Wysłany: 2003-11-05, 00:17 TORFOWISKA i MAŁA RETENCJA
Witam!
Ostatnio w lasach Celestynowskich (MPK) na ródlenych torfowiskach - głównie przejciowych, choć jest też kilka wysokich, zaczęło się Ľle dziać. Lenicy pod pretekstem "małej retencji" zaczęli kopać rowy. Woda z rowów nie jest nigdzie odprowadzana - rów (wykonano na razie jeden - na wiosnę projekt ma ruszyć pełn? par?) dochodzi do takiego ródlenego torfowiska, swoj? drog? b. dobrze uwodnionego z rosiczk? okr?głolistn? i przygiełk? biał?, i kończy się przed nim ok 5m. Zagrożeniem dla torfowiska w tym przypadku jest zmiana warunków wodnych (może się pojawić np. trzcina albo nast?pić użyĽnienie torfowiska).
Moje pytanie brzmi: Co można zaproponować lenikom w zamian za tę ich opacznie rozumian? "mał? retencje", w jaki sposób przeprowadza sie mał? retencję w lasach? A także może kto wie czy prawnie zakazane jest meliorowanie lasów? Jeli tak to może wiecie gdzie i kiedy została ustawa taka ogłoszona.
Jakie to Nadlesnictwo? Gdzie konkretnie wykopano ten rów - lesnictwo nr odziału, orientacyjna długoć, najbliższa miejscowoć - wszystko co pozwoli go zlokalizować. Może trzeba wyst?pić z formalnym zapytaniem i prob? o wyjanienie?
Z nadlenictwem już rozmawiałem - wkrótce mam się z nimi spotkać i omówić zaproponowane przez nich działania i może zaoferować co innego. St?d moje pytanie: jak powinna wygl?dać poprawna retencja w lasach?
A co do rowu, to powstał on po wycięciu olsu (torfowcowego) przylegaj?cego do torfowiska - teren na wiosnę zalało i lenicy postanowili podsuszyć ten teren - ponoć częsty zabieg. Obecnie rów przedłużono do ok. 600 m (biegnie przez rodek kolejnego zrębu - tym razem siedlisko chyba boru wieżego, ale nie jestem pewien). Jego głębokoć waha się od 20 cm w górnym biegu do ok. 80 cm przy torfowisku, szerokoć od 40 cm do 1 m.
Rozmawiałem z osob? odpowiedzialn? za ochronę przyrody w nadlenictwie - bardzo niejasno i jako pokrętnie odpowiadała - dowiedziałem się że na wiosnę planuj? rozszerzyć tę akcję na całe nadlenictwo. Niedługo mam przedstawić im ewentualn? propozycję jak to powinno wygl?dać. Moim zdaniem stare rozwy trzeba pozatykać, te nowo wykopane zasypać i zrobić co jeszcze, np. małe stawy na obrzeżach lasów na odpowiednim siedlisku, czy niewielka zapora na rzeczce płyn?cej przez las. Tyle mi przychodzi do głowy - czy w lasach, pod k?tem retencji robi się co jeszcze?
Bezodpływowe rowy s? stosunkowo "bezpieczn?" form? odwodnienia terenu (nie odprowadza wod poza teren) , który uległ podtopieniu na skutek wyciecia drzewostanu i umożliwia jego ponowne zalesienie. W Lasach Państwowych próbuje się "ratować" wodę na różne sposoby: buduje się spiętrzenia, małe stawy - skala tych działań i ich efekty s? bardzo różne - LP cierpi? na brak gotówki.
Nie podejmę się okrelenia potrzebnych, czy wskazanych dział?ń siedz?c przed komputerem - trzeba zanć konkretny teren.
Również ciężko jest ustosunkować się do tego konkretnego rowu - posługujesz się mało precyzyjnymi okreleniami (ols torfowcowy?).
Czy w tej sprawie kontaktowałe się z Zarz?dem MPK - oni też powinni mieć co do powiedzenia w tej kwestii.
W sprawie retencji: Lubuski Klub Przyrodników wydał ksi?żkę "Poradnik ochrony mokradeł" - dostępna w naszej bibliotece, nakład wyczerpany.
Hmmm - mylałem że oprócz piętrzeń i stawów robi się co jeszcze, no ale nic - w takim razie to powinno wystarczyć.
A ols torfowcowy to Sphagno squarrosi - Alnetum, las olsowy z torfowcami, rozwijaj?cy się głównie na torfach przejciowych i niskich. Więcej o nim choćby w "Zespołach lenych Polski" Matuszkiewicza.
Dzięki za odpowiedzi
Filip
Tak jak sugeruje Tobie Adam, wal do cmoka, emocjonalnie i terenowo powi?zani s? z tym obszarem. Natomiast z Parku polecam p. Waldemara (nazwisko mi z czachy wylecialo). Dużo sił i powodzenia
No tak - zapomniaem się przedstawić. Z Cmokiem mam powi?zania, jednakże chciałem przeprowadzić dodatkowo "konsultacje społeczne", a nuż kto wymyli co czego ja nie wiem? Zawsze takie jakie nowe, wieże spojrzenie na sprawę może pomóc.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum