FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Google  

Poprzedni temat «» Następny temat
Zalew Kąty-Myscowa zwany również "Krempna"
Autor Wiadomość
Rey 
moderator

Wysłany: 2007-08-29, 23:36   

Rysiek napisał/a:
To, że na każdej rzece beskidzkiej ma być zbiornik

Mało prawdopodobne aby ta koncepcja doczekała się realizacji :twisted:

Pełek 
Jakub Pełka

Wysłany: 2007-08-30, 09:52   

Kiedy pojawią się jakieś konkretne nowe wiadomości ? Jest przewidziany już nowy termin oddania oddziaływania??

Byłem tam w tym roku, widziałem miejsce i jestem kategorycznie za budową !! Czego oczy nie widzą, tego sercu nie żal.... Oczy zobaczyły i za nic się nie mogę na takie coś zgodzić ;) :D

Przewodnik Beskidzki

Rysiek 

Wysłany: 2007-08-30, 11:47   

Pełek napisał/a:
Kiedy pojawią się jakieś konkretne nowe wiadomości ? Jest przewidziany już nowy termin oddania oddziaływania??

30 IX

A co do drugiego, Rudawki Rymanowskiej, to spytałem się rzecznika prasowego Podkarpackiego Urzędu Wojewódzkiego, czy będzie można przeczytać o tej wizycie wicewojewody coś na stronach internetowych urzędu. Otrzymałem wiadomość, że info o spotkaniu jest chociażby tut: http://ww6.tvp.pl/400,548760,1.view

Ładnie się tam poseł Zając wypowiada. Chce chyba zdążyć przed wyborami, bo jakby się okazało, że unia nie da na zbiorniki przed 21 X no to z Zającem będzie biada.

JKK

Pełek 
Jakub Pełka

Wysłany: 2007-08-30, 12:03   

Cytat:
Zdaniem posła Stanisława Zająca, budowa trzech zbiorników wodnych na Podkarpaciu w ramach programu "Ochrony dorzecza Górnej Wisły" jest już przesądzona.

ale to jest tylko jego zdanie, mam rozumieć ;)

Przewodnik Beskidzki

Rey 
moderator

Wysłany: 2007-08-30, 22:50   

Pełek napisał/a:
Cytat:
Zdaniem posła Stanisława Zająca, budowa trzech zbiorników wodnych na Podkarpaciu w ramach programu "Ochrony dorzecza Górnej Wisły" jest już przesądzona.

ale to jest tylko jego zdanie, mam rozumieć ;)

Jak do tej pory tak.

Atterdag 
Kserotermanta

Wysłany: 2007-08-31, 08:29   

A propos wszelkich regulacji, kaskadyzacji, wszystkim zamierzającym posiedzieć w temacie polecam rozczytanie się w regulacjach (e, znów to słowo) prawnych dotyczących zarządzania wodą w państwach Unii Europejskiej.

Pod linkiem znajduje się Ramowa Dyrektywa Wodna. Projekt dyrektywy zarządzania ryzykiem powodziowym jest po II czytaniu, ale trwają jeszcze ostatnie ustalenia. Spakuję i wrzucę pod jeden link.

http://rapidshare.com/fil...-_Woda.rar.html
...Tam, gdzie przedtem w niedostępnych bagnach, kisiały zaraźliwe zgnilizny i jady straszliwe, gdzie w gęstych łozach lęgły się drapieżne wilki (...) tam dziś widać naypyszniejsze łąki i bogate osady przytykaiące do samych brzegów Noteci…

LSz FP

Rey 
moderator

Wysłany: 2007-08-31, 10:19   

To jeszcze nic, ja załączam "INDYKATYWNY WYKAZ INDYWIDUALNYCH PROJEKTÓW DUŻYCH DLA PROGRAMU OPERACYJNEGO INFRASTRUKTURA I ŚRODOWISKO". Zobaczcie jakie przedsięwzięcia mają być dofinansowane z tego programu w ramach Priorytetu III :arrow: 3/4 z nich koliduje z obszarami Natura 2000 (nota bene budowa Kąty-Myscowej też się tam znajduje). Sama radość dla różnego typu organizacji, będzie można tyle inwestycji poblokować i to mimo przyznania dla nich wielkich funduszy, które jak zwykle przepadną :?

W jakim my pięknym kraju żyjemy...

07.07.12.Indykatywny.wykaz.FINAL_wersja_z_uzupelnieniami.xls
Pobierz Plik ściągnięto 77 raz(y) 216 KB

Rysiek 

Wysłany: 2007-09-05, 11:46   

Nie wiem skąd masz tą "ostateczną wersję"? Na stronach MRR do tej pory były dostępne dwie listy: projektów dużych i kluczowych. Na dwóch była budowa ZW Kąty-Myscowa i Rudwaka Rymanowska. Jednak, ostanimi czasy na stronach MRR pojawiła się inna lista, którą znajdziemy TU . Sam trochę nie dowierzałem, że takie "dziury", ale reakcja MŚ jest chyba jednoznaczna ;-)

Zapraszam szybciutko na stronę główną Ministerstwa i ta wiadomość na czerwono :]

JKK

Rysiek 

Wysłany: 2007-09-26, 22:15   

Tym razem nie tylko o ZW Kąty-Myscowa:

Cytat:
Data publikacji: dn. 20 września 2007
Program ochrony przed powodzią w dorzeczu górnej Wisły” trafi pod obrady Rządu RP
Dnia 20 września br. o godz. 12.00 w gmachu MSWiA odbyło się spotkanie robocze nt. Programu ochrony przed powodzią w dorzeczu górnej Wisły”
.

W spotkaniu wzięli udział : Minister SWiA Władysław Stasiak, Podsekretarz Stanu w MSWiA, Szef Obrony Cywilnej Kraju Paweł Soloch oraz przedstawiciele administracji rządowej: Ewa Draus - Wojewoda Podkarpacki; Tomasz Pietrzykowski – Wojewoda Śląski; Maciej Klima – Wojewoda Małopolski; Grzegorz Banaś – Wojewoda Świętokrzyski; prof. Elżbieta Nachlik – kierownik Zespołu Autorskiego Projektu (Politechnika Krakowska); eksperci wojewodów – Zespół Autorski Projektu oraz przedstawiciele Biura ds. Usuwania Skutków Klęsk Żywiołowych.

W trakcie spotkania odbyła się debata o ww. programie oraz Minister SWiA Władysław Stasiak podpisał dokument przekazujący „Program ochrony przed powodzią w dorzeczu górnej Wisły” pod obrady Rządu RP.

Rządowy projekt „Programu Ochrony Przeciwpowodziowej w dorzeczu górnej Wisły” został przygotowany przez Zespół Roboczy Programu. Zespół Roboczy składa się z przedstawicieli zajmujących się tematyką ochrony przeciwpowodziowej.

Program obejmuje dorzecze górnej Wisły do ujścia Sanu – te obszary na terenie których występują częste i gwałtowne powodzie.

* województwo podkarpackie,
* województwo śląskie,
* województwo małopolskie,
* województwo świętokrzyskie.

Wskazać należy, iż w dorzeczu górnej Wisły w ostatnich latach straty związane ze skutkami powodzi wyniosły ponad 2,5 miliarda złotych (prawie 1,5 mld było w roku 2001, a w roku 2006 0,5 mld zł). Przekazywane są ogromne środki z budżetu Państwa na odbudowę, w związku z tym należy przyjąć mechanizmy ochrony przeciwpowodziowej poprzez prewencję i ograniczanie strat. Działania w tym kierunku będą zmierzały do uporządkowania systemu zarządzania w przypadku wystąpienia powodzi oraz budowy kompleksowego, makroregionalnego Programu.

Celem programu jest zwiększenie bezpieczeństwa powodziowego w dorzeczu górnej Wisły poprzez efektywne planowanie i realizację środków ochrony, rozwój działań prewencyjnych, mających za zadanie ograniczenie zagrożenia powodziowego. Zakłada się, że działania prewencyjne powinny być ukierunkowane na sformułowanie odpowiednich zasad planowania przestrzennego i na wprowadzenie ograniczeń w zagospodarowaniu terenów zalewowych.

MSWiA

I inaczej, żeby nie było wątpliwości:
Cytat:
Coraz więcej pieniędzy dla Podkarpacia na ochronę przeciwpowodziową

Podkarpacie otrzyma ponad 5 mld zł na realizację rządowego programu ochrony przed powodzią w dorzeczu górnej Wisły. Przygotowywanie stosownej ustawy wkrótce się rozpocznie. Zaczęto już przygotowywanie dokumentacji dla zaplanowanych w programie inwestycji.

Po raz pierwszy w historii opracowano projekt przeciwpowodziowy dla Podkarpacia i stał się on częścią rządowego programu obejmującego cztery województwa, śląskie, małopolskie, podkarpackie i świętokrzyskie. Cały program, przewidziany do realizacji na lata 2007 - 2013, będzie kosztował około 12,5 mld zł. Inwestycje przeciwpowodziowe na Podkarpaciu pochłoną ponad 5 mld zł.

Najwięcej środków trafi do powiatu krośnieńskiego (969 mln zł), jasielskiego (834 mln zł) i rzeszowskiego (665 mln zł). Za te pieniądze powstaną zbiorniki w Dukli na Jasiołce, w Rudawce Rymanowskiej na Wisłoku, w Kątach na Wisłoce i w Niewistce na Sanie.

Program został już podpisany przez Władysława Stasiaka, ministra spraw wewnętrznych i administracji i jako rządowy priorytet zostanie zaopiniowany przez Komitet Stały Rady Ministrów.

PUW

JKK

Rey 
moderator

Wysłany: 2007-09-26, 22:41   

Cytat:
Za te pieniądze powstaną zbiorniki w Dukli na Jasiołce, w Rudawce Rymanowskiej na Wisłoku, w Kątach na Wisłoce i w Niewistce na Sanie.

Coś bardzo pewni są :>

Pin 

Wysłany: 2007-10-13, 23:45   

Przez Kąty przejeżdżałem kilka razy we wrześniu tego roku W okolicy prowadziliśmy badania nad cisami jako Sekcja Botaniczna Wydziału Leśnego AR. Teren jest naprawdę piękny Niestety nie udało nam się zobaczyć tam orlika ale mam nadzieję, że teren ten nie znajdzie się pod wodą i będzie można oglądać tam te i inne gatunki ptaków, a nie krzyżówki i mewy, które zapewne zasiedlą zalew.

Pin 

Wysłany: 2007-10-13, 23:47   

A tak wogóle to zapadła już ostateczna decyzja czy wybudują w Kątach ten zbiornik czy nie??

Rey 
moderator

Wysłany: 2007-10-15, 10:18   

Pin napisał/a:
A tak wogóle to zapadła już ostateczna decyzja czy wybudują w Kątach ten zbiornik czy nie??

Narazie o ile mam dobre informacje nie oddano jeszcze uzupełnionego raportu OOŚ. Będą się musieli nieźle nagimnastykować by spróbować w nim wykazać że zbiornik ten jest przyrodniczo korzystny :twisted:

Pin 

Wysłany: 2007-10-18, 12:49   

aha ale zagrożenie, że budowa ruszy jest wciąż aktualne w takim razie... Racja, że będą musieli jakieś bajki popisać bo napewno ten zbiornik nic dobrego nie wróży dla okolicznej przyrody Ale poczekamy zobaczymy Miejmy nadzieję, że to jednak nie przejdzie!!

Rey 
moderator

Wysłany: 2007-10-19, 00:07   

Pin napisał/a:
aha ale zagrożenie, że budowa ruszy jest wciąż aktualne w takim razie...

Tym bardziej, że wciąż szuka się poważnego dofinansowanie dla tego przedsięwzięcia :?

Odpowiedz do tematu