FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Google  

Poprzedni temat «» Następny temat
Straż Lena
Autor Wiadomość
Srokacz 

Wysłany: 2004-02-15, 22:52   Straż Lena

Jestem tym zainteresowany.Czy może kto udzielić informacji w jakich kompleksach lenych działa Straż Lena bo zapisał bym się na szkolenie?, tzn. napewno działa w PN, a czy działa PK ???.Szukałem strony Straży Lenej - nie ma , jest tylko telefon i e-mail, napisze do nich, ale może tutaj kto może co doradzić ???.

maciek 

Wysłany: 2004-02-16, 07:41   

Straż lena jest jednostk? działaj?ca wył?cznie na terenie lasów państwowych. posterunki Straży Lesnej znajduj? się przy każdym nadlenictwie (przeważnie 2-4 osoby) a strażnicy s? pracownikami Lasów Państwowych na takich samych zasadach jak np leniczy czy podleniczy. Aby dostać się do pracy w Straży Lenej (jest to praca na cały etat) trzeba zdać specjalistyczne egzaminy i przede wszystkim dostać sie do pracy w nadlenictwie.

Do zadań Straży Lesnej należy przede wszystkim ochrona lasu przed kradzieżami drewna, kłusownictwem, nielegalnym korzystaniem z zasobów (kradzież choinek, wygrabianie ciółki) itp.

W Parku Narodowym funkcjonuje Straż Parku natomiast w Parku krajobrazowym nie ma takiej struktury.

Pewnie chodziło Ci o Straż Ochrony Przyrody ale ta formacja będzie dopiero po wejciu w zycie nowej ustawy o ochronie przyrody

Srokacz 

Wysłany: 2004-02-16, 18:40   

Ostatnio interesowałem się Straż? Miejsk?,Straż? Graniczn?, Straż? Len?, Szkoł? Ochroniarzy- ale rezygnuje z tego, bo to dla młotów którzy lubuj? się w broni.Ja wole rozwi?zywać problemy bez używania broni, a za pomoc? umysłu.Powołam stowarzyszenie Klub Na Rzecz Poprawy ?wiata "Pomocna Dłoń".Będziemy mieć 6 osób, krótkofalówki o dużym zasięgu, 6 motorowerów Romet Ogar 205 pomalowanych na żółto z napisami KNRP?"Pomocna Dłoń" i będziemy patrolować Podkarpacie w poszukiwaniu pułapek zastawionych przez kłusowników, dzikich wysypisk mieci, nielegalnych wycinek, nie będziemy posługiwać się broni?, tylko logik?, dozwolone s? scyzoryki i różne wynalazki techniczne.

Przykładowy dzień pracy :
Spotykamy się w siedzibie w sobote o 8-00, agent A patroluje Mogielnice, aB patroluje Niechobrz, aC patroluje Lutoryż, aD patroluje Boguchwałe, aE patroluje Zgłobień, aF patroluje Wole Zgłobieńsk?, następnie w razie jaki problemów, powiadamiamy policje albo dział ochrony przyrody UW, leniczego, s?d, UG.

TatRa 

Wysłany: 2004-02-16, 20:20   

A zaskoczeni kłusownicy strzelaj? do agentó jak do kaczek :shock:
Lepiej ostrożnie z takimi pomysłami - w przypadku konfrontacji broni palnej z umysłem zwykle pojawia się dziura w muzgu :cry:
Czego nikomu oczywicie nie życzę :!:

Hubert 
moderator
Szef

Wysłany: 2004-02-16, 21:44   

Czy nie za szybko, często Srokacz mówisz o różnych rzeczach, robisz jakie organizacje, i czy teraz one wszystkie istniej???

Kruk odrzecze: Nigdy więcej!!

Strona przyrodnicza "Dziewięćsił"
browsehappy.pl

Adam Tarłowski 

Wysłany: 2004-02-16, 21:49   

Srokacz poprostu nakręca miejscowa koniunkturę, drukarnie nie nadażaj? z drukiem legitymacji i koszulek, kończy sie farba do przemalowywania rowerów (jeszcze niedawno miało byc na nogach), krótkofalówki, scyzoryki, podsłuchy i noktowizory wykupione. Sprzedawcy zacieraj? ręce, kłusownicy wiej? gdzie pieprz ronie (biedny pieprz) a podkarpacie rozwija sie dzieki ekologom. :lol:

Srokacz 

Wysłany: 2004-02-16, 22:56   

Czy nie za szybko, często Srokacz mówisz o różnych rzeczach, robisz jakie organizacje, i czy teraz one wszystkie istniej???
--------------------------------------------------------
Powiem ci że nie zakładałem tych organizacji co nie znaczy że odrzuciłem ten pomysł, ale nie można powiedzieć że nic nie robię, działam w TOPK"Wilga" , jest 11 osób , robimy budki lęgowe, wystawe oraganizujemy za pare dni, ukrucilimy kłusownictwo.Może jutro przyjdzie już ta zgoda na działalnoć to wypucimy biuletyny i zaczniemy akcje rozwieszania budek lęgowych.

Odpowiedz do tematu