FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Google  

Poprzedni temat «» Następny temat
Via Baltica
Autor Wiadomość
Rey 
moderator

Wysłany: 2005-09-11, 17:19   

Proponowałbym najpierw skontaktować się z osobami, które zajmuj? się problemem Via Baltica w WWF-ie, PnrWI czy OTOP-ie. Tak napewno będzie pomocniej, a inaczej sprawie się więcej zaszkodzi niż pomoże.

Diafora 
moderator

Wysłany: 2005-09-11, 18:20   

Fakt możemy jeszcze troche poczekać aż samo się wszystko zrobi :? Wielka sprawa, wilkie autorytety, wilekie rezerwaty i wielkie gówno. Procesy uruchamiane wbrew zdrowemu rozs?dkowi i tylko sucha notka w gazecie wyborczej o tym.

[ Dodano: 2005-09-11, 19:22 ]
Już piszę do nich.

[ Dodano: 2005-09-11, 19:37 ]
Zapraszam do lektury :|
http://www.otop.org.pl/st...osci&wypisz=116

Rey 
moderator

Wysłany: 2005-09-11, 18:50   

Diafora - napisałem Tobie w PW odnonie Via Baltici. Link podany przez Ciebie dotyczy sytuacji na pocz?tek 2005 r. Od tej pory sporo się zmieniło.

Diafora 
moderator

Wysłany: 2005-09-11, 19:13   

zauważyłam datę tylko czy co się stało rozebrali to co pobudowali?

Przpraszam za zbędn? popędliwoć siedze czytam i pisze pod te adresy.

refleksja 

Wysłany: 2005-09-15, 13:20   

Przerywnik, proszę :]

Diafora 
moderator

Wysłany: 2005-09-15, 13:35   

Odpowiedziała mi pani z wwf, poradziła w ramach pomocy napisać petycje z podpisami do parlamentu europejskiego. W kwesti mediów to smutne rzeczy raczej, media jakoby nie ientersuj? się ekologiczn? stron? problemu czego zupełnie nie rozumiem :/

Rey 
moderator

Wysłany: 2005-09-15, 14:00   

Diafora napisał/a:
W kwesti mediów to smutne rzeczy raczej, media jakoby nie ientersuj? się ekologiczn? stron? problemu czego zupełnie nie rozumiem :/

Diafora tak to już jest w naszym kraju przy tak niskiej wiadomoci ekologicznej społeczeństwa :( I nic dziwnego że wobec tego w ochronie przyrody zdarzaj? się takie przekręty że aż głowa boli :evil:

Staszek 

Wysłany: 2005-09-15, 15:35   

Choć pod petycj? się podpisałem. To jednak mam pare pytań. Obszary objęte programem Natura 2000 maj? z pewnoci? jakies ograniczenia jeli chodzi o ich eksploatowanie. I tu moje pierwsze pytanie? Kto sie zajmuje egzekwowaniem i przestrzeganiem tych ograniczeń? No i wreszcie jakie narzędzia posiada ta instytucja. Czy tylko prawo odwołnia? Czy może jest w stanie nałożyć jakie konkretne restrykcje na podmiot który te ograniczenia złamał? No i mam jeszcze pytanie na jakim etapie s? prace nad budow? tej drogi? Czy musza oni uzyskać jeszcze jakie pozwolenia i czyj? akceptacje? Czy budowa jest już w trakcie realizacji?

Darek K. 

Wysłany: 2005-09-15, 23:59   

Wojewoda już podj?ł decyzję:
http://www.darzbor.v24.pl/dokumenty/index.html

Ze względu na zagrożenie zdrowia i życia ludzi oraz bezpieczeństwa powszechnego przy braku rozwi?zań alternatywnych. :shock: Równoczenie przedstawił działania kompensacyjne. Brak słów. Wszystko chyba na podstawie Art. 34. 1. ustawy o ochronie przyrody.

Podmioty które uczestniczyły w postępowaniu mog? się odwoływać.

Diafora 
moderator

Wysłany: 2005-09-16, 06:34   

Ja pisze do parlamentu europejskiego :?

Jarek P 

Wysłany: 2005-09-16, 07:53   

Darek K. napisał/a:
Ze względu na zagrożenie zdrowia i życia ludzi oraz bezpieczeństwa powszechnego przy braku rozwi?zań alternatywnych.

Czy to cytat z uzasadnienia decyzji?

Darek K. 

Wysłany: 2005-09-16, 08:17   

Cytat nie ale wygl?da na to że na tym się oparto. Przeczytaj końcowe strony. I ta decyzja dotyczy obwodnicy Augustowa czyli doliny Rospudy.

Rey 
moderator

Wysłany: 2005-09-16, 08:36   

Buhaha
Cytat:
Brak rozwi?zań alternatywnych

A to jest bardzo ciekawe, bo s? chyba ze 3 warianty przebiegu obwodnicy Augustowa - raport za omawiał tylko 1. A wobec tego ustawowe warunki umożliwiaj?ce wydanie tego zezwolenia wymaga bowiem obligatoryjnego udowodnienia braku rozwi?zań alternatywnych. W tej sytuacji decyzja zezwalaj?ca na realizację tego przedsięwzięcia, nie poprzedzone udowodnieniem, że wszystkie rozwi?zania alternatywne s? mniej korzystne jest wydana z raż?cym naruszeniem prawa :!:
Jest to więc powód do unieważnienia tej decyzji :!:
Tylko teraz trzeba by powiadomić odpowiednie służby :?

jutlandia 

Wysłany: 2005-09-16, 09:04   Via Baltica

To co teraz piszę to chyba głos rozpaczy...czy teraz powinno się napisać może skargę do Naczelnego S?du Administracyjnego? nie jestem prawnikiem...no i taka propozycja - jestemy z różnych miast - może by co zorganizować w tym samym czasie? jakie happeningi, petycje? cokolwiek, choćby malutki ale zmasowany atak? Via Baltica jak na rangę problemu nadal za mało reprezentowana jest w mediach. :(

Jarek P 

Wysłany: 2005-09-16, 13:33   

jutlandia napisał/a:
no i taka propozycja - jestemy z różnych miast - może by co zorganizować w tym samym czasie? jakie happeningi, petycje? cokolwiek, choćby malutki ale zmasowany atak? Via Baltica jak na rangę problemu nadal za mało reprezentowana jest w mediach.

Rey napisał/a:
Proponowałbym najpierw skontaktować się z osobami, które zajmuj? się problemem Via Baltica w WWF-ie, PnrWI czy OTOP-ie. Tak napewno będzie pomocniej, a inaczej sprawie się więcej zaszkodzi niż pomoże.

Odpowiedz do tematu