Na Mazowszu w większoci konfliktowych sytuacji dotycz?cych bocianów białych urzędy i ludzie prosz? TPB o pomoc.
Niestety ja się obawiam że ludzie reaguj? tylko na ten jeden gatunek. Nikt np. nie informuje że kto zabudowywuje gniazda jerzyków z małymi, że przy robotach rzecznych zasypuje się gniazda brzegówek, że wycina się drzewa, na których jest czynna dziupla z młodymi( autentyczny przykład który widziałem). Długo by wymieniać...W każdym razie ludzie owszem w stosunku do bociana białego s? wrażliwi i chętnie mu pomagaja, ale gdy sprawa dotyczy innego gatunku staj? się obojętni
Chyba już nigdy tutaj bociany nie wróc? ,ale jak ostatnio byłem w s?siaduj?cej wsi Niechobrzu to zauważyłem że tam się szanuje bociany - w jednej okolicy 3 gniazda które były na drzewach , widziałem też koło szkoły w Niechobrzu specjaln? platformę.
W najnowszej Przyrodzie Polskiej jest artykuł opisuj?cy podobn? sytuację.Bocian zagnieżdził się na wieży kocielnej i pojawił się problem ze spadaj?cymi odchodami.Postanowiono zamontować w pobliżu specjaln? platform? gniazdow?,a w starym gniezdzie przymocowano sztucznego bociana ,nie dało to jednak efektów bo bociany rozdzióbały intruza i nadal zamieszkuj? stare gniazdo,mieszkaj? we trójke para bocianów + sztuczny rozdziobany bocian ,wychowały również młode.
Zdjęcie może nie jest najlepszej jakoci ,ale w zasadzie wszystko jest widoczne.Zdjęcie było robione kamer? .
Czy gazety s? otwarte na pisanie artykułów z dziedziny ochrony rodowiska ???.Jestem tym zainteresowany,porozmawiał bym z ludżmi z biura "Nowin",czy nie s? zainteresowani napisaniem artykułu np:ukazuj?cego podejcie ludzi ze wsi do ochrony rodowiska : wycinanie drzew podczas lęgów,wypalanie traw,rozwalanie sroczych gniazd,strzelanie z wiatrówek,a może jakie portale internetowe regionalne zechciały by co zamiecić. Dzisiaj widziałem widziałem obok mojej działki :klon obwi?zany grubym drutem,drut zdj?łem,poczym zobaczyłem że wrastał już troche w drzewo,następnie zrobiłem zdjęcia.To dzrewo było naci?gane,tylko że ludzie którzy się tym zajmowli zamiast zdj?ć ten drut,zostawili go przywi?zanego do drzewa.Czasem gazety umieszczaj? artykuły typu :znęcanie się nad zwierzętami domowymi,albo jakie konflikty"wiejskie"więc może warto spróbować.
W mojej wsi z tym bocianem to była przeginka, mogli wyrzucić ale zrobić mu platforme zastępcz? a tu nic, ja może co zamontuję, słyszałem nawet że bociany przyleciały raz pod las w Mogielnicy, bo tam jest pułka pod gniazdo na drzewie, ale dzieciaki zaczęły się podniecać i wypłoszyły, obserwowałem za to bociany żeruj?ce, nawet raz na moj? działkę przyszedł.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum