FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Google  

Poprzedni temat «» Następny temat
wojna wypowiedziana jaskółkom ???
Autor Wiadomość
Adam Tarłowski 

Wysłany: 2004-05-27, 16:01   

Cytat:
dymówki je zasiedlaja??? Jezeli tak to poproesze o pare sztuk.

zasiedlaj?, zasiedlaj? ale trzeba sobie ciagn?ć z Niemiec i drogie s?.

A czy mieszkasz tam gdzie one występuj?? Bo krowy nie sa warunkiem koniecznym, no chyba że stać cie i na pare krówek aby przyciagn?c jaskółki.

emzar 
lasowy

Wysłany: 2004-05-27, 16:20   

a co jest warunkiem koniecznym?

Rozmawialem z ojcem (ma duze doswiadczenie wiejskie - tam sie wychowal) i twierdzi, ze jak nie ma krow (lub innych zwierzakow) w oborze to jaskolek tez nie bedzie. Gdy zwierzeta opuszczaja zabudowania na stale to jaskolki tez sie wynosza :cry:

Tam gdzie mam domek jaskoleczki sa, lataja, czasem siadaja na drutach, ale w obrebie zabudowan sie nie gniezdza (w odroznieniu od kopciuszka, ktory zrobil sobie gniazdko na ganku i teraz trza na palcach wchodzic do domu)

Tak wiec mozna zwabic dymowki i zachecic je do gniazdowania czy nie?

Mirek 

Wysłany: 2004-05-27, 16:28   

Adam, może te sztuczne gniazdka to nie taki głupi pomysł?! Jak jest bardzo sucho, to oknówki nie maj? skad przynosić błotka do budowy gniazd. A na dodatek, gdyby takie sztuczne gniazdka można było czyscić co roku jak skrzynki lęgowe, to może młode nie cierpiały by z powodu pasożytów, których w jaskółczych gniazdach jest wyj?tkowo dużo!

Adam Tarłowski 

Wysłany: 2004-05-27, 17:10   

Cytat:
a co jest warunkiem koniecznym?

Mysle że warunkiem koniecznym jest odpowiednia baza pokarmowa, tradycyjne obory dostarczały ogromne iloci much. Oczywicie dymówki wyżywi? sie i bez obory ale nie bedzie ich dużo. Pozatym rzeczywiscie wystepuja w srodowisku wiejskim. W stacji ornitologicznej ?widwie było na ganku jedno gniazdo a najblizsza obora 4 km dalej. Ponadto koniecznie swobodny dolot do pomieszczenia.

Cytat:
Tak wiec mozna zwabic dymowki i zachecic je do gniazdowania czy nie?

Wieszajac takie lub podobne konstrukcje wydaje mi sie że tak. Znam jeden przypadek z Pruszkowa gdzie oknówki zagniedziły się na balkonie członka TPB po zawieszeniu przywiezionego z Niemiec sztucznego gniazda. Jesli okolica bedzie odpowiednia dla dymówek to pewnie skorzystaj?. Ptaszki nasze robia sie co leniwe, nawet sójki wchodza do koszy legowych i budek dla pustułek...

Cytat:
A na dodatek, gdyby takie sztuczne gniazdka można było czyscić co roku jak skrzynki lęgowe, to może młode nie cierpiały by z powodu pasożytów, których w jasdkółczych gniazdach jest wyj?tkowo dużo

Racja, racja, ale jak tak dalej pójdzie to bedziemy robić program ochrony rzadkich pasożytów wystepuj?cych na ptakach.

Hubert 
moderator
Szef

Wysłany: 2004-05-27, 19:16   

Włanie, czy ptaki nie przestan? budować własnych gniazd gdy będzie w okół masa budek lęgowych.

Kruk odrzecze: Nigdy więcej!!

Strona przyrodnicza "Dziewięćsił"
browsehappy.pl

Corvus 
moderator
..ichtio-mod...

Wysłany: 2004-05-27, 22:23   

no nie tyle budek zeby wystarczyły dla wszystkich ptaków, to nigdy nie zdołamy powiesić.........
a poza tym po ostatnich kontrolach widzę ze zajęcie budek w mojej okolicy oscyluje ok 50%. noi wydawały by się ze takie wspaniałe lokum, no a jednak nie wszystkie ptaki zajmuj?.......

Pies poczciwszy od człowieka-nim ukąsi, pierwej szczeka.

krotom 
administrator
ludź od prądu

Wysłany: 2004-05-28, 05:53   

emzar napisał/a:
[...]jak nie ma krow (lub innych zwierzakow) w oborze to jaskolek tez nie bedzie. Gdy zwierzeta opuszczaja zabudowania na stale to jaskolki tez sie wynosza [...]

nie zgodzę się z t? teori? a raczej lekkim przes?dem (bez obrazy dla Twego ojca). Z obserwacji wiem że pomimo że jaskółki miały dostęp do obory to próbowały zakładać gniazdo w garażu. CO do much z obory jako bazy pokarmowej to dymówki "korzystały" z niej tylko w czasie gdy za oknem dłużej padało :!: .

stare przysłowie pszczół mówi:
Nie pozwalaj wycinać lasu! Kto wie, może kiedyś będziesz musiał zostać partyzantem!
:cry: Winer'owi... Q pamięci :(

emzar 
lasowy

Wysłany: 2004-05-28, 09:55   

krotom napisał/a:

nie zgodzę się z t? teori? a raczej lekkim przes?dem (bez obrazy dla Twego ojca). Z obserwacji wiem że pomimo że jaskółki miały dostęp do obory to próbowały zakładać gniazdo w garażu. CO do much z obory jako bazy pokarmowej to dymówki "korzystały" z niej tylko w czasie gdy za oknem dłużej padało :!: .

to nie przesad, ale wlasnie obserwacje :) i wlasciwie wcale go nie zanegowales. Opisales po prostu inna sytuacje. Roznica polega na tym, ze u ciebie w obejsciu sa zwierzeta a jaskolki mimo to zakladaja gniazda w garazu (tak przynajmniej zrozumialem). U mnie sytuacja jest inna. Wraz z wyprowadzeniem zwierzat z obejscia (dziadek nie mial juz sily do obrzadku) wyprowadzily sie takze jaskolki. I to jest fakt a nie przesad. Dom stal na uboczu, do najblizszego sasiada bylo cos z kilometr, i od tego czasu jaskolki nadal sie pojawialy, ale juz nigdy sie nie gniezdzily :(

Batman 

Wysłany: 2004-05-31, 18:12   

Myslę, że stało się tak dlatego, że straciły bazę pokarmow? - po prostu muchy i inne insekty wyniosły się za krowami, a jaskółkom "opłacało się " założyć gniazdo bliżej pewnego zaopatrzenia w pożywienie.
Ja wprawdzie obvory nie mam, ale w przydomowym ogródku mam kompostownik. Często wieczorami lataj? nad nim jerzyki, a rano jaskólki.
Gdy w zeszłym roku w sierpniu kompostownik był przykryty i nic nie latało, ptaki też się wyniosły.

Dream 

Wysłany: 2004-06-01, 13:20   

Może wystarczyło by postawić małe budowle na skraju pola. Nie wiem... głębiej sie nad tym nie zastanawiałem. Może to temat dla BOCIANA?

Mirek 

Wysłany: 2004-09-20, 19:13   trzeba pomóc jaskółkom

Ten temat jest nieco odmienny niż odloty jaskółek. Dotyczy niewłaciwej interpretacji jednego z rozporz?dzeń Ministerstwa Rolnictwa (no włanie którego?!). Na jego podstawie w wielu okolicach szkoleniowcy z WODR-ów i inspektorzy sanitarni zalecaj?, czy też wręcz nakazuj? usuwanie jaskółczych gniazd z obór. Rolnicy, póki co, protestuj?. Ale jak stan? przed dylematem - dostać certyfikat czy też nie za dostosowanie warunków sanitarnych, do unijnych, to kto wie.
Wczoraj nie w całoci ogl?dałem program w ANIMALSACH o jaskółkach, który pokazał, że postępowanie polegaj?ce na usuwaniu gniazd jest sprzeczne z obowi?zuj?cymi przepisami o ochronie przyrody. Ale licz? się przepisy, a wiadomo jak przez szerokie gremia urzędników traktowana jest przyroda, a jaskółki to może być szczegół.
Co Wy na to?!
W końcu możemy formalnie wysłać, jako Towarzystwo, propozycję zmiany w zapisie tego rozporzadzenia, do Ministra Rolnictwa odpowiednio go motywuj?c. W tym miejscu chyba poproszę o pomoc grzegorzab i Anema.
Sprawa wcale nie jest kolorowa. Uważam, że trzeba wyłuskać wszyskie "za", aby móc wystosować tak? propozycje a ponadto w gazetach lokalnych jasno napisać i ludziom wyjanić sprawę.

[ Dodano: 20 Wrz 2004 08:32 pm ]
Być może chodzi o paragraf 9 projetku rozporz?dzenia, któte znaleĽć można tutaj:
http://www.minrol.gov.pl/...px?item_id=8742

Anem 
moderator

Wysłany: 2004-09-20, 19:58   

Cytat:
§ 9.
1. Niedopuszczalne jest wprowadzanie zwierz?t do obiektów pasterskich i
pomieszczeń produkcyjnych.
2. Obiekty pasterskie i pomieszczenia produkcyjne zabezpiecza się przed dostępem
szkodników.

Jak to jest niby interpretowane na niekorzyć jaskółczych gniazd? Dodatkowo jeli miałoby to być to, a to dopiero projekt, to na razie nie obowi?zuje więc nie ma co "nakazywać" rolnikom, można ewentualnie "sugerować".

Najlepiej gdyby się jako pierwszy wypowiedział grzegorzb, bo on jest "oblatany" w całoci regulacji dotycz?cych ochrony przyrody. Ja mogę wtedy się wypowiedzieć na temat interpretacji przepisu...

Cytat:
Wczoraj nie w całoci ogl?dałem program w ANIMALSACH o jaskółkach, który pokazał, że postępowanie polegaj?ce na usuwaniu gniazd jest sprzeczne z obowi?zuj?cymi przepisami o ochronie przyrody.

Pamietać należy, że w polskim ustawodawstwie w pierwszej kolejnoci należy stosować przepisy ustaw, a przepisy rozporz?dzeń maj? jedynie ustawy konkretyzować i nie mog? być z nimi sprzeczne. ZnajdĽcie wyraĽn? sprzecznoć tego w?tpliwego przepisu rozporz?dzenia z przepisem ustawy i będzie poważny argument...

Winer 
moderator

Wysłany: 2004-09-20, 22:50   

Cytat:
2. Obiekty pasterskie i pomieszczenia produkcyjne zabezpiecza się przed dostępem
szkodników.
- no to jaskółki w oborach szkodniki włanie wyłapuj? - nie wiem jak jaskółki mog? być szkodnikami i dlazego miałby kto zabezpieczać przed nimi pomieszczenia.
poza tym z tego co się orientuję wystarczy, że latem w dzień otwarte będ? drzwi do takiej dajmy na to obory i to wystarczy jaskółkom - to co okna i drzwi zamurować?
Cytat:
1. Niedopuszczalne jest wprowadzanie zwierz?t do obiektów pasterskich i
pomieszczeń produkcyjnych.
- jak to niedopuszczalne wprowadzanie, nie rozumiem, jaskółki same się wprowadzaj? :wink: i co rozumiane jest przez pojęcie obiekt pasterski. Dla mnie obiekt pasterski to np. owczarnia jaka - no to jak tu owieczki do jej obórki nie wprowadzić - to wybudować owczarnie dla owiec a trzymać je na zewn?trz przed pomieszczeniem :?: :P
:twisted:

Jarek P 

Wysłany: 2004-09-21, 06:46   

http://www.abc.com.pl/serwis/du/2003/1643.htm

Mielimy już temat "Wojna wypowiedziana jaskółkom?" - z tamt?t to wygrzebałem.

Szukaj (menu na górze, między FAQ a Użytkownicy) - to naprawdę działa.

Mirek 

Wysłany: 2004-09-21, 19:58   

Tak, rzeczywicie, temat już był. Ale ja w nim praktycznie udziału nie brałem. Własciwie to tamta dyskusja skończyła sie na niczym. Obecnie chodzi mi o to, aby zadziałać konkretnie. Chodzi o interpretację rozporz?dzenia, a konkretnie paragrafu nr 2 w nim, którego link podał Jarek. Po prostu trzeba zmienić zapis w rozporz?dzeniu odpowiednio motywuj?c tak? zmianę.
Niestety, to co jest w ustawie o ochronie przyrody jest sprzeczne z rzeczywistoci?. Trzeba by to zmienić. Z najbliższego terenu Siedlec dochodz? informacje, że ludzie usuwaj? jednak gniazda jaskółek. Szkoleniowcy z WODR-ów zrobili swoje. W końcu ludzie na wsi nie maj? dostępu do internetu (a jeli tak to bardzo nieliczni) i nie czytaj? żadnych aktów prawnych i słuchaja tych, z którymi spotykali się na zebraniach wiejskich.

Odpowiedz do tematu