FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Google  

Poprzedni temat «» Następny temat
Dyrektywa Siedliskowa
Autor Wiadomość
Wiacek 
moderator

Wysłany: 2005-02-15, 21:20   

W przypadku ostoi ptasich sprawa jest prosta. Do N2 wchodza wszystkie ostoje o randze europejskiej wg. BLI. Skoro OTOP jet krajowym partnerem IBL i wyznaczył ostoje o znaczeniu europejskim do właczenia do N2, to tak jakby już tam były.
Szkoda że przy ostojach siedliskowych nie mamy takiego przedstawiciela, który miałby uznanie międzynarodowe. Mógłby koordynować wszelkie prace i zbierać na bież?co dane.
Może która z iorganizacji przygotowuj?cych SL przyjęła na siebie taki zobowi?zanie i postarała się o uzyskanie w tym zakresie "certyfikatu miedzynarodowego". Nie byłoby wtedy problemów z aktualnoci? danych w SL. Kazdy mógłby zgłosić obszar, który zostałby zweryfikowany przez "certyfikowan?" organizację, co byłoby uznawane na arenie międzynarodowej.
Moze trochę idealizuję, ale chyba tylko drobinkę.

Nurtuje mnie jeszcze inna sprawa - SL nie poruszyła uzupełnienia listy gatunków siedliskowych. Kilkakrotnie pisałem w ramach uwag do M? w ramach wniosków do list ostoi - w sprawie zgłoszenia gatunków, które zostały pominięte przy zgłaszaniu przez Polskę. Chodzi o następuj?ce gatunki:
- starzec wielkolistny Senecio macrophyllus– gatunek rodkowoeuropejski niewielkim zasięgu, występuje tylko w Polsce (gatunek występuje tylko na LubelszczyĽnie) i na Ukrainie. Stanowiska na LubelszczyĽnie s? jedynymi stanowiskami w przyszłych granicach UE.
- kostrzewa makutrzańska Festuca macutrensis - gatunek występuje na nielicznych rozproszonych stanowiskach w Niemczech (5 stanowisk), Polsce i Ukrainie.
- storczyk purpurowy Orchis purpurea – stanowiska na terenie Polski leż? poza zwartym zasięgiem występowania gatunku na północno-wschodnim skraju występowania.
- kukułka krwista żółtawa Dactylorhiza incarnata ssp. ochroleuca – w obecnych granicach UE podgatunek występuje na niewielkim obszarze (Alpy, Wschodnie Niemcy, pojedyncze stanowiska w Skandynawii).
- kruszczyk połabski Epipactis albensis – na LubelszczyĽnie stanowisko wyznacza północno – wschodni? granicę występowania gatunku w Europie, z dala od zwartego zasięgu. Zasięg ograniczony jest do Europy ?rodkowej.
- dziurawiec wytworny Hypericum elegans (na LubelszczyĽnie jedyne stanowisko w Polsce) – gatunek w Europie rodkowej występuje na bardzo nielicznych stanowiskach oderwanych od zwartego zasięgu (południowo -wschodnia Europa i południowo-zachodnia Syberia).
- rdestnica błyszcz?ca Potamogeton rutilus– rodkowoeuropejski gatunek występuj?cy na pojedynczych rozrzuconych stanowiskach w UE
- kosaciec bezlistny Iris aphylla– gatunek rodkowoeuropejski występuj?cy na nielicznych stanowiskach w obrębie UE, stanowiska na LubelszczyĽnie znajduj? się poza obszarem zwartego zasięgu gatunku
- przetacznik zwodny podgatunek typowy Veronika paniculata ssp. paniculata – podgatunek występuje na Podolu, stanowisko na LubelszczyĽnie (jedyne stanowisko w Polsce podgatunku typowego) znajduje się na północno-zachodnim skraju występowania.
chamedafne północna Chamaedaphne colyculata– gatunek występuje tylko w strefie nadbałtyckiej przyszłej UE.
- groszek wielkoprzylistkowy Lathyrus pisiformis – 27 stanowisk w obrębie przyszłej UE.
- turzyca stopowata Carex pediformis – ok. 30 stanowisk w obrębie przyszłej UE.
- kukułka Ruthego Dactylorhiza ruthei – kilkanacie stanowisk w granicach przyszłej UE, z czego większoć w Polsce.

Z tego co wim gatunki te nie zostały zgłoszone przez Polskę. W przypadku niektórych jedynymi stanowiskami w UE s? stanowiska w Polsce. Więc kto ma je zgłosić jesli nie Polska?

grzegorzb 

Wysłany: 2005-02-17, 08:57   

A kiedy to pisałe do MS? na jakim etapie prac w którym roku?

Wiacek 
moderator

Wysłany: 2005-02-17, 22:08   

Pierwszy raz na przełomie lutego i marca 2003 r. Było to chyba do pierwszej wersji listy ostoi - etap opiniowania i uzgadniania wersji. Chyba zaraz po konferencji z Symonides w Lublinie.

grzegorzb 

Wysłany: 2005-02-18, 08:23   

Coż za czasów Symonides i Wróbla rózne dziwne rzeczy się działy...

Michał J. R. 

Wysłany: 2005-02-18, 09:54   

Pragne przypomniec iz uległa całkowitej wymianie ekipa zajmuj?ca sie N2k w M?.
Od 1 lutego pracuje tam Ania Liro, która w połowie lat 90-tych ubiegłego wieku opracowałaz zespołem projekt sieci EECONET. Jest zastępca dyrektora ds. N2k i GMO.
A i prof. Witkowski (GKP) ma troche inne podejcie do tematu.

[ Dodano: 2005-02-18, 09:55 ]
Ale po czynach ich poznacie.
Pilnie więc obserwujmy poczynania resortu rodowiska.

grzegorzb 

Wysłany: 2005-02-18, 11:00   

Cytat:
A i prof. Witkowski (GKP) ma troche inne podejcie do tematu.

Z tego co glosi wiesc gminna to Witkowski do 6 marca leży w szpitalu - trafił tam po spotkaniu w sprawie N2000 - czyzby dowiedział się w jaki gnój go wepchnięto? :wink:

sisiek 

Wysłany: 2005-02-18, 22:26   

Chyba tak. Na spotkaniu nast?piła typowo polska sytuacja - eksperci zaczeli wylewac swoje zale i "brudy" na ministerstwo (dla którego niedawno pracowali tworz?c N2K). Ponieważ siec jest rednia, to chlopcy chcieli sie odci?ć od tego projektu. A zrobili to po polsku - czyli na forum miedzynarodowym. Wstyd i hanba.... i masakra.... i jak piewał pewien piewak "Polska, mieszkam w Polsce, mieszkam tu, tu,tu...."

INWENTARYZACJA PRZYRODNICZA
..... http://bernese.webpark.pl/ ......

Marfu 

Wysłany: 2005-02-19, 09:25   

Ci eksperci z N... i tak dalej?

sisiek 

Wysłany: 2005-02-19, 18:52   

Marfu napisał/a:
Ci eksperci z N... i tak dalej?

nie

INWENTARYZACJA PRZYRODNICZA
..... http://bernese.webpark.pl/ ......

Michał J. R. 

Wysłany: 2005-02-21, 08:13   

Byłem na tym spotkaniu. Widziałem wstyd i zarzenowanie (sam tez się tak czułem), nawet zgorszenie w trakcie występu prof. Gromadzkiego, a poĽniej prof. Herbicha (to sa nasi eksperci bioracy gruba kasę. Ludziska z Komisji robili oczy jak spodki i próbowali schwac się pod stół.
No cóż "polskie piekło" i obciach na całego.

[ Dodano: 2005-03-03, 12:08 ]
Cos na dyskusja na temat "zdechła". A tu mam nowe njus z M?.
Z pierwszej ręki, Planuje sie właczenie do obszarów ptasich wszystkich IBA pozostaj?cych w tej chwili poza obowi?zauj?ca lista oraz znacz?ce (podobno podwojenie) powiększenie obszarów siedliskowych. Wszystko wyjasni się do konca marca.

Rey 
moderator

Wysłany: 2005-03-03, 15:36   

Michał J. R. napisał/a:
Planuje sie właczenie do obszarów ptasich wszystkich IBA pozostaj?cych w tej chwili poza obowi?zauj?ca lista

Czyli planuje się realizację wszystkich postulatów z Shadow List dotycz?cych ostoi ptasich :?: Bo na "licie cieni" znalazły się ostoje IBA, które nie były obecne na licie rz?dowej. Razem ma tego być 141 OSOP zgadza się :?:

mopek 
administrator
mars napada

Wysłany: 2005-03-03, 15:49   

Cytat:
powiększenie obszarów siedliskowych

a czy to nie jest związane z tym? :] :twisted:

:] uważaj na zarząd TP Bocian :]

Wiacek 
moderator

Wysłany: 2005-03-04, 01:21   

Ja własnie kończe przygotowywanie wniosków w sparie 6 nowych ostoi siedliskowych na ZamojszczyĽnie, poniewaz obecnie jest szansa jeszcze na dołaczenie czego. Przedstawiłem dane Pawłowi Pawlaczykowi i wg. niego ostoje te spełniaja kryteria i powinny znaleć się w sieci.
Natomiast denerwuje mnie to że nadal nie mówi się o koniecznoci zaproponowania przez Polske gatunków i siedlisk do rozszerzenia załaczników DS.
Co do ostoi ptasich to wiadomo było że ostoje uznane przez OTOP za spełniajace kryteria IBA wejd? do sieci.

valdi99 

Wysłany: 2006-03-15, 00:10   

Zapytam się (lamersko, wiem, ale cóż...) czy ols porzeczkowy albo olchowo-jesionowy, na biegiennym podłożu i zalewany każdej wiosny kwalifikuje się jako siedlisko do Natury 2000? A jeśli tak, co trzeba zrobic aby złapał się jeszcze choćby do Shadow list..?

maciek 

Wysłany: 2006-03-15, 07:43   

olsy nie są siedliskiem naturowym, natomiast sa nim łęgi, również łeg olszowo-jesionowy Fraxino-Alnetum

Odpowiedz do tematu