FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Google  

Poprzedni temat «» Następny temat
Zagrożone gatunki ptaków- Czerwone listy i Konwencje
Autor Wiadomość
tomaszb 

Wysłany: 2008-08-25, 15:17   Zagrożone gatunki ptaków- Czerwone listy i Konwencje

Witam. Zabrałem się w końcu za sfinalizowanie mojej pracy mgr i potrzebuje kilku informacji które bardzo przydadzą mi się do napisania dyskusji:
- poszukuje listy gatunków ptaków występujących w Polsce które uwzględnione są w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych, publikowanej przez IUCN (koniecznie z kategoriami zagrożeń)
-mam też pytanie co do gatunków zamieszczonych w załączniku II Konwencji Bońskiej. Listę takową znalazłem tutaj ale nie ma na niej gatunków takich jak podróżniczek, wodniczka czy nagórnik, które według polskiej Czerwonej Księgi w Konwencji Bońskiej są wymienione. Wie ktoś może o co chodzi? Z góry dzięki za wszelka pomoc. Pozdrawiam.

Mateusz_C 
moderator

Wysłany: 2008-08-30, 21:51   Re: Zagrożone gatunki ptaków- Czerwone listy i Konwencje

tomaszb napisał/a:
Witam. Zabrałem się w końcu za sfinalizowanie mojej pracy mgr i potrzebuje kilku informacji które bardzo przydadzą mi się do napisania dyskusji:
- poszukuje listy gatunków ptaków występujących w Polsce które uwzględnione są w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych, publikowanej przez IUCN (koniecznie z kategoriami zagrożeń).

najprościej - weź checklistę polskich ptaków (najlepiej Tojmiałojcia i Stawarczyka 2003), następnie wejdź na stronę czerwonej listy IUCN (www.redlist.org) i zobacz które gatunki z polskiej listy gatunków są umieszczone na światowej czerwonej liście (a w każdym razie są tam wymienione z kategorią wyższą niż LC)

Tony 
Plover-man

Wysłany: 2008-08-31, 13:01   

Checklista polskich ptaków jest dostępna w necie na http://www.komisjafaunist...fw_p3_lista.htm

orlik06 
ornitolog-piórolog

Wysłany: 2008-08-31, 17:59   

Tu powinieneś cuś mieć http://www.tbop.org.pl/sg.../konwencje.html

nettie 

Wysłany: 2008-09-01, 12:21   Re: Zagrożone gatunki ptaków- Czerwone listy i Konwencje

tomaszb napisał/a:
(...) Wie ktoś może o co chodzi? Z góry dzięki za wszelka pomoc. Pozdrawiam.

Skontaktuj się też z kimś z OTOP

Odpowiedz do tematu