FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Google  

Poprzedni temat «» Następny temat
ZNOWU co na Wile
Autor Wiadomość
Dominik 

Wysłany: 2003-12-03, 23:14   

Cytat:
Oby jak najszybciej został tutaj utworzony park krajobrazowy, może to zapobiegnie degradacji tego ekosystemu.

Rey utworzenie Parku Krajobrazowego na Wile ?rodkowej nic nie zmieni :!: :!: . Ludzie dalej beda wyzucali gruz.

Cytat:
No włanie my swoje, hydrolodzy swoje, więc mieszkańcy sami "poprawiaj?" rzekę i wkrótce okaże się że będzie można złożyć wniosek o likwidacje rezerwatów na Wile, gdyż nie będ? miały już co chronić

Trzeba zmienic mentalnosc społecznosci. W tym tkwi problem :!: :!:

Rey 
moderator

Wysłany: 2003-12-03, 23:32   

Cytat:
Trzeba zmienic mentalnosc społecznosci. W tym tkwi problem

Tak to prawda, z tym że to nie jest takie proste ani łatwe. Poza tym niektórzy wogóle nie chc? przyj?c pewnych rzeczy do wiadomoci. To tak samo jak tłumaczyć rolnikowi żeby traw nie wypalał na wiosne, bo to zamiast użyĽniać to szkodzi glebie, nie mówi?c już o zwierzętach. A rolnik będzie robił dalej swoje a jak się spytać go dlaczego to robi powie tylko: panie tak zawsze się robiło. I tłumacz tutaj takiemu :( . Jedyn? szans? jest nauka dzieci, im łatwiej niektóre rzeczy przetłumaczyć.

Filip 

Wysłany: 2003-12-03, 23:37   

Cytat:
Rey utworzenie Parku Krajobrazowego na Wile ?rodkowej nic nie zmieni :!: :!: . Ludzie dalej beda wyzucali gruz.
Trzeba zmienic mentalnosc społecznosci. W tym tkwi problem :!: :!:

A może włanie utworzenie PK zmieni mentalnoć ludzi?
Może pomyl? sobie: O! mam dom w parku - przyjad? turyci ogl?dać ptaki - lepiej tego azbestu tam nie wyrzucę.
Park ma jaki budżet i jak wiem z własnego dowiadczenia najchętniej przeznacza go na edukację - dzięki temu może da się uchronić ten teren.

Dominik 

Wysłany: 2003-12-03, 23:55   

Cytat:
A może włanie utworzenie PK zmieni mentalnoć ludzi?
Może pomyl? sobie: O! mam dom w parku - przyjad? turyci ogl?dać ptaki - lepiej tego azbestu tam nie wyrzucę

hehehe :mrgreen:

Cytat:
Park ma jaki budżet i jak wiem z własnego dowiadczenia najchętniej przeznacza go na edukację - dzięki temu może da się uchronić ten teren.

Z tego co wiem to z twojego doswiadczenia wynika, ze Parki najchetniej kase przeznaczaja na luksusowe wyposazenie i remonty swoich siedzib :mrgreen: Co juz zapomniales o kafelkach i marmurach w siedzibie MPK

Filip 

Wysłany: 2003-12-04, 00:08   

Się nie miej tylko idĽ tłumaczyć żeby cegieł do lasu czy nad rzekę nie wieĽli :lol: .
A co do parku to rzeczywicie się pomyliłem - po wybudowaniu siedziby przeznaczaj? pieni?dze na edukację a jak co zostanie to na cieżkę dydaktyczn?. Niestety na ochronę przyrody już nie starcza.
Smutne......

sisiek 

Wysłany: 2003-12-06, 11:05   

Dominik napisał/a:
Cytat:
Zapraszam sika coby sobie tam rozłożył kocyk i sie poopalał albo pomógł zimorodkom i brzegówkom kopać norki

A ja radze siskowi zeby zabrał gruby materac aby mu cegielki w plecy nie uwierały. No moze dwa bo jak niedaj Boze jakies druty zbrojeniowe sie tam znajd?, to biedak nie bedzie mial sie gdzie opalac :mrgreen:

Dominiku i Adamie!

A co wy się tak martwicie o moj? opaleniznę? Opalam się w solarium - czysto, schludnie i w miescie. Dlaczego miałbym jechac gdzies daleko, gdzie wilgoć i smród od rzeki, itp?

Troche odeszliscie od tematu: co przeszkadza gruz w rzece (z punktu widzenia funkcjonowania rzeki jako systemu przyrodniczego).
Ten kocyk wam sie ciagle pl?cze - czyli wzgledy raczej estetyczno - doznaniowe.
Adam: z tym kopaniem norek to troche chyba przeginasz - na twoim zdjęciu widac wysepke z piękna skarp? piaszczyst? (nie wspominaj?c o całym przeciwległym brzegu rzeki). Ptaszki maj? skrzydełka, to chyba mog? tam polecieć co by przedłużać gatunek, czyż nie?

INWENTARYZACJA PRZYRODNICZA
..... http://bernese.webpark.pl/ ......

Hubert 
moderator
Szef

Wysłany: 2003-12-06, 14:45   

Sisiek, ale jakby nie patrzeć to przez ten gruz gatunek jest mocno ograniczony w rozwoju swojej populacji.

Kruk odrzecze: Nigdy więcej!!

Strona przyrodnicza "Dziewięćsił"
browsehappy.pl

Adam Tarłowski 

Wysłany: 2003-12-06, 18:03   

Sisiek!
Szkoda mi czasu aby odpowiadać na twoje demagogiczne posty.
Jak byłem w SOP i upominałem ludzi aby niespuszczali psów w rezerwacie Jeziorko Czerniakowskie, które to psy buszowały po trzcinowisku, odpowiadali mi abym zaj?ł sie kominami dymi?cych EC Siekierki.
Rozumujesz jak typowy hydrobeton, wytniemy las, osuszymy bagno, zniszczymy wyspy a ptaszki maja przeciez skrzydła to sobie gdzie polec?.
Jeli się zemna nie zgadzasz to rusz cztery litery i przejdĽ odcinek od ujcia Jeziorki do siekierek na lewym brzegu Wisły, jeli chcesz aby tak wygl?dała rzeka to niemam więcej pytań.
Koniec.

PS. A wysepkę ze zdjęcia wkrótce szlak trafi bo nasyp na ni? kieruje nurt rzeki...

Odpowiedz do tematu