale bedzie wygladac niepowaznie, jak trafi do KE kilka list z kraju. Bedzie to wygladac tak, jakbysmy sie nie potrafili ze soba dogadac.

Uwazam, ze polska lista cieni nie powstala tak, jak powstac powinna. Szadze, ze w jej powstanie powinno byc zaangazowanych wiecej organizacji, ktore rzeczywiscie znaja sytuacje przyrodnicza na swoim terenie. Ale stalo sie troche inaczej - stworzyly ja cztery organizacje (OTOP, PTOP SALAMANDRA, WWF, KP). Nie jest stworzona zle - wlasciwie, to nie bardzo wiadomo jak zostala stworzona, bo jeszcze jej nie ogloszono, ale z tego co sie orientowalem np. jezeli chodzi o nietoperze, to jest zrobiona dobrze. Boje sie o wyznaczenie granic ostoi na terenach, gdzie organizacje nie maja zadnych swoich moznych jednostek, ale zobaczymy.

sisiek 

Wysłany: 2004-11-27, 17:05   

Marfu napisał/a:
Moga, ale bedzie wygladac niepowaznie, jak trafi do KE kilka list z kraju. Bedzie to wygladac tak, jakbysmy sie nie potrafili ze soba dogadac.

czyli bedzie wygl?dać tak jak jest w rzeczywistoci. Chyba że twierdzisz że potrafimy się dogadać. Ale chyba nie, bo piszesz:

Cytat:

Uwazam, ze polska lista cieni nie powstala tak, jak powstac powinna.

INWENTARYZACJA PRZYRODNICZA
..... http://bernese.webpark.pl/ ......

Michał J. R. 

Wysłany: 2004-11-27, 18:38   

Cytat:
dokładnie to samo znaczy jesli zgłasza sie listę cieni. Choć czasem to jedyny sposób aby znalazły sie na niej obszary wypadłe w wyniku jakis zgniłych kompromisów.

Marfu 

Wysłany: 2004-11-27, 23:39   

Tragedii nie ma, organizacje zajmujace sie przyroda sie potrafia dogadac. Po prostu OTOP, finansujacy ostoje ptasie, postanowil wszystko zrobic sam, a WWF, ktory finansowal pozostale, razem z KP i Salamandra. Tak na prawde, to boje sie tylko o granice ostoi... Bo na pewno reszte zrobili solidnie :-)

Odpowiedz do tematu