FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Google  

Poprzedni temat «» Następny temat
Turnicki Park Narodowy- Reaktywacja
Autor Wiadomość
Zefir 

Wysłany: 2008-06-14, 21:20   Turnicki Park Narodowy- Reaktywacja

Celem powstania Turnickiego Parku Narodowego jest objęcie najwyższą formą ochrony wybitnie cennych terenów Gór Turczańsko - Sanockich. Przedmiotem ochrony byłyby w szczególności wspaniałe zbiorowiska leśne - buczyna karpacka z pomnikowymi i niespotykanymi już w naszym kraju okazami jodeł, buków, jaworów. Do innych walorów projektowanego parku należy bogata ornitofauna - między innymi występuje tu orlik krzykliwy, orzeł przedni, trzmielojad, puszczyk uralski, puchacz, zimorodek, bocian czarny. Obszar parku byłby też ważnym stanowiskiem występowania rysia i wilka. Wartym uwagi jest fakt występowania nowych dla nauki gatunków roślin i zwierząt. Prowadzone badania wskazują, iż projektowany Turnicki Park Narodowy przewyższa swoimi wartościami przyrodniczymi istniejące już parki narodowe.

Park obejmowałby gminę Bircza i częściowo gminę Fredropol. Minimalistyczna i najbardziej kompromisowa wersja zakłada powołanie parku na obszarze 10.000 ha - terenie niezamieszkanym, stanowiącym w większości własność Skarbu Państwa. Są to tereny na południe i wschód od rz. Wiar. Warto zauważyć, iż ta alternatywa zakłada zachowanie Nadleśnictwa Bircza. Biorąc pod uwagę, iż powierzchnia tego nadleśnictwa wynosi 30.000 ha park obejmowałby 1/3 jego całkowitej powierzchni. Byłoby to rozwiązanie kompromisowe -godzące interes lokalnej społeczności i leśników z interesem ochrony przyrody.

Stowarzyszenie zawiązało się 30 marca 2008r. W tej chwili czeka nas procedura rejestracji. Jako stowarzyszenie zamierzamy aktywnie lobbować na rzecz parku, przez podejmowanie działań politycznych i prawnych. Myślimy także o własnej stronie interenetowej, w planach jest wydanie folderu informacyjnego - promującego wartości przyszłego parku. Żywimy nadzieję, iż nasze starania poprą lokalni politycy a w szczególności mieszkańcy zainteresowanych gmin.

Niestety w obowiązującym stanie prawnym procedura powołania parku narodowego jest bardzo utrudniona. Jest to złe prawo. Od czasu wejścia nowego ustawodawstwa powołano tylko jeden nowy park narodowy i to 5 lat temu - Park Narodowy Ujście Warty (2003), który - i tu niespodzianka - powstał on z inicjatywy lokalnych samorządów. Powołanie parku narodowego uzależnione jest od stanowiska lokalnego samorządu, który zazwyczaj jest bardzo negatywnie nastawiony do idei parku. Wynika to po części z niedoinformowania o prawdziwych szansach i potencjalnych zagrożeniach jakie niesie powstanie parku, po części natomiast z niezrozumienia samej zasady zrównoważonego rozwoju - wynikającej z Konstytucji RP. W przypadku Turnickiego PN zagrożeń dla lokalnej społeczności praktycznie nie ma - w granicach parku nie znajdzie się żadna miejscowość, to obszar bezludny, w większości należący do Lasów Państwowych.

Obawy samorządu są nieuzasadnione. Park narodowy jest magnesem, który przyciąga turystów a z nimi pieniądze. Znajdą się tacy, którzy powiedzą - turystyka może być i bez parku. I to jest błędne myślenie. Park narodowy stałby się wizytówką rozpoznawalną w Polsce i w Europie. Teraz gminy Bircza i Fredropol nie istnieją w powszechnej świadomości turystycznej. Owszem - turystyka stanowi zagrożenie dla przyrody i niewątpliwego romantyzmu tego pustkowia, ale musimy sie zdecydować - gospodarka leśna i rozwój "brudnych" sektorów gospodarki czy zachowanie tej "perły Podkarpacia" z możliwością rozwoju turystyki, która w tym przypadku jest mniejszym złem, przynoszącym przy tym pokaźne dochody. Już teraz dochodzą do mnie pozytywne głosy właścicieli gospodarstw agroturystycznych z gminy Bircza, którzy - choć z pewnymi zastrzeżeniami -generalnie są za powstaniem parku bo wiedzą jak na turystyce zarabiają takie gminy jak Białowieża czy Zakopane.

Oczywiście należy brać pod uwagę zdanie lokalnej społeczności, ono jest najważniejsze, musimy profesjonalnie i wiarygodnie informować ich o skutkach takiego przedsięwzięcia. Najwięcej zyskają właściciele gospodarstw agroturystycznych, rolnicy. Stracą - myśliwi i w o wiele mniejszym stopniu leśnicy, choć nie można zapomnieć, że Nadleśnictwo Bircza będzie istniało nadal, a cześć jego dotychczasowych pracowników będzie zatrudniona w parku narodowym.
Reasumując - park narodowy plus status gminy uzdrowiskowej to szansa rozwoju dla gminy Bircza.

W tej chwili szanse na powstanie Turnickiego Parku Narodowego są znaczne, mamy szerokie poparcie społeczne. Liczymy na zrozumienie ze strony lokalnej społeczności gmin Bircza I Fredropol. Bardzo zależy nam aby dotrzeć do tego środowiska. To wspaniali ludzie zżyci z tą przyrodą, należy dać im szanse na rozwój, na modernizacje dróg, których stan jest często bardzo zły, na godziwe życie. Muszą zrozumieć,że można żyć z tej '' przyrody" jednocześnie nie niszcząc jej. Posiadają bogactwo, którego nie są świadomi. Cieszy mnie, że coraz więcej osób z regionu jest za powstaniem parku. Były kiedyś zarzuty, że to osoby z zewnątrz chcą narzucać park mieszkańcom gminy Bircza. Patrząc na obecna sytuację - parku chce wielu mieszkańców gminy, choć często boja się do tego przyznać. Jednocześnie liczę, iż te osoby przyłączą się do naszych działań. To będzie bezcenne wsparcie. Myślę, że park może powstać w przeciągu 3 - 7 lat, choć niewykluczone, że wcześniej tym bardziej, iż jest zapisany w obowiązujących planach i strategiach o znaczeniu centralnym jak i wojewódzkim. Warto o tym pamiętać, tym bardziej, iż projekt parku jest - to nie są tylko kreski na mapie. Jest też kilka poważnych opracowań naukowych na ten temat.

W stowarzyszenie zaangażowało się szereg osób. Z tego zacnego grona należy wymienić przewodników turystycznych zrzeszonych w "Grupie Bieszczady", pracowników naukowych i studentów wydziału ochrony środowiska Katolickiego Uniwersytetu Lubelskiego, są też z nami ornitolodzy, nauczyciele, przyrodnicy, rolnicy, studenci. Ważnym akcentem jest obecność we władzach stowarzyszenia osoby związanej z Bieszczadzkim Parkiem Narodowym.

Ciekawe strony:

http://pl.wikipedia.org/w...i_Park_Narodowy
http://www.pracownia.org....=442&m=4&r=2008
http://www.obywatel.org.p...age&pageid=1296

http://www.pracownia.org....3&nr=110&id=385

http://www.pracownia.org....3&nr=111&id=355

http://www.pracownia.org....&nr=201&id=1658

http://www.pracownia.org....&nr=201&id=1659

lucyna beata 

Wysłany: 2008-06-22, 06:24   

Prace nad powstaniem Turnickiego Parku Narodowego powoli nabierają tempa. Ma szanse powstać o ile zaakceptują tę ideę samorządowcy i lokalna ludność. A oni co cóż w zdecydowanej większości mówią: nie. Oprócz naszego istnieje możliwość powołania jeszcze dwóch: Mazurskiego PN i Jurajskiego PN.

Mrówek 
Uwaga Blondynka

Wysłany: 2008-06-23, 14:50   

Trzymam kciuki za wszystkie trzy parki. Bardzo bym chciała aby powstały. Ludzie mówią nie ponieważ im sie to nie opłaca :( (

lucyna beata 

Wysłany: 2008-07-08, 18:27   

Muszę się pochwalić. Nasz vice Prezes pan Przemysław Kunysz został członkiem Wojewódzkiej Komisji Ochrony Środowiska. To znany ornitolog, prezes Towarzystwa Ornitologicznego w Przemyśłu, autor wielu publikacji. Od lat zabiega o powstanie TuPN. Kiedyś mi powiedział: na powstanie parku czekam 20, mogę poczekać następne 20. Mam nadzieję, że uda mu się jako członkowi komisji wywalczyć chociaż to aby wojewoda zajął czytelne stanowisko w sprawie parku.
Gratuluję z całego serca Panie Prezesie.

michal52 

Wysłany: 2008-07-09, 11:58   

Powinniście się cieszyć, że rząd nie chce powstania Turnickiego Parku Narodowego. Jets on zdecydowanie za mały, tylko 10000ha.Pogórze Przemysike zostanie zaatakowane przez pseudo tyurystów. Przede wszystkim miejsce to przestanie być miejscem dzikim i bezludnym, zaczną powstawać hotele, ośrodki edukacyjne, kempingi, firmy agroturystyczne, sklepy. Według mnie dla przyrody przyniesie to zupełnie odwrotny skutek do zamieżonego.
Podsumowując, nowym parkom narodowym mówimy zdecydowanie NIE. Pracownicy parku bardziej dbają o interesy miejscowych oraz turystów niż o p rzyrodę oraz o zwierzęta żyjące na terenie parku narodowego, które wymagają ciszy, a nie tłumu turystó.

Zefir 

Wysłany: 2008-07-09, 17:35   

Kolego przejedź się w sezonie wycinek (i nie tylko) w rejon Turnicy. Po tym doświadczeniu będziesz modlił sie o utworzenie Turnickiego Parku NArodowego.
Rozsądna i skanalizowana turystyka -stanowiąca szansę dla okolicznej ludności jest niczym w porównaniu z gospodarką leśną trzebiącą te lasy w sposób niemiłosierny na styl brazylisjko - afrykański, erozją, rozjeżdzonymi drogami leśnymi, dołami, wąwozami, litrami smarów i oleju napędowego, itp, itd. Dodam jeszcze - nielegalny pobór kruszywa z rz. Wiar, rajdy samochodami terenowymi wszędzie gdzie się da, wycinki w rezerwatach , ogromna skala kłusownictwa.
Turnicki PN to nie "widzimisię" - to KONIECZNOŚĆ...

mopek 
administrator
mars napada

Wysłany: 2008-07-09, 19:01   

Zefir napisał/a:
gospodarką leśną trzebiącą te lasy w sposób niemiłosierny na styl brazylisjko - afrykański

jeśli rzeczywiście gospodarka jest rabunkowa i niezgodna z planem urządzania lasu to może warto zgłosić sprawę do prokuratury

Zefir napisał/a:
nielegalny pobór kruszywa z rz. Wiar, rajdy samochodami terenowymi wszędzie gdzie się da, wycinki w rezerwatach , ogromna skala kłusownictwa.

myślę, że kłusownikom to akurat wszystko jedno czy to rezerwat, las prywatny, użytek ekologiczny czy park narodowy ale mogę się mylić. Swoją drogą to ciekawe czy były jakieś badania na ten temat :cool:

:] uważaj na zarząd TP Bocian :]

Zefir 

Wysłany: 2008-07-09, 20:18   

mopek napisał/a:
Zefir napisał/a:
gospodarką leśną trzebiącą te lasy w sposób niemiłosierny na styl brazylisjko - afrykański

jeśli rzeczywiście gospodarka jest rabunkowa i niezgodna z planem urządzania lasu to może warto zgłosić sprawę do prokuratury

Zefir napisał/a:
nielegalny pobór kruszywa z rz. Wiar, rajdy samochodami terenowymi wszędzie gdzie się da, wycinki w rezerwatach , ogromna skala kłusownictwa.

myślę, że kłusownikom to akurat wszystko jedno czy to rezerwat, las prywatny, użytek ekologiczny czy park narodowy ale mogę się mylić. Swoją drogą to ciekawe czy były jakieś badania na ten temat :cool:

Proszę nie popadajmy w skrajności... Gospodarka leśna jest zgodna z prawem, ale jest również prowadzona bardzo intensywnie i to na obszarze projektowanego parku. MA to więc chyba jakiś cel...

Polecam ten artykuł:

http://www.obywatel.org.p...age&pageid=1296

michallo 

Wysłany: 2008-07-09, 22:21   

Magurski powstał i pusto, Poleski powstał i pusto, Narwiański powstał i pusto. Nie ma reguły.
A PN w Polsce powinno być z 5% powierzchni kraju, ale to już inna historia......

Zefir 

Wysłany: 2008-08-15, 20:41   

Chciałem dodać załączniki - niestety - nie udało się...

Na pocieszenie trochę o Turnickim:

http://www.pracownia.org....=14&id=40&str=7

Cephalotus 
maniak przyrodnik

Wysłany: 2008-08-22, 00:31   

Zefir napisał/a:
Wartym uwagi jest fakt występowania nowych dla nauki gatunków roślin i zwierząt. Prowadzone badania wskazują, iż projektowany Turnicki Park Narodowy przewyższa swoimi wartościami przyrodniczymi istniejące już parki narodowe.

Uważam, że to jest pewna niewielka obraza dla wszystkich PN w tym kraju. Nie wiem jaki wspaniały jest to teren i jak unikatowy, ale ja nie wyszukiwałbym PN, który górowałbym swoją wartością przyrodniczą nad innymi. Uważam, że każdy jest na swój sposób unikatowy i bezcenny. A rzeczy bezcennych się nie porównuje co do wartości.

Zefir napisał/a:

Jakbym skądś to znał. Nawet jak coś jest "zgodne z prawem", czyli zgodne z planem urządzania lasu, to wcale nie oznacza, że nie jest całkowicie destruktywne dla danego terenu. Po prostu znam tą bolesną prawdę z doświadczenia. I nie wiem co jest prawnie silniejszym aktem i jakie są regulacje co do pewnych dziwnych sytuacji. Ale Rozporządzenie ministra o gatunkach chronionych mówi, że stanowiska naturalne gatunków ściśle chronionych są jakby nietykalne, a zgodnie z planem zaorywuje się je mimo świadomości ich istnienia w danym miejscu. BO tu nie chodzi o przyrodę, ani o las, a o drewno, przynajmniej są takie przypadki.

mopek napisał/a:

Ktoś mi kiedyś powiedział bardzo mądre słowa. Sądzić się można 3 miesiące, albo 3 lata, a całą populację o którą się walczy, można zniszczyć w 3 godziny. I to niestety wszystko mówi jak jest.

Jeszcze mam sprawdę do Zefira. Jakie to nowe gatunki dla nauki tam są, można zobaczyć jakieś zdjęcia? I ogólnie to życzę powodzenia i sukcesu. Zawsze to wielka radość mając w tym kraju nowy porządnie chroniony teren i wszystkie cuda przyrody w jego obrębie.

Moją pasją jest natura. | Moje zdjęcia

lucyna beata 

Wysłany: 2008-09-04, 07:47   

Niestety, Zefir nie ma dostępu do internetu. Jakie zwierzęta? Endymiczne bezkręgowce. Nie potrafię podac z pamięci ich nazw łacińskich.

Pragnę zapoznać Was z trochę kuriozalnym stanowskiem Rady Powiatu Bieszczadzkiego. Samorządowcy wystosowali apel aby zaprzestań dzialań związanych z próbą utworzenia TuPN. Jest to dziwne. Park narodowy ma powstać na terenie Powiatu Przemyskiego, a nie na obszarze Powiatu Bieszczadzkiego.
Apel jest na stronie
www.bieszczadzki.pl

lucyna beata 

Wysłany: 2008-09-20, 10:47   

Z przykrością muszę stwierdzić iż idea powstania parku narodowego z powodu sprzeciwu samorządu upadła.

Anika_Pzn 

Wysłany: 2008-10-13, 23:49   

Znam to miejsce. Popieram! :)

Odpowiedz do tematu