W przypadku ostoi ptasich sprawa jest prosta. Do N2 wchodza wszystkie ostoje o randze europejskiej wg. BLI. Skoro OTOP jet krajowym partnerem IBL i wyznaczył ostoje o znaczeniu europejskim do właczenia do N2, to tak jakby już tam były.
Szkoda że przy ostojach siedliskowych nie mamy takiego przedstawiciela, który miałby uznanie międzynarodowe. Mógłby koordynować wszelkie prace i zbierać na bież?co dane.
Może która z iorganizacji przygotowuj?cych SL przyjęła na siebie taki zobowi?zanie i postarała się o uzyskanie w tym zakresie "certyfikatu miedzynarodowego". Nie byłoby wtedy problemów z aktualnoci? danych w SL. Kazdy mógłby zgłosić obszar, który zostałby zweryfikowany przez "certyfikowan?" organizację, co byłoby uznawane na arenie międzynarodowej.
Moze trochę idealizuję, ale chyba tylko drobinkę.
Nurtuje mnie jeszcze inna sprawa - SL nie poruszyła uzupełnienia listy gatunków siedliskowych. Kilkakrotnie pisałem w ramach uwag do M? w ramach wniosków do list ostoi - w sprawie zgłoszenia gatunków, które zostały pominięte przy zgłaszaniu przez Polskę. Chodzi o następuj?ce gatunki:
- starzec wielkolistny Senecio macrophyllus– gatunek rodkowoeuropejski niewielkim zasięgu, występuje tylko w Polsce (gatunek występuje tylko na LubelszczyĽnie) i na Ukrainie. Stanowiska na LubelszczyĽnie s? jedynymi stanowiskami w przyszłych granicach UE.
- kostrzewa makutrzańska Festuca macutrensis - gatunek występuje na nielicznych rozproszonych stanowiskach w Niemczech (5 stanowisk), Polsce i Ukrainie.
- storczyk purpurowy Orchis purpurea – stanowiska na terenie Polski leż? poza zwartym zasięgiem występowania gatunku na północno-wschodnim skraju występowania.
- kukułka krwista żółtawa Dactylorhiza incarnata ssp. ochroleuca – w obecnych granicach UE podgatunek występuje na niewielkim obszarze (Alpy, Wschodnie Niemcy, pojedyncze stanowiska w Skandynawii).
- kruszczyk połabski Epipactis albensis – na LubelszczyĽnie stanowisko wyznacza północno – wschodni? granicę występowania gatunku w Europie, z dala od zwartego zasięgu. Zasięg ograniczony jest do Europy ?rodkowej.
- dziurawiec wytworny Hypericum elegans (na LubelszczyĽnie jedyne stanowisko w Polsce) – gatunek w Europie rodkowej występuje na bardzo nielicznych stanowiskach oderwanych od zwartego zasięgu (południowo -wschodnia Europa i południowo-zachodnia Syberia).
- rdestnica błyszcz?ca Potamogeton rutilus– rodkowoeuropejski gatunek występuj?cy na pojedynczych rozrzuconych stanowiskach w UE
- kosaciec bezlistny Iris aphylla– gatunek rodkowoeuropejski występuj?cy na nielicznych stanowiskach w obrębie UE, stanowiska na LubelszczyĽnie znajduj? się poza obszarem zwartego zasięgu gatunku
- przetacznik zwodny podgatunek typowy Veronika paniculata ssp. paniculata – podgatunek występuje na Podolu, stanowisko na LubelszczyĽnie (jedyne stanowisko w Polsce podgatunku typowego) znajduje się na północno-zachodnim skraju występowania.
chamedafne północna Chamaedaphne colyculata– gatunek występuje tylko w strefie nadbałtyckiej przyszłej UE.
- groszek wielkoprzylistkowy Lathyrus pisiformis – 27 stanowisk w obrębie przyszłej UE.
- turzyca stopowata Carex pediformis – ok. 30 stanowisk w obrębie przyszłej UE.
- kukułka Ruthego Dactylorhiza ruthei – kilkanacie stanowisk w granicach przyszłej UE, z czego większoć w Polsce.
Z tego co wim gatunki te nie zostały zgłoszone przez Polskę. W przypadku niektórych jedynymi stanowiskami w UE s? stanowiska w Polsce. Więc kto ma je zgłosić jesli nie Polska?
Pierwszy raz na przełomie lutego i marca 2003 r. Było to chyba do pierwszej wersji listy ostoi - etap opiniowania i uzgadniania wersji. Chyba zaraz po konferencji z Symonides w Lublinie.
_________________ Sekcja Odonatologiczna PTE
Zamojskie Towarzystwo Przyrodnicze - zamtop@wp.pl
Pragne przypomniec iz uległa całkowitej wymianie ekipa zajmuj?ca sie N2k w M?.
Od 1 lutego pracuje tam Ania Liro, która w połowie lat 90-tych ubiegłego wieku opracowałaz zespołem projekt sieci EECONET. Jest zastępca dyrektora ds. N2k i GMO.
A i prof. Witkowski (GKP) ma troche inne podejcie do tematu.
[ Dodano: 2005-02-18, 09:55 ]
Ale po czynach ich poznacie.
Pilnie więc obserwujmy poczynania resortu rodowiska.
A i prof. Witkowski (GKP) ma troche inne podejcie do tematu.
Z tego co glosi wiesc gminna to Witkowski do 6 marca leży w szpitalu - trafił tam po spotkaniu w sprawie N2000 - czyzby dowiedział się w jaki gnój go wepchnięto?
Chyba tak. Na spotkaniu nast?piła typowo polska sytuacja - eksperci zaczeli wylewac swoje zale i "brudy" na ministerstwo (dla którego niedawno pracowali tworz?c N2K). Ponieważ siec jest rednia, to chlopcy chcieli sie odci?ć od tego projektu. A zrobili to po polsku - czyli na forum miedzynarodowym. Wstyd i hanba.... i masakra.... i jak piewał pewien piewak "Polska, mieszkam w Polsce, mieszkam tu, tu,tu...."
Byłem na tym spotkaniu. Widziałem wstyd i zarzenowanie (sam tez się tak czułem), nawet zgorszenie w trakcie występu prof. Gromadzkiego, a poĽniej prof. Herbicha (to sa nasi eksperci bioracy gruba kasę. Ludziska z Komisji robili oczy jak spodki i próbowali schwac się pod stół.
No cóż "polskie piekło" i obciach na całego.
[ Dodano: 2005-03-03, 12:08 ]
Cos na dyskusja na temat "zdechła". A tu mam nowe njus z M?.
Z pierwszej ręki, Planuje sie właczenie do obszarów ptasich wszystkich IBA pozostaj?cych w tej chwili poza obowi?zauj?ca lista oraz znacz?ce (podobno podwojenie) powiększenie obszarów siedliskowych. Wszystko wyjasni się do konca marca.
Planuje sie właczenie do obszarów ptasich wszystkich IBA pozostaj?cych w tej chwili poza obowi?zauj?ca lista
Czyli planuje się realizację wszystkich postulatów z Shadow List dotycz?cych ostoi ptasich Bo na "licie cieni" znalazły się ostoje IBA, które nie były obecne na licie rz?dowej. Razem ma tego być 141 OSOP zgadza się
Ja własnie kończe przygotowywanie wniosków w sparie 6 nowych ostoi siedliskowych na ZamojszczyĽnie, poniewaz obecnie jest szansa jeszcze na dołaczenie czego. Przedstawiłem dane Pawłowi Pawlaczykowi i wg. niego ostoje te spełniaja kryteria i powinny znaleć się w sieci.
Natomiast denerwuje mnie to że nadal nie mówi się o koniecznoci zaproponowania przez Polske gatunków i siedlisk do rozszerzenia załaczników DS.
Co do ostoi ptasich to wiadomo było że ostoje uznane przez OTOP za spełniajace kryteria IBA wejd? do sieci.
_________________ Sekcja Odonatologiczna PTE
Zamojskie Towarzystwo Przyrodnicze - zamtop@wp.pl
Zapytam się (lamersko, wiem, ale cóż...) czy ols porzeczkowy albo olchowo-jesionowy, na biegiennym podłożu i zalewany każdej wiosny kwalifikuje się jako siedlisko do Natury 2000? A jeśli tak, co trzeba zrobic aby złapał się jeszcze choćby do Shadow list..?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum