Tak, łatwiej protestować gdy inwestycja jest dopiero w planach niż póĽniej przykuwać sie do istniej?cego wyci?gu i płakać nad szkodami powodowanymi przez narciarzy. Porz?dna zadyma, nawet jeli w tym przypadku nieposkótkuje to może odstraszy innych dewastatorów w przyszłoci. Trzeba mieć tylko dużo czasu i samozaparcia aby sprawę doprowdzić do końca, a wtedy może się okazać, iż zza papierków zapomnielimy już jak piewaj? ptaki i jak pachnie las po deszczu...
Mój tata ostatnio powiedział w konstekcie kierunku studiów Turystyka i Rekreacja"Ci ludzie w tatrach musz? z czego żyć,dlatego będzie duże zapotrzebowanie na wykfalifikowan? kadre".Cóż moge ja powiedzieć:takie rozumowanie dobrze przyrodzie nie wróży.Nie można wszystkie tłumaczyć/zasłaniać bied?.Trzeba mieć nadzieje że nie dojdzie do żadnych wydarzeń typu olimpiada.Dopuszczenie do takiej sytuacji = pokazanie częci ludzi niewiadomych że skoro powstaje tam olimpiada to nie jest to nic złego,przez co sami staj? się propagatorami takich inicjatyw.Ja sam studiuje na tym kierunku ale postrzegam go jako turystyka ekologiczna .Nie chodzi mi tu o postawe spacerować po bieszczadach i nie niszczyć przyrody(to bardzo dobrze jeżeli turysci nie niszcz? przyrody,ale że nie niszcz? to nie znaczy że próbuj? j? poznać) ,tylko żeby promować odwiedzanie takich terenów w celu poznawania przyrody i jej poszanowania.Jak na razie ludzie spaceruj? i niszcz?(nie wszyscy),to niech już będzie tak że jak nie ch? poznawać przyrody to niech j? zostawi? w spokoju.Myle że nie wolno wierzyć w to co mówi? w tej szkole o ochronie rodowiska.Taki profesor mówi że turystyka stanowi zagrożenie dla rodowiska ,bo poprostu on to ma powiedzieć,ale tak naprawde dla niego ochrona przyrody nic nie znaczy.Większoć studentów tej szkoły w przyszłoci może pracować jako "niszczyciele rodowiska".Tylko że przyroda może ponieć duże straty,a pózniejsze odtworzenie naturalnego rodowiska może być bardzo kosztowne,ciekawe czy magistrowie i profesorowie poratuj? z własnych kieszeni,które zapychaj? brudn? nieprofesjonaln? robot?.Oczywicie należy mieć uznanie dla człowieka który jest wietnym fachowcem w dziedzinie turystyki,jednak uważam że należy kłać większy nacisk na ochrone rodowiska,no bo jak profesor o tym ledwo co wspomni to sk?d studenci maj? sobie zdawać sprawe z ochrony rodowiska.
Gdzie się uczycie???.Ja studiuje na kierunku turystyka i rekreacja - staram się traktować ten kierunek jako turystyka ekologiczna tzn:wyjazdy w ciekawe przyrodniczo regiony kraju w celu obserwacji tamtejszej fauny i flory,a jeżeli wyjeżdżamy typowo wypoczynkowo to nie niszczmy przyrody.Od czasu do czasu profesorowie mówi? że turystyka niszczy rodowisko i słusznie,bo żle by było gdyby ludzie którzy ukończ? tę uczelnie mieli podejcie tego typu "a co tam jaki rezerwat,ważne że wybudujemy wyci?g i będziemy mieć kieszenie zapchane pieniędzmi".
----------------------------------------------------------------------------------------------------
Dzisiaj 19.XI.2003
Na te ostatnie zdania trzeba patrzeć z duż? doz? wstrzymania,trudno powiedzieć w jakim stopniu to oddziaływuje na studentów.Wtedy tak napisałem ,ale mój poprzedni dzisiejszy post z tego tematu pokazuje krytyczne podejcie z mojej strony.To "od czasu do czasu" to chyba dużo dużo za mało.
W tych postach o postrzaganiu Turystyki piszę chyba nieco chaotycznie.
Napisałem że"Ludzie chodz? po Bieszczadach , nie niszcz? Przyrody ale nie próbuj? jej poznać".Trochę to dziwnie brzmi no bo: skoro nie niszcz? to musz? być uwiadomieni albo zainteresowani poznawaniem Przyrody. , jednak nie wszyscy.
Poprostu chodzi mi o to żeby nie była to Turystyka pasywna której celem jest wył?cznie wejcie na wysok? górę,tylko ukierunkowana na poznawanie przyrody.Wiele ludzi w Bieszczady jedzie tylko po to żeby zaliczyć szczyt,nie będzie nic w tym złego jeżeli poł?cz? to z rozpoznawaniem gatunków drzew,ptaków.
Wiele ludzi w Bieszczady jedzie tylko po to żeby zaliczyć szczyt,nie będzie nic w tym złego jeżeli poł?cz? to z rozpoznawaniem gatunków drzew,ptaków.
Tylko po co mam rozpoznawać gatunki drzew jak to mnie nudzi i nie widze w tym żadnego sensu. Owszem rozróżniam liciaste od iglastych ale to chyba aż nadto. A w góry jedzie się po to aby zdobyć szczyt, pooddychać wieżym powietrzem, poczuć przestrzeń, adrenalinkę może itp., a nie rozpoznawać jakie ptaszki - toż nie ma w tym sensu większego!
Tylko po co mam rozpoznawać gatunki drzew jak to mnie nudzi i nie widze w tym żadnego sensu. Owszem rozróżniam liciaste od iglastych ale to chyba aż nadto. A w góry jedzie się po to aby zdobyć szczyt, pooddychać wieżym powietrzem, poczuć przestrzeń, adrenalinkę może itp., a nie rozpoznawać jakie ptaszki - toż nie ma w tym sensu większego!
sisiek albo robisz sobie jaja i probujesz sprowokowac ludzi do pisania albo jestes tak g.......... Jezeli robisz sobie jaja to ci sie udało. Bo mnie
Hodowanie stada psów pasterskich w Warszawie tez nie ma sensu!!!
sisiek albo robisz sobie jaja i probujesz sprowokowac ludzi do pisania albo jestes tak g.......... Jezeli robisz sobie jaja to ci sie udało. Bo mnie
Hodowanie stada psów pasterskich w Warszawie tez nie ma sensu!!!
Jaj sobie nie robię, więc chyba jestem g............... (cokolwiek miałe na myli)
Dlaczego uważasz że robię sobie jaja?
Czy każdy człowiek na wiecie musi podniecać się ptakiem i drzewem? Nie ma takiej możliwoci, trzeba się z tym pogodzić.
A co do psów pasterskich w miecie - sens jest (można sprzedać szczeniaki za niezł? kasę!)
Dominik, daj spokój. Niektórzy s? inni niż ty - niech sobie żyj? w spokoju - i nie zapominaj że to nie jest forum tylko dla przyrodników. A nawet fajnie jak kto myli inaczej bo "ożywia" się wtedy dyskusja (he, he).
Poza tym jak taki człowiek jedzie w te góry zdobyć szczyt i jest wiadomy że nie można miecić i schodzić ze szlaku, to już jest duży sukces!
A swoj? drog? znasz kierownika tamy we Włocławku - on też ma podobne pogl?dy
Pozdrowienia dla Pana Tadka (pseudonim hydrobeton) kierownika z tamy Włocławek
Nigdy nie zapomnę jego wykładu pt. WISŁA ?RODKOWA - SKANSEN W CENTRUM EUROPY. Jego wzruszajacych opowiesci jak to pieknie tama pieła się w gore oraz wspaniałych zdjec z okresu budowy tamy
Czy Lenicy musz? się zgadzać na budowe wyci?gów i sprzedawać ziemię pod budowę ???.------------------------------------------------------------------------------------------------
Sam sobie udzielę odpowiedzi,zakupiłem sobie ksi?żke Zarys ekologi,w której s? opisane postawy wobec Przyrody.
1.Stowarzyszenia ochroniarskie
2.Towarzystwa naukowe
3.Orodki akademickie
4.Muzea
5.Kociół
6.Szkoły
7.Dzieci i większoć młodzieży
8.Pracownie badawcze parków narodowych
9.Miescowi zapaleńcy
10.Instytucje zwi?zane z ochron? przyrody
11.Politycy
12.Lenicy
13.Rolnicy
14.Wędkarze
15.Myliwi
16.Rybacy
17.Melioranci
18.Architekci
19.Lobby inwestycyjne
20.Prywatni inwestorzy
21.Kłusownicy
22.Kolekcjonerzy i handlarze
23.Ludzie nieuczciwi i nieetyczni
24.Ludzie uczciwi i etyczni
A wy do których należycie ???
Autorzy tej ksi?żki to : Sławomir Lewiński i Waldemar Zieliński.Wyrazy uznanie dla tych ludzi za wydanie tej bardzo m?drej ksi?żki.
Bez komentarza
http://www.babica.un.pl/pogoda.shtml pod tym linkiem jest więcej zdjęć
Wyle na emaila do tej firmy Kemanji wiele gorzkich słów.
Niepokoj?ce jest również to że w Wyższej Szkole Informatyki i Zarz?dzania w Rzeszowie
utworzono Kółko narciarskie i Kółko kolarstwa górskiego ( nie ma nic złego w turystyce rowerowej,ale jeżeli napcha się 20 osób z rowerami na w?skie lene cieżki,to jest to nie rozs?dne).
Ostatnio ukazał się w Nowinach przerażaj?cy artykuł "Gdzie na narty " . Opisane zostało multum wyci?gów narciarski polskich i zagranicznych.Na szczęcia autor podał swój adres email ,dzięki temu napisze co o nim myle.
Rzeczywicie mogłem dokonać edycji , zamiast dodawać nowy post,przepraszam
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum