Witajcie,
mam prośbę - czy ktoś mógłby mi w kilku prostych słowach wyjaśnić jak się ma dyrektywa 2004/35/EU (tzw. ELD - chodzi bodajże o odpowiedzialność za szkody w środowisku) do kwestii Natury 2000? Być może nijak się ma, to poproszę o wyjaśnienie jak się ma do BIEŻĄCEJ ochrony gatunków i siedlisk. Będę niezmiernie wdzięczny.
Dyrektywa Odpowiedzialnościowa (Liability Directive) stanowi między innymi, że każdy kto spowoduje istotną szkodę w chronionych gatunkach lub siedliskach przyrodniczych, musi ją naprawić lub skompensować. "Chronione siedliska i gatunki" obejmują obligatoryjnie siedliska i gatunki "naturowe" (państwa mogą rozszerzać listę) - lecz Dyrektywa działa NIE TYLKO na obszarach Natura 2000. Uwaga - szkodą nie jest negatywny wpływ który został wcześniej przewidziany i na wywarcie którego wydano odpowiednie zezwolenie (ale szkodą JEST oddziaływanie pominięte w raporcie oddziaływania na środowisko, nawet gdy na podstawie tego raportu została wydana ważna decycja zezwalająca na dane przedsięwzięcie młon na bylejakie raporty!).
Dyrektywa wchodzi w zycie 30.04.2007. Celem jej transpozycji w Polsce przygotowano projekt ustawy (jest na stronach MŚ).
Bardzo dziękuję!!!!właśnie o to mi chodziło. Tak więc analizując juz teraz opracowywane raporty i prognozy warto powoływać się zarówno na dyrektywę, jak i na polski projekt ustawy (swoją drogą - gratulacje m.in. dla Klubu Przyrodników za przyciśnięcie MŚ do odpowiedniej implementacji dyrektywy w projekcie ustawy!!!)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum