Kilka pytań mam:
Jaka to skala? 1:10000?
A te mokradła to co to jest w rzeczywistoci?
I co jest na twojej mapce zaznaczone niebiesk? plam?, a co niebieskim kwadratem?
I co w końcu ma obj?ć ten użytek bo już się pogubiłem:
- dolinę rzeczki
- zadrzewienia ródpolne
- wzgórze z tarnin? i głogiem
- mokradła
czy może wszystko razem?
Zakład widoczny na mapie (Cersanit??) może jako oddziaływać na ten obszar - nie spuszcza aby nic do tego cieku, albo noc? za bardzo nie wzmaga "produkcji"? co tam produkuj??
Sorry, że tak się dopytuję ale nie za bardzo załapałem co właciwie chcesz zrobić.
Filip
I jeszcze jedno. Napisałe:
Szkoda tylko że 3 h potencjalnego użytku ekologicznego przestan? istnieć(...)
Gdyby na tym terenie nie było żadnych planów,to poszedł bym do tych ludzi i porozmawiał bym z nimi w sprawie utworzenia użytku,ale oni obrali już cel i raczej nie będ? chcieli się wycofać
Co oni tam zaplanowali? Dlaczego nie chc? się zgodzić na użytek?
Dowiedziałem się że ci ludzie chc? tam spiętrzyć poziomwody ,ponieważ facet ma za niski poziomwody w stawku gdzie hoduje ryby(mówi że mu sroki kradn?),dodatkowo jest budowany drugi stawek.Maj? też tam inne interesy zrobienie drogi dojazdowej,ludzie wi?ż? plany na przyszłoć z tymi działkami ,chc? je sprzedać pod budownictwo.Jednak,tak do końca to nie wiem co oni chc? tam zrobić.Jedno jest pewne:patrz zał?czony obrazek.
Jeli chodzi o plany użytku to w jego skład wchodziły by :
wilgotne ł?ki
wierzby,topole,olszyny
wysokie trawy
krzewy dzikiej róży równiej się tam znajduj?
W mojej okolicy jest kilka terenów na użytki ekologiczne,na forum opisywałem różne
Dowiedziałem się że ci ludzie chc? tam spiętrzyć poziomwody ,ponieważ facet ma za niski poziomwody w stawku gdzie hoduje ryby(mówi że mu sroki kradn?),dodatkowo jest budowany drugi stawek.
Umiejętne piętrzenia mog? przynieć wiele dobrego...... Poza tym takie stawy czy małe oczka też s? cenne przyrodniczo - stanowi? ważne miejsca dla płazów, ptaków czy chociażby owadów. No i zatrzymuj? wodę!
Cytat:
Jednak,tak do końca to nie wiem co oni chc? tam zrobić.
Chyba warto się dowiedzieć......
Cytat:
wilgotne ł?ki
wierzby,topole,olszyny
wysokie trawy
Chyba trzeba dokładniej sprawdzić co tam występuje.
Cytat:
Maj? też tam inne interesy zrobienie drogi dojazdowej,ludzie wi?ż? plany na przyszłoć z tymi działkami ,chc? je sprzedać pod budownictwo
Cytat:
W mojej okolicy jest kilka terenów na użytki ekologiczne,na forum opisywałem różne
Wczeniej pisałe że działasz sam. Może zajmij się najpierw jednym, najwartociowszym terenem - jak rozgrzebiesz wszystko to możesz sobie nie dać rady.
A co do zabudowy - to jest to na pewno poważne zagrożenie i wi?że się ze wiadomoci? społeczeństwa - zarówno włacicieli terenów jak i urzędników. Dlatego proponuję Ci po raz wtóry zorganizowanie szkoleń dla urzędników, na których dowiedzieliby się czego o ochronie przyrody - trzeba to zrozumieć: ich nikt tego nigdy nie uczył!
Takie działania sprawiaj? że sroka(i co z tego że liczna) sierpówka czy drozd już nigdy się tutaj nie za gniezdzi.To wiadzczy o głupocie tych ludzi ,popatrzie na to zdjęcie ,zostało wycięte większoć drzew.Dobicie reszty to tylko kwestia czasu,a pózniej zast?pi? je żywopłot lub tuje.Gdyby na mojej działce nie rosły żadne drzewa,to nic by tam nie było,a rosn? wierki,modrzewie,jodły,jabłonie,tuje,żywopłoty,dęby czerwone,lipa któr? chcieli zakfalifikować na pomnik przyrody więc moge obserwować:sowe uszat?,sierpówkę,grzywacza,wilge,drozdy,kosy,sójki,sikory,dzwońce,makol?gwy,szczygły,zięby,sroki,słowika który wiosn? piew cał? noc,grubodzioba,rudzika,kopciuszka,pleszkę,kapturkę,szpaki,wróble ,pod zwałami drewna mieszka kuna.
Na tym zdjęciu widać że zostało jeszcze kilka drzew,jeżeli zostan? usunięte to jak będzie wygl?dał ten krajobraz , same domy i nic więcej,jedyna atrakcja to będzie żywopłot,tylko dla kogo,dla kilku gatunków małych ptaków ????????????????????????????????.Bo chyba nikt mi nie powie że sroka lub sierpówka zagniezdzi się w żywopłocie.Takie sytucaje mog? się zdażać tylko w polach z dala od ludzi.Widuje gniazda srok w zarolach tarniny,na małej wysokoci,ale nawet w żywopłocie 1km w polach od zabudowań sroka ani sierpówka by się nie zagniezdziła.
Ten zał?cznik o melioracjach z ksi?żki Zarys Ekologii(Sławomir Zieliński,Waldemar Lewiński)mówi wyrażnie czym jest melioracja - to zubożenie rodowiska przyrodniczego!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!.Jeli chodzi o spiętrzanie,wody to zgadzam się takie działania wniosły by wiele dobrego,tylko trzeba to zrobić m?drze.Nie wtym miejscu.Ci ludzie nie maj? o niczym pojęcia,potrafi? tylko zniszczyć.
Czy te stare wierzby nic nie znacz? ????????????????????????,ciężko znależć przedstawicieli tego gatunku w mojej okolicy.Czyli co wyr?bać te co s? i będzie ok.
Dzięk Filip za rady,zdecydowany ton w moim ostatnim pocie dotyczy tej inwestycji i tych ludzi a nie sojuszników takich jak ty, za rady raz jeszcze dzięki.Ludzie tutaj na forum nie znaj? tych terenów,więc sk?d maj? wiedzieć o co chodzi,to ja tutaj mieszkam,więc sorki bo zabrzmiało to wszystko jak bym się czepiał w tym wypadku Filipa.
Jeli chodzi o prelekcje,to ostatnio myle nad prac? z lokalnymi dziećmi.Już sobie to wyobrażam będe nosił do domu ludowego projektor na slajdy i ukazywał przyrode regionu,sposób ochrony.Ostatnio złożyłem wniosek o przyznanie mi funkcji lokalnego społecznika ochrony przyrody.
Wiem już wszystko dokładnie.Działania te prowadzi gmina,maj? one na celu przypiesznie spływu wód ze zlewni, poszerzenie koryta rzeki i budowe spiętrzenia ,w celu zapobieganiu powodziom .Lepiej że to robi gmina ,przynajmniej wiadomo że nic więcej już nie zniszcz? i będe mógł starać się o utworzenie użytku.Więc jeżeli już doszło do tych działań,to rzeczywicie spiętrzenia mog? wnieć wiele dobrego.W miejscu piętrzenia s? wilgotne ł?ki,więc na ł?kach powinna stać woda.Ciekawe czy w miejsce wyciętych wierzb ,zostan? wsadzone nowe drzewa ???,podobno nie zawsze się to spełnia(tak mówi ustawa).
Fajnie że mam zdjęcia które ukazuj? te niszczycielskie działania UG.Przypieszanie spływu wody ze zlewni nie należy do działań korzystnych dla rodowiska,jest to wykarczowanie krzaków(hamuj? wode) i obetonowanie rzeki.Teren i tak był podmokły więc spiętrzenie z przyrodniczego punktu widzenia nie było potrzebne,ale skoro już do tego doszło... .Znam inne miejsca gdzie można robić takie piętrzenia,ale nie niszcz?c drzew.
Ten zakład to Izolator(izolatory elektryczne).Nie interesowałem się wpływem ,ale się zainteresuję.
maj? one na celu przypiesznie spływu wód ze zlewni, poszerzenie koryta rzeki i budowe spiętrzenia ,w celu zapobieganiu powodziom
Dziwna sprawa - teraz raczej hamuje się odpływ wód ze zlewni (chociażby dzi telewizyjny Kurier Mazowiecki podał wiadomoć o oddaniu do użytku zalewu na Kurpiach, który powstał na miejscu jeziora osuszonego w wyniku nieprwidłowych melioracji - dobre i to) , a nie przyspiesza. Zreszt? działania podjęte przez gminę, o których piszesz też s? jakie dziwne - tn? drzewa i betonuj? potok, żeby to wszystko póĽniej zbierać w zbiorniku zalewowym.....
Toż to raczej sprzyja zagrożeniu powodziowemu a nie je oddala.
Wiesz co to za typ piętrzenia ma być? Jak duży chc? zalać teren? Czy ma być to kontrolowane przez ludzi czy raczej taki polder nieregulowany?
Cytat:
W miejscu piętrzenia s? wilgotne ł?ki,więc na ł?kach powinna stać woda
Nie na wszystkich ł?kach powinna stać woda. Na niektórych dłużej, na niektórych krócej, a naniektórych wogóle. Trzeba koniecznie sprawdzić co tam jest.
Cytat:
Ciekawe czy w miejsce wyciętych wierzb ,zostan? wsadzone nowe drzewa ???,
A drzewa możesz posadzić sam. Na koniec marca wsadza się w ziemię witki wierzbowe, ok. 1m, na 1 koncu zaostrzone. I w sumie to wszystko - latem powinny mieć już listki. Jak się spoĽnisz na marzec to nie martw się - ja wsadzałem w czerwcu i też się przyjęły.W ten sposób obsadziłem u siebie poł osiedla - przyjęło się 99% mimo łamania ich przez wandali.
Niedługo w rodku Warszawy będzie prawdziwie "mazowiecki" krajobraz....
A propo Kuriera Mazowieckiego dzi mówili o możliwoci realizacji budowy przez Białołęke mostu północnego. Już nie wspomne o tym że jeden z "uczonych" urzędników obraził towarzystwo którego jestem członkiem( OTOP) , ale będzie to prawdopodobnie kolejna inwestycja ingeruj?ca w teren przyszłej ostoi NATURA 2000. Kolejne odcinki łęgów wilanych pójd? najpewniej pod wycinke...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum