Wysłany: 2003-12-11, 01:19 Tor kajakowy na zaporze w Rzeszowie
Dzisiaj przeczytałem w Super Nowociach że w Rzeszowie byli przedstawiciele PZK i zostali gor?co przywitani przez prezydenta Tadeusza Ferenca.Temat rozmowy było utworzenie toru kajakowego w Rzeszowie ze szczególnym zainteresowaniem na przeprowadzeniem tej inwestycji na zaporze .Bardzo mnie to zdenerwowało gdy to przeczytałem,jednak wole się doradzić "ludzi z tematu".Co mylicie na temat takiej inwestycji ????.Zbiornik retencyjny w Rzeszowie jest miejscem lęgów wielu gatunków ptaków.Wydaje mi się że działania takie mog? im zaszkodzić.Piszę biuletyn TP"Jarz?bek" i nie wiem czy apelować do ludzi i czy co działać.Proszę forumowiczów o radę.
Mam w ksi?żkach dane na ten temat,ale s? to stwierdzenia lęgowe z lat 85-91,warto to również zaznaczyć jeli chodzi o mapki które przedstawiałem na forum(siniak,dzięcioł trójpalczasty)lecz nie zwróciłem wtedy na to uwagi.Jeli miałbym podać konkretne informacje to musiał bym prowadzić obserwacje na wiosnę.Nigdy za badrdzo nie interesowałem się ptactwem wodnym,bardziej ptaki polne,lene,bardzo interesuj?ce dla mnie s? sowy,gołębie,dzięcioły,ptaki takie jak wilga,dudek,kraska,dierzby,łuszczaki.Na dzień dzisiejszy to mam te dane z ksi?żki 85-91 to jest gatunki takie jak : Zausznik,Czernica,Wodnik,Sieweczka rzeczna,Brodziec piskliwy,Zimorodek.
A s? na tym zbiorniku jakie wyspy, albo fragmenty na których przez dłuższy czas zalega warstwa błota ? Ogólnie wiadomo że zbiorniki zaporowe s? głownie ważne dla ptactwa w okresie migracji, choć oczywicie niektóre z nich maj? bardzo interesuj?c? awifaunę lęgow? np. Goczałkowicki czy choćby Jeziorsko.
Na stronie Małopolskiego Towarzystwa Ornitologicznego: http://www.mto.most.org.pl/ napisane jest że na zbiorniku w Rzeszowie stwierdzono lęgi m.in.: perkoza rdzawoszyjego Podiceps grisegena, b?czka Ixobrychus minutus, cyranki Anas querquedula, derkacza Crex crex, mewy pospolitej Larus canus, rybitwy zwyczajnej Sterna hirundo, rybitwy białoczelnej Sterna albifrons, rybitwy czarnej Chlidonias niger, zimorodka Alcedo atthis. Przydało by się jako potwierdzić te dane, przynajmniej w odniesieniu do mew i rybitw.
W sumie jeli spływy s? organizowane w odpowiedniej porze to nic nie musi sie zdarzyć złego dla przyrody. Na Biebrzy też można popływać sobie kajaczkiem, ale dopiero po lęgach ptaków - mylę, że nie można wszystkiego zakazywać i blokować. O to chodzi w ochronie przyrody, żeby to współgrało z normalnym trybem życia, a nie wci?ż tylko blokować i zamykać. To bardzo Ľle wpływa na opinię społeczeństwa. I ochrona przyrody kojarzy się z przykuwaniem do drzew i zamykaniem terenów.
Dlatego rozważnie rozplanowana turystyka może przynieć więcej dobrego niż złego.
To oczywicie prawda, podobnie jest w Drawieńskim Parku Narodowym. Drawa to bardzo popularny szlak kajakowy, ale też można nim pływać tylko w odpowiednim czasie, gdy już ptaki odchowały młode. Skoro s? tam wyspy i gnieżdż? się tam rzadkie ptaki( b?czek Ixobrychus minutus i rybitwa białoczelna Sterna albifrons s? gatunkami wpisanymi do PCKZ) to warto by się zorientować w którym okresie ma być na zbiorniku czynny tor kajakowy.
Chyba raczej do wycigów,przy tym zbiorniku jest klub kajakowy "Resowiak",mamy medaliste z mistrzostwa wiata.Działecze włanie na to licz? że dzięki tym medalom,jest szansa na wybudowanie toru,tak samo jak przykład Adama Małysza - wiele osi?gn?ł i w zwi?zku z tym powstaj? nowe skocznie.Zaczynam myleć podobnie jak Filip - wszystko powinno istnieć ,trzeba tylko to poł?czyć i odpowiednio ułożyć.Jeli chodzi o te wyci?gi to może lepiej jakby jeszcze powstały kolejne na podkarpaciu,wtedy ludzie by się rozproszyli a nie grupowali by się w dużej liczbie osób w jednym miejscu co by było korzystne dla przyrody.Jeli nie to trzeba by wprowadzić odpowiednie rozporz?dzenia o rozmieszczeniu narciarzy,tylko trochę czarno widzę współprace z włacicielami wyci?gów,oni chc? mieć na stoku jak najwięcej ludzi żeby zarobić dużo pieniędzy.Czyli wyci?gi mog? istnieć,wszystko trzeba tylko poukładać,no i jest jeden warunek przy budowie nowych starajmy się jak najmniej zniszczyć bo tylko tutaj pojawia się zagrożenie dla przyrody,no bo jak już napisałem z duż? kumulacj? narciarzy/turystów można walczyć, jeżeli doszło by do takiego poukładanego funkcjonowania wyci?gów (uregulowana liczba narciarzy na stoku) to przyrodzie naprawde nic nie szkodzi.Jeli chodzi o wycinkę drzew w wyniku prac melioracyjnych w Boguchwale to dochodze do wniosku że nic się nie stało,skoro ludziom zalewało pola,a przecież ja mogę zadbać o wzbogacanie na wiosnę tego regionu przez sadzenie wierzby i innych drzew,jak mi pozwol?.Niech istnieje i tor kajakowy tylko pod warunkiem że nie zaszkodzi przyrodzie .
Czy mogę skopiować wypowiedzi użytkowników żeby umiescić je w biuletynie TP"Jarz?bek" ???.Chodzi mi tutaj o wypowiedzi Reya i Filipa.Co wy (Rey i Filip) o tym mylicie i co myli Mopek ???
Srokacz jeli tylko chcesz oczywicie że możesz mnie spokojnie zacytować czy też tam skopiować. Jak by nie chciał podpisywać mnie moj? ksywk? to daj znać. A co masz zamiar napisać w tym biuletynie jeli można spytać ?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum