FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Google  

Poprzedni temat «» Następny temat
wojna wypowiedziana jaskółkom ???
Autor Wiadomość
emzar 
lasowy

Wysłany: 2004-05-25, 10:13   

Bo wy nie wiecie jak powinna byc zbudowana nowoczesna obora. Oddzielbny budynek dla kazdego gatunku zwierzat, w srodku oddzielne pomieszczenia o odpowiedniej kubaturze dla kazdego osobnika. Obiekt oczywiscie klimatyzowany, z odpowiednia termoregulacja i utrzymywaniem optymalnej wilgotnosci powietrza. Przed wejsciem sluza a tam: prysznic dla zwierzat i odzielny dla ludzi, maty ze srodkiem odkazajacym na podlodze. Oczywiscie wszedzie lampy UV pracujace gdy pomieszczenie jest puste, aby zapewnic niezbedna sterylnosc.W srodku specjalne sanitariaty dla bydla. Przed wejscie przymusowa kapiel i dezynfekcja no i oczywiscie obowiazkowe kapcie dla wszystkich wchodzacych do srodka. Wejscie z zamkiem magnetycznym i tabliczka "nieupowaznionym wstep wzbroniony". Upowaznienia czasowe wydawane w urzedzie wojewodzkim po uiszczeniu stosownej oplaty i zakupie znaczkow skarbowych.

TatRa 

Wysłany: 2004-05-25, 10:16   

A jako pokarm dla bydła podawać trzeba kreta lub inne rodki przeczyszczaj?co przetykaj?ce - czysto ma być !

krotom 
administrator
ludź od prądu

Wysłany: 2004-05-25, 10:55   

emzar napisał/a:
[...]Obiekt oczywiscie klimatyzowany, z odpowiednia termoregulacja i utrzymywaniem optymalnej wilgotnosci powietrza[...]

akurat wczoraj tj 24 V w "eremefie mówili" że dla bydła minister okrelił cyrkulację powietrza nie większ? niż 0,3 m/s, co do temperatury to dokładnie nie pamiętam ale co od 5 stopni do 20 (chyba).
:roll:
głupota ludzka nie zna granic

stare przysłowie pszczół mówi:
Nie pozwalaj wycinać lasu! Kto wie, może kiedyś będziesz musiał zostać partyzantem!
:cry: Winer'owi... Q pamięci :(

mopek 
administrator
mars napada

oton

Wysłany: 2004-05-25, 12:00   

Cytat:
oczywiscie obowiazkowe kapcie dla wszystkich

krów jak wracaj? z pastwiska? :]

no tak... a póĽniej się dziwić, że dzieci takie chorowite jak od urodzenia nie maj? stycznoci z żadnymi antygenami :roll: wszystko wysterylizowane wł?cznie z układem immunologicznym :/

:] uważaj na zarząd TP Bocian :]

krotom 
administrator
ludź od prądu

Wysłany: 2004-05-25, 12:09   

mopek napisał/a:
[...]wszystko wysterylizowane[...]

nie licz?c knurów, buhajów i.... gospodarza :wink: :mrgreen:

Nie pozwalaj wycinać lasu! Kto wie, może kiedyś będziesz musiał zostać partyzantem!

mopek 
administrator
mars napada

oton

Wysłany: 2004-05-25, 12:12   

hehehe :D :mrgreen: :D

:] uważaj na zarząd TP Bocian :]

TatRa 

Wysłany: 2004-05-25, 12:37   

Panowie spokojnie o sterylizacji gospodarzy posiadaj?cych stada kóz większe niż 20 szt będzie mówić kolejne rozporz?dzenie :wink:

Batman 

Wysłany: 2004-05-25, 16:12   

Z tego by wynikało, ze o wypasie bydła na wieżym powietrzu (ł?ce) nie ma mowy... :twisted:

TatRa 

Wysłany: 2004-05-26, 08:09   

O jakim znowu wypasie :shock:
tu trzeba walczyć :twisted: z innymi niż utrzymywane zwierzętami a nie wypasać...

Monika 

Wysłany: 2004-05-27, 09:30   

Ja dzi rano słyszałam w 1-ce pana W. Olejniczaka. Oto co opowiadał: "Jeżeli niektórzy nie chc? zrozumieć ministra rolnictwa, to ja przemówię teraz do jaskółek, może one zrozumiej?: niech jaskółki się nie przejmuj? i gniazda sobie wij? tam, gdzie tylko chc?, w każdej oborze, w każdej stodole. Nikt ich nie będzie gonił. I mało tego — nikt żadnej jaskółki z Polski jeszcze nie przegonił. I całe szczęcie. Ja też bardzo lubię jaskółki. "
To temat juz chyba zamkiety..? http://www.radio.com.pl/jedynka/news.asp?iID=3005 :-D

krotom 
administrator
ludź od prądu

Wysłany: 2004-05-27, 09:35   

Reasumuj?c: głupota ludzka kontra jaskółki
wynik 0:1
:razz:

TatRa 

Wysłany: 2004-05-27, 09:41   

Amen 8)

emzar 
lasowy

Wysłany: 2004-05-27, 12:32   

No nie jestem przekonany. Oto cytat z wczorajszego dodatku lokalnego z GW:

"Ekolodzy i rolnicy żartuj?, że Unia Europejska zabroniła wicia gniazd jaskółkom w oborach. Podobno ptaki musz? wynieć się z tych miejsc. Czy takie rozporz?dzenie rzeczywicie istnieje?

Franciszek Surma, szef powiatowego inspektoratu weterynaryjnego w Bochni: Potwierdzam. Te regulacje zwi?zane s? z ochron? mleka. W ich myl w oborach nie mog? przebywać inne zwierzęta niż krowy. Mówi?c inaczej: unijne normy nie pozwalaj?, aby po oborze wałęsały się kury czy koty. Jaskółki też nie mog? wić tam gniazd, ponieważ istnieje ryzyko roznoszenia przez nie chorób.

Ale uspokajam: ponieważ Polacy bardzo lubi? te ptaki i nie wyobrażaj? sobie bez nich krajobrazu, nie będziemy nakłaniać do niszczenia gniazd. Zamierzamy raczej sugerować rolnikom, by na zewn?trz obór montowali specjalne deszczułki, przy których jaskółki będ? mogły zakładać gniazda. W ten sposób uda się pogodzić unijne regulacje z dobrem zwierz?t.

Co na to rolnicy? Większoć się mieje." - koniec cytatu

Montowac specjalne deszczułki

Adam Tarłowski 

Wysłany: 2004-05-27, 13:05   

wszystko juz bylo, oto europejskie oknówki w gniazdach z betonu, dla dymówek Bruksela ma podobne.

betonowe gniazdko z UE.jpg
Plik ściągnięto 150 raz(y) 9.95 KB

emzar 
lasowy

Wysłany: 2004-05-27, 13:17   

i dymówki je zasiedlaja??? Jezeli tak to poproesze o pare sztuk. U mnie krow nie uswiadczy a bardzo chcialbym zachecic dymowki do zamieszkania pod jednym dachem...

Odpowiedz do tematu