Dlatego właśnie pisałem, że puszcza Knyszyńska jest bardzo narażona na nudownictwo mieszkaniowe ze względu Białegostoku, Supraśl ejst oddalony od Białegostoku o kilkanaście kilometrów, czyli wszystko to co pisałem jest przedtem jest zgodne z moimi rozważaniami. W województwie Podlaskim w budownictwie miszkaniowym przoduje powiat białostocki, dlatego też nie dziwię się, że wokół Białegostoku budowane są wszędzie wille i domy jednorodzinne, jednak w pozostałej części województwa ta sytuacja jest odmienna, podobn sytuacja występuje w województwie Podkarpackim.Zapraszam do przejrzenia odpoweidznich dokumentów, któe można znaleźć w internecie odnośnie tego co tupiszę.
Podsumowując
Widzę, że na obszarze N2000 ktoś przymierza się do budowy domu, postawił słup z prądem, zwozi pustaki, przyjdą cieplejsze dni, ruszy budowa. W takiej sytuacji nic nie można zrobić ? Nawet nie ma gdzie tego zgłosić ?
w chwili obecnej około 18,5 % powierzchni Polski, zajmuje więc ogromną powierzchnie, trzeba przede wszystkim wziąść pod uwagę, że te 18,5 % to nie tylko lasy ale ogromne powierzchnie gruntów ornych, łąk, terenów zabudowanych.
Weźmy np. naturę 2000 ostoję warmińską, tam w przeważającej ilości występują tereny zajmowane przez człowieka, więc nie można tam zakazać działalności człowieka.
Na pewno jedak nie można by wyciąć lasów np. pod budownictwo czy drogę, co pokazuje Rospuda.
A co z z ludźmi przyjezdnymi? Czy np Warszawiaki (pozdrowienia dla Warszawiaków ) zabudują Bieszczady ? Jak sie poobserwuje, to coraz więcej powstaje tam domów. Zabudowane Bieszczady, to już nie będą te same Bieszczady. Zresztą innych terenów też się to tyczy.
Rok temu miałem takie szczęścię być w Bieszczadach, w miesiącu sierpniu i nie zobaczyłem tam nic co mogłoby wskazywać na to, że warszawiaki zabodowują Bieszczady. Chociaż był środek lata, ludzi jak na lekarstwo .
Kolejną ważną rzeczą, jest fakt że znajduję się tam Bieszczadzki park narodowy, oraz duża ilość parków krajobrazowych, które naprawde dobrze chronią, przed samowolą budowlaną. Na pewno mogę cię zapewnić, że nie widziałem jakiejś zabudowy Bieszczad, na szczęście.
Rząd nie chce nigdzie drugiej Rospudy i dlatego Ministerstwo Rozwoju Regionalnego wydało nowe wytyczne, polecam szczególnie lekturę rozdziału "Realizacja przedsięwzięć mogących znacząco oddziaływać na gatunki lub siedliska chronione w ramach sieci obszarów NATURA 2000" np taki fragment
Współfinansowanie projektów, które negatywnie oddziaływują na potencjalne obszary
Natura 2000 (tzn. te obszary, które w opinii Komisji Europejskiej powinny zostać
wyznaczone do 1 maja 2004 roku, ale nie zostały wyznaczone przez Polskę), nie
będzie dozwolone. :green:
duża ilość parków krajobrazowych, które naprawde dobrze chronią, przed samowolą budowlaną.
Przed samowolą budowlaną chroni prawo budowlane a nie park. Michal52 co Ty tak agitujesz za parkami krajobrazowymi, które są najmniej skuteczną formą ochrony przyrody (no może bardziej kuriozalne są obszar ochrony krajobrazu i użytek ekologiczny). Już Ci pisałem w innym wątku, że parki krajobrazowe nie chronią przed zabudową, nie chronią przyrody. Najlepszym tego przykładem jest Park Krajobrazowy Puszczy Knyszyńskiej, nie dość że trwa tam rabunkowa gospodarka leśna, to park nie hamuje rozbudowy domów letniskowych.
nawet jak to jest park krajobrazowy i nwet jak rosną na dzialce rosliny chronione to wlasciciel moze sie starać o zezwolenie na ich zniszczenie ze wzgledu:
Art 56 : Zezwolenia, o których mowa w ust. 1 i 2( czyli pozyskiwanie gatunków chronionych i inne zakazane czynności na które można wydać zgode), z zastrzeżeniem ust. 5, mogą być wydane
w przypadku braku rozwiązań alternatywnych i jeżeli nie spowoduje to zagrożenia
dla dziko występujących populacji chronionych gatunków roślin(??? przecież dewastacja stanowisk jest zagrożeniem..), zwierząt
lub grzybów oraz:
4) wynikają z innych koniecznych wymogów nadrzędnego interesu publicznego,
w tym wymogów o charakterze społecznym lub gospodarczym lub wymogów
związanych z korzystnymi skutkami o podstawowym znaczeniu dla
środowiska
wynika z tego ze kazdy kto zmajstruje taki spis roslin chronionych które rosna n jego dzialce i tak raczej dostanie zezwolenie na budowe, az resztą w zyciu jest jak jest malo kto z tych którzy budują sobie domy{a jeszcze mniej z "budowlańców" }wiedzą co niszczą wieckopią i nawet do glow im nie przyjdzie co niszczą
_________________ "Niczyje zdrowie, wolność, ani mienie nie jest bezpieczne kiedy obraduje Parlament" .
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum