Wysłany: 2008-08-25, 15:17 Zagrożone gatunki ptaków- Czerwone listy i Konwencje
Witam. Zabrałem się w końcu za sfinalizowanie mojej pracy mgr i potrzebuje kilku informacji które bardzo przydadzą mi się do napisania dyskusji:
- poszukuje listy gatunków ptaków występujących w Polsce które uwzględnione są w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych, publikowanej przez IUCN (koniecznie z kategoriami zagrożeń)
-mam też pytanie co do gatunków zamieszczonych w załączniku II Konwencji Bońskiej. Listę takową znalazłem tutaj ale nie ma na niej gatunków takich jak podróżniczek, wodniczka czy nagórnik, które według polskiej Czerwonej Księgi w Konwencji Bońskiej są wymienione. Wie ktoś może o co chodzi? Z góry dzięki za wszelka pomoc. Pozdrawiam.
Wysłany: 2008-08-30, 21:51 Re: Zagrożone gatunki ptaków- Czerwone listy i Konwencje
tomaszb napisał/a:
Witam. Zabrałem się w końcu za sfinalizowanie mojej pracy mgr i potrzebuje kilku informacji które bardzo przydadzą mi się do napisania dyskusji:
- poszukuje listy gatunków ptaków występujących w Polsce które uwzględnione są w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych, publikowanej przez IUCN (koniecznie z kategoriami zagrożeń).
najprościej - weź checklistę polskich ptaków (najlepiej Tojmiałojcia i Stawarczyka 2003), następnie wejdź na stronę czerwonej listy IUCN (www.redlist.org) i zobacz które gatunki z polskiej listy gatunków są umieszczone na światowej czerwonej liście (a w każdym razie są tam wymienione z kategorią wyższą niż LC)
_________________ 19.11.2008 - prelekcja o krukowatych i pokaz slajdów z Estonii - szczegóły na www.wgotop.pl
----------------------------------------------------
Zgadzam sie z Tristanem
Wysłany: 2008-09-01, 12:21 Re: Zagrożone gatunki ptaków- Czerwone listy i Konwencje
tomaszb napisał/a:
(...) Wie ktoś może o co chodzi? Z góry dzięki za wszelka pomoc. Pozdrawiam.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum