FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Google  

Poprzedni temat «» Następny temat
ZNOWU co na Wile
Autor Wiadomość
Jurek7 

Wysłany: 2003-11-17, 13:49   ZNOWU co na Wile

W sobotę 15.11.2003 Wisła-Dębówka:
na prawym brzegu Wisły stoi szary żuk CAK8382 i siedmiu kolesi sypie gruz na przejciu promowym.
Po stronie Dębówki: wieżo rozjeżdżone koleiny przez ciężarówki i odrobinę gruzu (nie wiem, czy wieży).

I, co najdziwniejsze: tropy i lady buchtowania dzika nad Wisł? (nie ma żadnego lasu, ale lady dzików widziałem w łęgu trochę dalej na pd, pomiędzy Podłęczem i Gór? Kalwari?).

Rey 
moderator

Wysłany: 2003-11-17, 20:41   

Nie no tak nie można no :evil: . I w końcu okaże się że nie trzeba będzie budować na Wile żadnych zapów czy progów wodnych, bo nasz? królow? rzek wykończ? takie małe prace. Do zniszczenia rzeki nie potrzeba wcale jakiego wielkiego i dużego projektu, wystarczy kilkanacie takich lokalnych akcji i juz możemy przestać się starać o PK na Wile rodkowej bo już tam nie będzie co chronić. Tylko jak przeciwdziałać takim lokalnym pracom ? Jeli takie prace będ? się nasilać to systematycznie nam cała Wisłę zniszcz? :evil: :(

sisiek 

Wysłany: 2003-11-18, 09:24   

Rey napisał/a:
Nie no tak nie można no :evil: . I w końcu okaże się że nie trzeba będzie budować na Wile żadnych zapów czy progów wodnych, bo nasz? królow? rzek wykończ? takie małe prace. (

Jesli popatrzec na rzekę jako całoć, to co przeszkadza gruz?

INWENTARYZACJA PRZYRODNICZA
..... http://bernese.webpark.pl/ ......

Hubert 
moderator
Szef

Wysłany: 2003-11-18, 15:48   

sisiek napisał/a:
Rey napisał/a:
Nie no tak nie można no :evil: . I w końcu okaże się że nie trzeba będzie budować na Wile żadnych zapów czy progów wodnych, bo nasz? królow? rzek wykończ? takie małe prace. (

Spójrz na to tak, mieszkasz na wsi i pod domem masz spore jeziorko, codziennie przyjeżdża jaki żuczek i wysypuje po pół tony gruzu. Nie przeszkadzało by Ci to??

Kruk odrzecze: Nigdy więcej!!

Strona przyrodnicza "Dziewięćsił"
browsehappy.pl

orconectes 

Wysłany: 2003-11-18, 22:06   

A może Sisiek się buduje i z takich "zrzutów" kompletuje materiał. Przedwojenna cegła jest ponoć najzacniejsza :wink: .

sisiek 

Wysłany: 2003-11-19, 07:53   

Hubert napisał/a:
sisiek napisał/a:

Spójrz na to tak, mieszkasz na wsi i pod domem masz spore jeziorko, codziennie przyjeżdża jaki żuczek i wysypuje po pół tony gruzu. Nie przeszkadzało by Ci to??

Ja pytałem o rzekę jako całoć a ty mi tu z walorami estetycznymi i jeszcze naruszaniem własnoci prywatnej - a to całkiem co innego! :)

Hubert 
moderator
Szef

Wysłany: 2003-11-19, 15:42   

Podałem tylko przykład, mówisz o rzece a ja o stawie, różnica niezbyt duża. Wracaj?c do mojej poprzedniej wypowiedzi, masz ten swój staw pod domem ale nie jest on twój i występuje na nim wiele rzadkoci a ludzie dalej ten gruz wysypuj?.

browsehappy.pl

sisiek 

Wysłany: 2003-11-19, 16:57   

Cytat:
mówisz o rzece a ja o stawie, różnica niezbyt duża

kurka siwa - różnica jest zasadnicza - rzeka taka troche jakby większa i bardziej dynamiczna, a może mi się wydaje...

Hubert 
moderator
Szef

Wysłany: 2003-11-19, 18:02   

Niech Ci będzie, można do Wisły wsypywać gruz, nikomu to nie przeszkadza a ptactwu wodnemu i krajobrazowi najmniej, prawda sisiek??

browsehappy.pl

Filip 

Wysłany: 2003-11-19, 20:36   

Nie zapominajcie o siedliskach - np łęgi czy nadrzeczne ł?ki s? siedliskami nie tylko rzadkich gatunków fauny ale też flory.
Taka kupa gruzu np. storczykom nie pomaga......

Dominik 

Wysłany: 2003-12-03, 21:50   

Chłopaki nie zrozumieliscie siska!. Sisiek chciał zeby powstawały kolejne łachy na Wile. Mniejsza z tym, ze gruzu i smieci. Sisiek troszczy sie o siewkusy :mrgreen: , przeciez chce zeby miały gdzie wyprowadzać lęgi. Prawda sisiek?!

Adam Tarłowski 

Wysłany: 2003-12-03, 22:17   

Ten gruz to troche przeszkadza. Zdjęcie z ujcia Jeziorki, zwałka o której pisał Jurek jeszcze na starym forum.
Samowola budowlana z nieznanym wykonawc? więc niewiadomo kto ma rozebrać. W tym miejscu miały być ostrogi ale zostały oprotestowane przez ornitologów (OTOP) jako zadługie i maj?ce niekorzystny wpływ na rezerwat. Hydrotechnicy prawdopodobnie upierali się przy pierwotnym projekcie i był pat. A mieszkańcy straszeni przez lobby hydrobetonu wzieli sprawe we własne ręce... W tym miejscu do wału przeciwpowodziowego jest jeszcze daleko, widziałem miejsca wiele bardziej zagrożone, często aby zabezpieczyć wystarczała opaska z naturalnego kamienia wzdłuż brzegu.
Na tym odcinku (podwarszawskim) takich zwałek pełno, jak patrze na gruz w rezerwacie to rzygać się chce, w ostatnim 15 leciu załatwiono tak prawie 10 km. Zapraszam sika coby sobie tam rozłożył kocyk i sie poopalał albo pomógł zimorodkom i brzegówkom kopać norki.
I tak kolejny rezerwat pozbawiony będzie wysepek. Po fakcie chyba urzad gminy postawił szlaban z kłódk? i wjechać tam już nie mog?. Ale to chyba jedyny efekt naszych interwencji...

nasyp nr 2, f.jpg
Plik ściągnięto 342 raz(y) 83.21 KB

Dominik 

Wysłany: 2003-12-03, 22:29   

Cytat:
Zapraszam sika coby sobie tam rozłożył kocyk i sie poopalał albo pomógł zimorodkom i brzegówkom kopać norki

A ja radze siskowi zeby zabrał gruby materac aby mu cegielki w plecy nie uwierały. No moze dwa bo jak niedaj Boze jakies druty zbrojeniowe sie tam znajd?, to biedak nie bedzie mial sie gdzie opalac :mrgreen:

Rey 
moderator

Wysłany: 2003-12-03, 22:42   

Cytat:
W tym miejscu miały być ostrogi ale zostały oprotestowane przez ornitologów (OTOP) jako zadługie i maj?ce niekorzystny wpływ na rezerwat. Hydrotechnicy prawdopodobnie upierali się przy pierwotnym projekcie i był pat. A mieszkańcy straszeni przez lobby hydrobetonu wzieli sprawe we własne ręce... W tym miejscu do wału przeciwpowodziowego jest jeszcze daleko, widziałem miejsca wiele bardziej zagrożone, często aby zabezpieczyć wystarczała opaska z naturalnego kamienia wzdłuż brzegu.
Na tym odcinku (podwarszawskim) takich zwałek pełno, jak patrze na gruz w rezerwacie to rzygać się chce, w ostatnim 15 leciu załatwiono tak prawie 10 km.

No włanie my swoje, hydrolodzy swoje, więc mieszkańcy sami "poprawiaj?" rzekę i wkrótce okaże się że będzie można złożyć wniosek o likwidacje rezerwatów na Wile, gdyż nie będ? miały już co chronić :cry: . Niestety znowu okazuję się że do zniszczenia ostoi Wisły ?rodkowej nie musi wcale przyczynić się jaka wielka inwestycja( np. kaskada) ale systematyczne zabudowywanie brzegów, sypanie gruzu, budowa ostróg itp. Widać rezerwaty nie chroni? skutecznie rodkowego biegu Wisły. Oby jak najszybciej został tutaj utworzony park krajobrazowy, może to zapobiegnie degradacji tego ekosystemu.

Srokacz 

Wysłany: 2003-12-03, 22:57   

Poczytajcie sobie co się dzieje nad Solin?
Domki bez zezwolenia ,zagrożeniem dla wody w zbiorniku,gdyż nie ma oczyszczalni cieków
http://www.gcnowiny.pl/

Odpowiedz do tematu