Wysłany: 2003-10-11, 00:38 TEN ?WIAT NIE MOŻE ZGINˇĆ
Umiłowanie pieniędzy, krótkowzrocznoć i egocentryzm powoduj? dewastację rodowiska naturalnego - powietrza, wody, gleby, życia rolinnego i zwierzęcego - oraz nios? zagładę rodzajowi ludzkiemu.
Niestety wród ludzi władzy RP, bez względu na opcje polityczne, dominuje głęboka wiara o koniecznoć podtrzymywania nieustannego wzrostu gospodarczego, jako rodka do zapewnienia ludzkoci optymalnych warunków życia, bez względu na koszty w rodowisku przyrodniczym.
Zamaskowani propagand? "Greenwashing" i hasłem "zrównoważonego rozwoju", elity polityczne i gospodarcze, s? gotowe do bezpardonowej ingerencji w przyrodę.
Problemem małej skutecznoci ludzi zjednoczonych hasłem "ten wiat nie może zgin?ć", jest rozproszenie po wielu organizacjach . Internet jest zazwyczaj wykorzystywany jako "cienna gazetka szkolna" do prezentowania osi?gnięć nie koniecznie istotnych dla przyrody, a przecież mógłby nas tak łatwo zjednoczyć we wspólnej obronie. Zapraszam wszystkich podobnie myl?cych do rejestrowania się na tym FORUM, czy FORUM www.wołomin.lop.pl . W ten sposób mogła by powstać baza danych ludzi gotowych do działań na rzecz ochrony przyrody zagrożeń i sposobów walki z nimi.
Jeszcze w nadziej, że to się może kiedy udać, pozdrawia !
Romuald Malinowski
LOP Wołomin
wolomin@lop.pl
Wysłany: 2003-10-12, 11:15 TEN ?WIAT NIE MOŻE ZGINˇĆ
Cytat:
(...) hasłem "zrównoważonego rozwoju", elity polityczne i gospodarcze, s? gotowe do bezpardonowej ingerencji w przyrodę. (...)
to ciekawe, bo to hasło jest ostatnio bardzo modne. Jest takim słowem-wytrychem oznaczaj?cym wszystko i nic. Moja koleżanka skończyła studium podyplomowe o takim włanie nachyleniu (zrównoważony rozwój) i mówi, że oprócz tego, iż hasło to było używane nagminnie, nic konstruktywnego nie była w stanie się dowiedzieć... Na sam koniec zadała pytanie jednemu znanemu profesorowi (pominę nazwisko) wykładaj?cemu na tymże studium: "...ale właciwie co to jest ten zrównoważony rozwój?" - prof. zamotał, zamieszał i w końcu wymigał się od odpowiedzi. Studium skończyła z ocen? celuj?c?
MoPek , też się zastanawiałem czy, dzielni architekci naszej KONSTYTUCJI RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ w , "Art. 5.Rzeczpospolita, - Polska strzeże niepodległoci i nienaruszalnoci swojego terytorium, zapewnia wolnoci i prawa człowieka i obywatela oraz bezpieczeństwo obywateli, strzeże dziedzictwa narodowego oraz zapewnia ochronę rodowiska, kieruj?c się zasad? zrównoważonego rozwoju"
znali trzy podstawowe zasady, których powinna przestrzegać ludzkoć - ustanowione przez trzy międzynarodowe organizacje: Międzynarodowa Unia Ochrony Przyrody i Zasobów Naturalnych, Program Ochrony ?rodowiska Narodów Zjednoczonych i ?wiatowa Fundacja Ochrony Przyrody, człowiek, chc?c kierować wiatem m?drze i efektywnie, musi się zdecydować, co ma być celem jego przedsięwzięć.
S? trzy podstawowe zasady, których powinna przestrzegać ludzkoć:
1. Nie wolno eksploatować zwierz?t i rolin tak intensywnie, by nie mogły się odrodzić i w rezultacie musiały wygin?ć.
2. Nie wolno człowiekowi tak zmieniać Ziemi, by owe zmiany zachwiały podstawowymi procesami życiowymi; nie należy zmieniać zawartoci tlenu w atmosferze czy żyznoci mórz
3. Trzeba zrobić wszystko, by zachować bogactwo żyj?cych na Ziemi zwierz?t i rolin.
Nie wiem, jak w te zasady wpisuje się, aktywne błogosławieństwo i poparcie z pierwszego szeregu, Olimpiady w Zakopanym, ale wiem, że w tej samej sprawie być "za" i "przeciw", jest norm? na naszej scenie politycznej.
Na razie trudno to ocenić, ale tak mi się co wydaje, że nowo powstaj?ca "Partia Zielonych", konstruuje niezł? nowej generacji pralkę do "zielonego prania mózgu", może się mylę? - ale należy to obserwować.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum