cos nie tak zamienia mi yna z z klawiatury!!!!
Po pierwsze aby jaka informacja funkcjonowała musi być znana ? tak wiec jeli stwierdzi się iż na jakim terenie występuje oczko wodne z interesuj?cymi rolinami czy zwierzakami należy powiadomić o tym gminę. Pismo należy wysłać ?za doręczeniem? pocztowym ? wtedy jest namacalny dowód że gdzie się nie zagubiło w pimie tym można też poprosić o informacje jakie jest przeznaczenie tego gruntu w mpzp i co jest zapisane w ewidencji gruntów.
Raz sprawdzalem w ewidencji gruntow wycinany las prywatny i raz sluchalem, jak robil to czlowiek z warszawskiej grupy OTOP.
Wysylac listy mozesz, ale odpowiedzi raczej nie dostaniesz, bo ewidencja gruntow w gminie posluguje sie numerami dzialek, a okreslenia typu "oczko wodne" albo "las miedzy ulica Y i Z" to dla nich czarna magia. Numery dzialek sprawdzasz osobiscie wlasnie w ewidencji gruntow w gminie.
Nie wiem, jak jest z miejscowym planem zagopodarowania przestrzennego, ale sprawdzenie wlasciciela dzialki kosztuje - kilka zl od KAZDEJ dzialki. Na Mazowszu dzialki sa malutkie i np. strefa bociana czarnego w MPK sklada sie z ok.200 dzialek, trzcinowisko pod Modlinem - ok.1000, za kazda placisz osobno - koszty rosna w tysiace zl.
Gdyby ktos chcial przejsc jakas sciezke administracyjna, napiszcie dokladnie, jak bylo. Zeby rozpowszechnic doswiadczenia, bo nieznajomosc procedur dzialania jest rzeczywiscie problemem.
Wysylac listy mozesz, ale odpowiedzi raczej nie dostaniesz, bo ewidencja gruntow w gminie posluguje sie numerami dzialek, a okreslenia typu "oczko wodne" albo "las miedzy ulica Y i Z" to dla nich czarna magia. Numery dzialek sprawdzasz osobiscie wlasnie w ewidencji gruntow w gminie.
Nie wiem, jak jest z miejscowym planem zagopodarowania przestrzennego, ale sprawdzenie wlasciciela dzialki kosztuje - kilka zl od KAZDEJ dzialki. Na Mazowszu dzialki sa malutkie i np. strefa bociana czarnego w MPK sklada sie z ok.200 dzialek, trzcinowisko pod Modlinem - ok.1000, za kazda placisz osobno - koszty rosna w tysiace zl.
Rany boskie !!! wecie tego człowieka bo go uduszę a nie wpadłe na pomysł aby zamiast opisu doł?czyć mapkę - nawet tak? głupi? z atlasu??? Jeli wysyłasz list ze zwrotk? to przyniesie ci j? listonosz - masz lad ze wysłałe i potem możesz na podstawie tego dokumentu dochodzić uznania za stronę - nie odpisuj? przez 30 dni - możesz złożyć zażalenia do SKO - to nic nie kosztuje. Ze to kosztuje - ano niestety jak ty chodzisz i zbierasz dane to potem też ich nie oddasz za darmo.Tak samo gmina która zapłaciła geodecie chce tez dostać zwrot poniesionych kosztów. Ale wystarczy poprosic o nie wypisy i wyrysy a o notatki z ewidencji gruntów i wtedy możesz je dostać za darmo - po zapłaceniu 5 zł za złożony wniosek. Takie życie nic za darmo
[ Dodano: 2004-09-28, 14:27 ]
Cytat:
bo ewidencja gruntow w gminie posluguje sie numerami dzialek
a żes odkrył amerykę - tylko nie pisz że lenicy numeruj? oddziały
[ Dodano: 2004-09-28, 14:34 ]
Cytat:
strefa bociana czarnego w MPK
to dziwne.... ale po sprawdzeniu Twojej wiadomoci okazało się że takiej strefy na terenie MPK nie ma - możesz podać jej numer?......- statystykę z numerami ma TP Bocian. I strefa jest położona na gruntach prywatnych (lenych) czy należ?cych do LP?
Raz sprawdzalem w ewidencji gruntow wycinany las prywatny
Aby to sprawdzić wystarczy podejć do starostwa - do komórki zajmuj?cej się lasami prywatnymi lub do właciwego terenowo nadlenictwa.
[ Dodano: 2004-09-28, 14:56 ]
Cytat:
Mogę znać podstawę prawn?? Ustawa i Artykuł
Proszę: ustawa o ochronie przyrody z 16 kwietnia
art 16 ust 7 - PK i otulina
art 23 ochk
ma przełożenie
na ustawę o planowiu i zagodpodarowaniu przestrzennym 27 marca 2003r
z art 17 pkt 7 lit. c
jednak ta ustawa ma się zmienić i WKP będzie tylko opiniował a nie uzgadniał postanowieniem jak dotychczas - cóz gminy maj? już doć trawek ptaszków a że looby silne wiec .....
Wowczas zadano za samo sprawdzenie wlasnciciela. Jak mowie, nie wiem jak jest z planem zagospodarowania. Sprawdzalem w ten sposob wlasciciela olsu na obrzezu Warszawy, ktory go wycial.
[ Dodano: 2004-09-28, 14:34 ]
Cytat:
Cytat:
strefa bociana czarnego w MPK
to dziwne.... ale po sprawdzeniu Twojej wiadomoci okazało się że takiej strefy na terenie MPK nie ma - możesz podać jej numer?......- statystykę z numerami ma TP Bocian. I strefa jest położona na gruntach prywatnych (lenych) czy należ?cych do LP?
Sprawa sprzed kilku lat, gniazdo w lesie prywatnym.
Sprawa sprzed kilku lat, gniazdo w lesie prywatnym
- jeli gniazdo "funkcjonuje prawnie" to musi miec swój numer w ewidencji - wiec albo bocian się wyniósł albo gniazdo nie jest zgłoszone do WKP.
Co do lasuów prywatnych - to kolejny idiotyzm wynikaj?cy z ustawy o ochronie przyrody - w zmianach zprzed 16 kwietnia proponowano wprowadzenie zapisu iż odszkodowania należ? się również włacicielom gruntów prywatnych z tytułu wprowadzenia na ich własnoci organiczeń wynikaj?cych z wprowadzenia ochrony strefowej. Ministerstwo S. stwierdziło że to głupie i nie wprowadziło w zwi?zku z tym utworzenie jakiejkolwiek strefy na gruntach prywatnych - bez rekompensaty dla właciciela - chociażby symbolicznej - aby miał poczucie że "opłaca mu się" trzymać tego ptaka czy gada na swoim terenie jest praktycznie awykonalne - decyzję owszem mozna wydać tylko co z tego chłop przyjdzie wytnie drzerwo lub zniszczy złoże jaj i nie udowodni mu się tego a decyzja stanie się bezprzedmiotowa.
A czy w obecnych uwarunkowaniach prawnych jest w takim razie mozliwoć tworzenia stref na gruntach prywatnych (chodzi mi równiez o strefy ochrony rolin i grzybów) a jeli tak, to kto ma może info ile % jest takich stref na gruntach prywanych?
A czy w obecnych uwarunkowaniach prawnych jest w takim razie mozliwoć tworzenia stref na gruntach prywatnych (chodzi mi równiez o strefy ochrony rolin i grzybów) a jeli tak, to kto ma może info ile % jest takich stref na gruntach prywanych?
Możliwoć jest ale jak pisałem wczeniej najpierw trzeba bardzo delikatnie zmiękczać właciciela żeby wręcz ona sam zacz?ł się domagać utworzenia strefy inaczej jak przyjdzie się i powie masz pan tu roslinę chroniona ja WIELKI PAN PRZYRODNIK zgłaszam to do WKP. To właciciel wezmie noc? roslinę wykopie i napisz że ktos to zrobił.
Ile jest stref nagruntach prywatnych?
ponizej 1% - głównie wchodz? fragmenty pół połołozonych na styku z LP - głównie Kurpie ale tam inni ludzie. oraz strefa dla zółwia w radomiu
jeli chodzi o rosliny i grzyby to 0,0 zreszt? czeć tych grzybów poza paroma naukowcami to nikt w kraju na oczy nie widział
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum