FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Google  

Poprzedni temat «» Następny temat
Wschodnia Obwodnica Warszawy
Autor Wiadomość
robert_c 

Wysłany: 2007-07-11, 11:10   

Polecam mój komentarz w Dzienniku:
http://www.panmedia.pl/se...warszawa_02.pdf

A także pełne uzasadnienie decyzji Minister Gęsickiej:
http://www.mrr.gov.pl/Akt...nowieniewow.htm

Próbuję od wczoraj uzyskać jakiś komentarz od rzecznika MŚ lub biura prasowego, ale ... zbywają. Proszą o przysłanie pytań na piśmie lub tłumaczą się "brakiem kompetencji" w komentowaniu postanowienia innego resortu.

Ptyś 

Wysłany: 2007-07-11, 12:25   

prawda jest taka ze im szybciej "Nadszyszkownik" :twisted: odejdzie z ministerstwa tym lepiej

Mieszkaniec 

Wysłany: 2007-07-13, 17:23   A dlaczego nie wybrano najlepszego wariantu W-2?

[quote="robert_c"]O godzinie 10:00 pani minister Grażyna Gęsicka na konferencji prasowej
poinformowała, że uzgodniła wariant WIIIA dla Wschodniej Obwodnicy Warszawy.

Nie mieszkam ani w Wesołej ani w Halinowie i ta sprawa bezpośrednio mnie nie
dotyczy!
Ale gołym okiem widać tu znowu jakiś przekręt!
Wszystkie ekspertyzy, te starsze i te najnowsze pokazują, że najlepszy pod
każdym względem jest wariant W-2 - zdobył 209 punktów! Jest najkrótszy,
najtańszy, przebiegający przez tereny zdegradowane i wzdłuż linii wysokiego
napięcia gdzie nikt nie mieszka i nigdy nie będzie mieszkał!
Popierają go transportowcy, samorządowcy i ekolodzy!
A najważniejsze, że jest on najbezpieczniejszy dla użytkowników, czyli nas
wszystkich - kierowców!
Wspominał też o tym Pan Dyr. Dąbrowski z GDDKiA wskazując na wariant W-2 jako
najlepszy.
Gdyby to najistotniejsze kryterium - decydujące o bezpieczeństwie, zdrowiu i
życiu kierowców zostało uwzględnione w opiniach eksperckich, wówczas zwycięstwo
wariantu W-2 byłoby druzgocące!
Wystarczy spojrzeć na mapę by dostrzec, że w wariancie W-2 wszystkie łuki są
bardzo łagodne a więc bezpieczne w przeciwieństwie do wybranego wariantu WIIIA!
Logika i zwykła uczciwość skłaniały więc do wyboru wariantu W-2 ale nie Panią
Minister G. Gęsicką.
W swoim uzasadnieniu stwierdza ona, że podejmując decyzję wzięła m.in. pod
uwagę opinię i wyliczenia niejakiego pana Pawła Mentorskiego z Sulejówka,
zagorzałego przeciwnika wariantu W-2.
Z jego wyliczeń w tabelce, którą Pani Minister załączyła do swojego
uzasadnienia wynika, że wariant WIIIA jest najlepszy i zwyciężył! A ten pan
jest przecież stroną w sporze ale widać dużo może!
Podobno w XXI wieku nikt nie jest w stanie rozwiązać problemu, ewentualnego
zanieczyszczenia ujęcia wody dla Sulejówka w co Pani Minister Gęsicka - w
przeciwieństwie do mnie - uwierzyła i odrzuciła wariant W-2.
Pani Minister twierdzi też, że wariant W-2 uwzględniający najnowsze, rzetelne
ekspertyzy jest gorszy bo powstał w 2005 roku natomiast wariant WIIIA jest
lepszy, bo wymyślono go 20 lat temu, w PRL-u! I nieważne dla Pani Minister, że
tamta rzeczywistość społeczna, polityczna i ekonomiczna nijak się ma do
dzisiejszej. Coś tu śmierdzi!
To tak jakby sędziowie przyznali zwycięstwo bokserowi "A" lecz sędzia ringowy
podniósł przez pomyłkę rękę boksera "B" i ogłosił jego zwycięstwo na oczach
tysięcy kibiców!
Niemożliwe? No pewnie, ze nie!
Mam nadzieję, że nowy sędzia ringowy - Wojewoda Mazowiecki - zapozna się z
werdyktem profesjonalnych Sędziów i podniesie rękę prawdziwego zwycięscy.
Będą wtedy napewno gromkie oklaski. W przeciwnym wypadku, gwizdy, tupanie i
protesty oddalające w czasie podjęcie decyzji i rozpoczęcie realizacji, na
którą czekają dziesiątki tysięcy kierowców z całego kraju.
Panie Wojewodo, szkoda czasu i pieniędzy. Trzeba szybko zakończyć tę nieczystą
walkę!
Wariant W-2 zwyciężył w ocenie wszystkich ekspertów i nikt nie może mieć o to
pretensji!!!

Mapka przebiegu wariantu W-2: http://www.siskom.waw.pl/mapy/s17wow/s17w2.jpg
Zielony pasek to przebieg w tunelu.

Mieszkaniec 

Wysłany: 2007-07-15, 22:59   

Próbuję od wczoraj uzyskać jakiś komentarz od rzecznika MŚ lub biura prasowego, ale ... zbywają. Proszą o przysłanie pytań na piśmie lub tłumaczą się "brakiem kompetencji" w komentowaniu postanowienia innego resortu.[/quote]

[quote="robert_c"]O godzinie 10:00 pani minister Grażyna Gęsicka na konferencji prasowej
poinformowała, że uzgodniła wariant WIIIA dla Wschodniej Obwodnicy Warszawy.

Uzasadnienie wyboru pani minister było krótkie - wariant WIIIA jest najlepszy
środowiskowo, społecznie, transportowo i ekonomicznie.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Środowiskowo, społecznie, transportowo i ekonomicznie najlepszym jest wariant W-2!
Dziwne, że p. Gęsicka nie doczytała się tego w zamówionej przez siebie - za dużą kasę - ekspertyzie profesorów z Politechniki Warszawskiej. A może nie było to po jej myśli lub myśli jakiegoś wpływowego lobby?
Całe jej uzasadnienie zostało tak spreparowane aby posługując się przypuszczeniami i fałszem doprowadzić w konkluzji do odrzucenia najlepszego pod każdym względem wariantu W-2. Uważny czytelnik tego dokumentu szybko dojdzie do takiego wniosku. Czyżby liczyła na to, że taki numer przejdzie niezauważony?
Podobno w Urzędzie dzielnicy Wesoła już uczczono tę oczekiwaną przez wielu decyzję akceptując jednocześnie przeprowadzenie obwodnicy przez Wesołą, ale tylko w wariancie WIIIA - w myśl zasady wszędzie byle nie koło nas!
Zapomnieli już nawet biedacy, że stworzyli wariant samorządowy W-3!
Po co sie narażać władzom zwierzchnim broniąc przegranej sprawy. Komuś udało się doprowadzić do podziału wsród mieszkańców Wesołej tylko po to, by wcisnąć im niechcianą przez innych obwodnicę.
Ponoć maczał też w tym swoje rączki Min. Szyszko, który był jednym z aktorów tego scenariusza.
Wybór przez niego wariantu samorządowego W-3 nie był przypadkowy. Chodziło tylko o to by wywołać fale protestów i krytyki bo wiadomo było, że ten wariant nie ma żadnych szans na realizację. W takiej jednak atmosferze znacznie łatwiej i bezboleśnie dla Min. Szyszko udało się wcisnąć Wesołej wariant WIIIA.
Nabrały się na to media i znaczące autorytety! Gdyby ktoś zadał sobie trudu i dokładnie sprawdził gdzie ma swoją posiadłość Min. Szyszko zrozumiałby natychmiast, że mieszkając po drugiej stronie Traktu Brzeskiego "wisi mu to i powiewa", że obwodnica będzie szła przez północną Wesołą.
Tak naprawdę to Szyszko walczył o to, aby nie odżyła idea wariantu WII, który - nie wdając się w szczegóły - zakładał przekształcenie Traktu Brzeskiego w trasę ekspresową.
Wtedy faktycznie przechodziłaby ona obok płotu Pana Ministra!
I niewykluczone, że tak będzie.

Ustalony przez Min. Gęsicką wariant WIIIA WOW w dzielnicy Wesoła jest sprzeczny z europejską ideą zrównoważonego rozwoju i nie ma prawa być realizowany!
Podobno Unia Europejska wyznaczyła już komisarza do zbadania tej sprawy.
A powody, są następujące:

1) WOW wchodzi w strefy ochrony pośredniej ujęć wody pitnej zlokalizowanych:
- w ujęciu przy Ochotniczej Straży Pożarnej Wesoła,
- w Grzybowej-Wesołej,
- w Zielonej-Wesołej,
- w ujęciu w Stacji Uzdatniania Wody w Woli Grzybowskiej - Wesołej
- w ujęciu wody w Sulejówku
Wszystkie te ujęcia czerpią dobrej jakości wodę podziemną ze strategicznego zbiornika GZWP nr 222 czwartorzędowych wód podziemnych Warszawa-Wschód;
Wystarczy jedna poważna kraksa TIR-a z substancjami chemicznymi na tej obwodnicy by powstało realne zagrożenie skażenia wszystkich wymienionych ujęć wody pitnej i całego zbiornika!

2) WOW uszczupli znacząco system przyrodniczy Warszawy. Dzielnica Wesoła charakteryzuje się unikalną w aglomeracji warszawskiej powierzchnią biologicznie czynną. W strefie projektowanej „obwodnicy” udział powierzchni biologicznie czynnej wynosi 90%. Zbudowanie trasy ekspresowej spowoduje wyrąbanie 100 ha lasu; w Wesołej, gdzie urbanizacja nie zdominowała jeszcze przyrody, spowoduje karygodne, nieodwracalne spustoszenie i będzie początkiem postępującej degradacji środowiska;
(patrz: mapa Studium – System przyrodniczy Warszawy – kierunki rozwoju);

3) WOW wprowadzi do miasta ruch tranzytowy z kierunku Berlin-Moskwa, który spowoduje dodatkową emisję trujących substancji w miejscach funkcjonujących dotychczas jako „zielone płuca Warszawy”.

4) WOW nie usprawni, lecz utrudni połączenia komunikacyjne dzielnic peryferyjnych z Centrum z powodu braku obsługi przyległego terenu. Jest to droga ekspresowa niedostępna dla pojazdów komunikacji miejskiej (nie przewiduje przystanków komunikacji miejskiej). Dodatkowo „ucina” wiele dróg lokalnych aktualnie sprawnie funkcjonujących jako połączenia międzyosiedlowe i dojazdy do dróg zbiorczych.

5) WOW nie rozwiązuje problemu „wielkiej obwodnicy” uwzględniającej rozwój i potrzeby komunikacyjne obszarów sąsiadujących lub ciążących w kierunku przynależności do aglomeracji warszawskiej. Obecnie proponowane rozwiązania są pozostałością złych decyzji rozwiązań komunikacyjnych, które skutkują występowaniem trujących smogów, nadmiernym hałasem i marnotrawstwem czasu mieszkańców dojeżdżających w godzinach szczytu do lub z pracy. Fakt, iż Warszawa poza godzinami szczytu jest przejezdna jeszcze bardziej dowodzi potrzeby rozwoju komunikacji zbiorowej, (wbrew twierdzeniom lobby autostradowego o potrzebie budowy tras szybkiego ruchu, de facto „niepłatnych autostrad”).
Ponadto Most Grota – Roweckiego, integralna część WOW jest już dzisiaj w godzinach szczytu stale zakorkowany! Co stanie się z ruchem na nim po zbudowaniu WOW nie trudno przewidzieć!
W swoim uzasadnieniu, Pani Minister nie ustosunkowała się szczegółowo do powyższych, jakże istotnych zagadnień.
Gdyby to zrobiła, nie mogłaby podjąć decyzji, oczekiwanej przez określone lobby!

* * *

robert_c 

Wysłany: 2007-07-16, 01:07   

Miałem nie odpisywać... ale nie wytrzymałem.
Mieszkaniec. Co ty pieprzysz. W tym co piszesz nie ma ani jednego zdania prawdziwego.
Nie ten Matrix.
Nawet nie jestem w stanie sprostować tych wszystkich bzdur, które napisałeś. bo w zasadzie cały ten Twój tekst to jedna wiela bzdura.

pulsatilla1214 

Wysłany: 2007-07-16, 02:25   

na pierwszy rzut oka coś nie trzyma sie kupy ;-) :

pierwsze zdanie w pierwszym poście na forum:

Cytat:
dotyczy!

....a w profilu w rubryczce "Skąd".... Wesoła :shock:

Nick "Mieszkaniec", a płeć oznaczona jako ...kobieta :lol:

..to tyle bez wnikania w meritum ;-)

Mieszkaniec 

Wysłany: 2007-07-16, 11:57   

robert_c napisał/a:
Mieszkaniec. Co ty pieprzysz. W tym co piszesz nie ma ani jednego zdania prawdziwego.
Nie ten Matrix.
Nawet nie jestem w stanie sprostować tych wszystkich bzdur, które napisałeś. bo w zasadzie cały ten Twój tekst to jedna wiela bzdura.

I o to chodziło, byś przyznał iż brak Ci argumentów żeby to sprostować! Wiadomo już teraz kto i dlaczego reprezentuje na tym forum taką a nie inną opcję.
Cenne doświadczenie, które przyda się w dalszej walce z niekompetencją, ciemnogrodem i układami.
Prawda obroni się sama.
Pozdrawiam,

P.S. Panuj nad swoimi nerwami, w te upalne dni może się to przykro dla Ciebie skończyć!

Mieszkaniec 

Wysłany: 2007-07-16, 12:42   

pulsatilla1214 napisał/a:
na pierwszy rzut oka coś nie trzyma sie kupy ;-) :

pierwsze zdanie w pierwszym poście na forum:

Cytat:
dotyczy!

....a w profilu w rubryczce "Skąd".... Wesoła :shock:

Nick "Mieszkaniec", a płeć oznaczona jako ...kobieta :lol:

..to tyle bez wnikania w meritum ;-)

Potwierdzam, że to wszystko prawda. Ale w całej tej sprawie nie o to przecież chodzi!

Mieszkaniec 

Wysłany: 2007-07-16, 21:01   

robert_c napisał/a:
Nie ten Matrix.

Co łączy Wydział Inżynierii Środowiska Politechniki Warszawskiej, Stowarzyszenie SISKOM, Panią Minister G. Gęsicką i miłego uczestnika tego forum roberta_c?

Jak ogólnie wiadomo, Pani Minister Gęsicka zamówiła na Wydziale Inżynierii Środowiska Politechniki Warszawskiej, analizę wielokryterialną i ocenę ekspercką wariantów lokalizacji Wschodniej Obwodnicy Warszawy. Na jej podstawie podjęła decyzję o wyborze wariantu WIIIA WOW przez Wesołą.

Zapewne nie wszyscy wiedzą, że warszawskie Stowarzyszenie SISKOM od początku swego istnienia, zaciekle i bezkrytycznie popiera ideę przeprowadzenia obwodnicy tylko przez Wesołą w wariancie WIIIA.
Badania i ankiety realizowane przez SISKOM wykonali m.in.:
- Robert Pietrasik, Politechnika Warszawska WYDZIAŁ INŻYNIERII LĄDOWEJ
- Artur Badyda, Politechnika Warszawska INSTYTUT SYSTEMÓW INŻYNIERII ŚRODOWISKA
UWAGA!
Ten sam Artur Badyda był członkiem niezależnego zespołu ekspertów, który opracował opinię dla Pani Minister.
No i OK. Nikt nikomu nie może zabronić wykonania ekspertyzy jeśli go o to poproszą!

No, ale co ma do tego nasz "robert_c", który tak sympatycznie określił moje posty, jako "jedna wiela bzdura" gdzie nie ma ani jednego prawdziwego zdania.
Otóż "robert_c" to nie kto inny tylko Robert Chwiałkowski - Sekretarz Stowarzyszenia SISKOM, absolwent WYDZIAŁU INŻYNIERII LĄDOWEJ Politechniki Warszawskiej! Jego ilość postów na tym forum (ponad 340) - jako zagorzałego zwolennika WOW przez Wesołą - robi naprawdę wrażenie.
Generalnie działalność tego Stowarzyszenia bardzo mi się podoba, choć nie mogę się zgodzić z opiniami Pana Roberta Chwiałkowskiego przedstawianymi na tym forum w sprawie WOW ani zaakceptować jego swoistego stylu argumentacji w przypadku gdy wyrażane opinie nie są zgodne z jego poglądami!/patrz wyżej/
Zastanawia mnie jednak co innego?
Dlaczego Pani Minister zleciła wykonanie "niezależnej i obiektywnej ekspertyzy" pracownikom Politechniki Warszawskiej, z którymi tak blisko związany jest SISKOM a która to ekspertyza wywołała burzę krytyki wśród prawdziwie niezależnych ekspertów.
Pytanie to pozostawiam bez odpowiedzi, gdyż wszyscy poznamy ją w niedługim czasie.

P.S. Panie Robercie, użytym przez Pana wyrazem "pieprzysz" śmiało można określić Pańską argumentację! :oki:
Ostatnio zmieniony przez Mieszkaniec 2007-07-16, 21:31, w całości zmieniany 1 raz  

robert_c 

Wysłany: 2007-07-16, 21:26   

Masz mnie.

Chyba położe się na torach.

Jesli już uważasz, że to SISKOM zrobił tą ekspertyzę, to zauważ chociaż, iż ona wykazała dokładnie to, o co wnioskujesz - czyli W2 najlepszy. Czyli chyba jednak jestem twoim sojusznikiem, prawda?

Mieszkaniec 

Wysłany: 2007-07-16, 22:41   

robert_c napisał/a:
Masz mnie.

Chyba położe się na torach.

Jesli już uważasz, że to SISKOM zrobił tą ekspertyzę, to zauważ chociaż, iż ona wykazała dokładnie to, o co wnioskujesz - czyli W2 najlepszy. Czyli chyba jednak jestem twoim sojusznikiem, prawda?

No więc w tej sytuacji zastanowię się czy nie wypełnić Waszej deklaracji.
Tak na poważnie, to z całego serca popieram działalność SISKOM-u, życząc Wam jednocześnie wytrwałości i sukcesów. Nie zgadzamy się tylko w sprawie przebiegu WOW przez Wesołą, gdyż dysponujemy zapewne innymi argumentami, do których racji jesteśmy przekonani. Łączy nas jedno - WOW musi powstać i to jak najszybciej!
Wolałbym też, żeby tak ważne decyzje podejmowane były w oparciu o ekspertyzy, co do których nie ma cienia wątpliwości, że są niezależne i bezstronne.
Nawet mi przez myśl nie przeszło, że wspomnianą ekspertyzę mógł wykonać SISKOM.
Nie wnioskuję też o realizację wariantu W-2 jako najlepszego dla Wesołej. Zastanawiałem się tylko dlaczego nie wybrała go Pani Min. Gęsicka. To, że wskazali go warszawscy eksperci mający do wyboru cztery przedstawione im warianty nie oznacza, że jest to optymalne rozwiązanie komunikacyjne.
Błagam, nie zbliżaj się do torów. Jesteś potrzebny Warszawie. Wykonujesz nieocenioną robote. :oki:

sierżant 

Wysłany: 2007-07-17, 22:47   

Znalazłem w sieci bardzo ciekawą opinię:
Prof.dr. hab. inż. Andrzeja Kraszewskiego z Politechniki Warszawskiej, specjalisty od analizy wielokryterialnej dużych przedsięwzięć infrastrukturalnych i przemysłowych, współautorautora niezależnej ekspertyzy dla Minister Gęsickiej:

"Gdy projektuje się tak ważną drogę, nie warto żałować czasu i pieniędzy, by zbadać nawet najbardziej egzotyczne warianty, bo kiedy dojdzie do protestów, łatwiej je odeprzeć, wskazując wady innych projektów."

Zdaniem wielu niezależnych ekspertów spoza Warszawy, wszystkie trzy warianty przez Wesołą to dziś już egzotyka! Układy i jeszcze raz układy!

Mieszkaniec, wygląda na to, że masz rację.

Polecam poniższą stronkę:
http://bufetowa.pl/2006/1...az-jeszcze.html
dużo tu ciekawostek o powiązaniach SISKOMU.
Cytuje jeden z zamieszczonych tam głosów:
"Anonimowy pisze...
Dwa słowa o wspierającej panią HGW (Hanna Gronkiewicz-Waltz) grupie lobbystycznej (partii? stowarzyszeniu?) nazywającej siebie SISKOM: bardzo długo informacje o tym kto działa w owym SISKOMie były przez sam SISKOM skrupulatnie ukrywane. Każda wzmianka na forum GW (również na forum SISKOM na portalu GW), że w SISKOM jest pani Elżbieta Igras, radna PO, pan Wojciech Tumasz, radny PO, itd. była natychmiast kasowana (przez cenzorów forum i jednocześnie członków SISKOM-u), na stronie tej organizacji nie było żadnych informacji o "zarządzie", natomiast zdjęcia były lekko obrobione na komputerze, tak, aby twarze były nieostre i trudne do rozpoznania.
No ale nadeszły czasy uczciwości i jawności, SISKOM odważył się wyjść z ukrycia. Doceńmy tę odwagę!"

:res:

robert_c 

Wysłany: 2007-07-18, 00:16   

Niestety ale świat pełen jest świrów.
Na innym forum inny świr zarzuca nam, że jesteśmy przybudowką byłego prezydenta Warszawy (obecnego prezydenta RP), a konkretnie - prawej ręki pana L.K. - Andrzeja Urbańskiego:
http://forum.gazeta.pl/fo...2365&a=65869750

Ma się te znajomości, a co?

SISKOM jako stowarzyszenie działa od marca 2006. Od razu też na stronie pojawiła się informacja o składzie zarządu.
O ile mnie pamięc nie myli, to wybory samorządowe były w listopadzie 2006.

I byś miał zagwozdkę Sierżancie - w naszych szeregach jest pięcioro obecnych radnych. I wszyscy startowali z listy PO. Dwoje znalazłeś. Szukaj dalej.
Oczywiście SISKOM jest apolityczny. Jednocześnie przynalezność do żadnego stowarzyszenia nie zabrania w startowaniu w jakichkolwiek wyborach. Wszyscy nasi radni robili kampanię na własną rękę i nie posługiwali się marką SISKOM. Zostali wybrani, bo swoją działalnością pozasiskomową zasłuzyli na zaufanie mieszkańców swoich dzielnic.
Przyjmując do stowarzyszenia nie pytamy nikogo jaką opcję polityczną popiera. Wśród 30 członków mamy wielu sypatyków PO i 5 radnych z ich listy. Jednak zupełnie nie mam pojęcia kogo popiera 20-stu naszych członków. I nawet mnie to nie obchodzi.

Szukaj dalej.
Ludzie z oszołomskiego stowarzyszenia z Wesołej (dziwnym trafem wszyscy z LPR) rok temu zarzucili nam na łamach LPR-owskiej gazetki, że SISKOM jest oplacany przez GDDKiA.
Ma się te znajomości.
Opłaca nas Kotlarek, Hanna Gronkiewicz-Waltz, a nawet sam pan Prezydent RP.
Szukaj dalej, kto jeszcze. Warszawski ZDM? Czemu nie?
Kulczyk? Proszę bardzo.

Od razu przyznaję, że kasy mamy tyle, że sami byśmy mogli sfinansować budowe WOW w Wesołej i to całą w tunelu i nawet dwupoziomowym.

Coraz bardziej rozbawiają mnie te wszystkie świry.

sierżant 

Wysłany: 2007-07-18, 15:05   

"Niestety ale świat pełen jest świrów."

Masz rację, z tym że pozamykani i leczeni są oni w specjalnych zakładach opieki zdrowotnej. Nie mają niestety, dostępu do Internetu!
Każdy kto ośmieli się mieć inne zdanie niż Ty nazywany jest przez Ciebie świrem lub oszołomem - "Bo to Polska własnie"!
Spoko, wyluzuj!

:-P

robert_c 

Wysłany: 2007-07-18, 16:24   

Sierżancie.
Czym innym jest posiadanie odmiennego zdania i rzeczowa dyskusja, a czym innym wymyslanie sobie teorii spiskowych i wierzenie w swoje wymysły.
To w psychiatrii jakoś się chyba nazywa...

Odpowiedz do tematu