Tak pobierznie przegl?daj?c zwraca uwagę fakt że wydrę wył?czono z ochrony cisłej, choć do niedawna uważana jeszcze była za zagrożon?, pytanie czy nie jest za wczenie na taki krok To samo dotyczy kruka
Co do wydry, to ok., ale kruka jest wszędzie pełno (przynajmniej w WLKP). Doszło do tego że kruki wyjadaj? jaja ptaków rzadkich, zagrożonych wyginięciem i to nie jest incydentalne mylę że jego populacja wzrosła jak wzrosła też iloć mieci produkowanych przez człowieka: jest to dla nich dobre Ľródło pokarmu, a raczej było, bo mieci zaczyna ubywać s? segregacje, nowsze formy składowania, utylizacji, recyklingu... to czym sie maj? wyżywić? Tym co najłatwiej zdobyć czyli jaja ptaków, padlina przydrogowa po spotkaniach z samochodami...
_________________ _______________________________________
Ku pamięci Winera
Doszło do tego że kruki wyjadaj? jaja ptaków rzadkich, zagrożonych wyginięciem i to nie jest incydentalne
Skoro tak to faktycznie dobrze że znalazł się on w ochronie częciowej. Natomiast ciekawi mnie to czy ta sama kategoria dla kormorana czarnego spowoduje zatrzymanie wzrostu jego liczebnoci.
rokrocznie będ?c ma Mazurach obserwuję kormorany, to że ich odchody niszcz? roclinnoc to norma, cała wyspa Wielki Ostrów(Wyspa Kormoranów) to sama kikuty drzew. ale miom zdaniem to akurat nikomu nie powinno przeszkadzać, to jest rezerwat. Ale nóż mi się w kieszeni otwiera kiedy widze jak poluj? te szkodniki. Poluj? głównie na ryby szlachetne i mam tu na myli głównie węgorza, zarybianie którym jest chorendalnie drogie i jest on ryb? bardzo cenna z rybackiego punktu widzenia. dziwne ze nie chce im sie jako polować na ryby pospolite i mniej cenne(płoć, ukleja). kilka razy widziałem jak kormoran złapał węgorza, ale chyba nigdy zeby złapał inny gatunek.
Ale nóż mi się w kieszeni otwiera kiedy widze jak poluj? te szkodniki. Poluj? głównie na ryby szlachetne i mam tu na myli głównie węgorza, zarybianie którym jest chorendalnie drogie i jest on ryb? bardzo cenna z rybackiego punktu widzenia. dziwne ze nie chce im sie jako polować na ryby pospolite i mniej cenne(płoć, ukleja).
Corvus badania wykazały że u nas( jeziora północnej Polski) dominuj?cym składnikiem pokarmu jest płoć, wykazana we wszystkich badaniach jako 30% do blisko 100% masy zawartoci przewodu pokarmowego. Kolejne miejsca zajmuj? wzdręga i okoń - w granicach 30% oraz leszcz i szczupak. Węgorze występuj? na ogół w mniejszej iloci, ale czasem sięgaj? 25%.
Tu nie masz racji, bo od lat strefy drapoli i bociana czarnego w lasach sa oznaczane albo wcale, albo tablica "Ostoja Zwierzyny - Wstep Wzbroniony". Tak samo mozna z wilkiem, jesli nory sa znane.
Znowu tłumaczenie ze garbaty moze mieć proste dzieci - to że strefy nie s? oznakowywane to wynik tego że LP nie chc? aby ta informacja była upubliczniana a Wojewódzcy Konsertatorzy Przyrody przymykaj? na to oczy. Gdyby zadał sobie trudu i poczytał wyniki kontroli NIK a LP oraz urzędach wojewódzkich tudziesz zarzuty stawiane przez audytorów przy certyfikacji RDLP to wiedziałby że jednym z poważniejszych zarzutów jest brak kontroli nad wyznaczaniem i oznakowywaniem stref w terenie!!!!!!!!!!!!!!!!!
Poza tym - nie wieem dlaczego ograniczasz się do stref tylko dla ptaków skoro rozporz?dzenie o ochronie gatunkowej - zarówno to stare jak i nowe wymienia inne gatunki np. zółw. Dla nich również wyznacza się strefy. Reasumuj?ć - każdy nawet najbardziej tępy adwokat wybroni gocia którey wlazł do strefy która nie jest oznakowana i w w zwi?zku z powyższym tworzenie a co za tym idzie zaznaczenie w terenie i na mapach stref dla wilków jest idiotyzmem. Kto - jaki profesorek który nie wyciubia nosa zza biurka i nie ma pojęcia jakie ma to skutki i przełożenie prawne chciał dobrze a czas pokaże że wyszło do kitu............
Co do stref na terenach lesnych, to wiekszosc przypadkow naruszenia strefy to sprawka lesnikow. W tym przypadku strefa nieoznakowana w terenie wystarczy (wystarczy, zeby nadlesniczy o tym wiedzial i dostosowal ciecia).
Poczytaj strone Komitetu Ochrony Orlow, albo skontatkuj sie z nimi. Oni maja doswiadczenie na temat stref. Jakbys znalazl jakas nore wilka i zachodzil w glowe co zrobic, pewnie tez pomoga
...A w ogole to rozporzadzenie podpisane, czy nie?
A teraz mi wpadło do głowy że można by zrobić stref? ochronn? tokowiska dubeltów
Problem ten sam co z zołna - tokuj? coroku dokładnie w tym samym miejscu?
Tak - tokuja w tym samym miejscu, ale dubelt wymaga wykaszania (choc czesciowo znosi wysoka roslinnosc i przesuszenie), wiec strefy nie maja sensu. NB., tylko jedno jedyne tokowisko bylo stale odwiedzane - Barwik.
No to skoro strefy nie maj? sensu to przydało by się w jaki inny sposób zabezpieczyć te tokowiska
Tokowiska dubeltow trzebaby zabezpieczyc przed osuszeniem i zarosnieciem. Do tego sa przepisy ochrony obszarow podmoklych i zbiorowisk roslinnych - i trzeba je jeszcze wprowadzic w zycie!
Problem ploszenia czy bezposredniego zagrozenia przez ludzi w zasadzie nie dotyczy dubelta - odwiedzane bylo tylko jedno tokowisko w Barwiku, ktore bylo zabezpieczone przez p.Marka Borowskiego a potem czesciowo przez Biebrzanski PN, az tajemniczo zniklo w tym roku - byc moze za sprawa pozaru i osuszenia.
Co do stref na terenach lesnych, to wiekszosc przypadkow naruszenia strefy to sprawka lesnikow. W tym przypadku strefa nieoznakowana w terenie wystarczy (wystarczy, zeby nadlesniczy o tym wiedzial i dostosowal ciecia).
Twoje ignoranctwo i brak znajomoci elementarnych przepisów prawa jest porażaj?ce............szkoda mi klawaitury na ciebie i podejmowania polemik skoro i tak nie masz pojęcia o czym piszesz - podaj przykłady która strefa konkretnie i gdzie to pogadamy a rzucanie sloganami zostaw dla siebie. Ja wiem jedno oznakowanie stref i wyznaczenie dla wilka to absurd.
[ Dodano: 2004-09-13, 16:33 ]
Cytat:
Tokowiska dubeltow trzebaby zabezpieczyc przed osuszeniem i zarosnieciem. Do tego sa przepisy ochrony obszarow podmoklych i zbiorowisk roslinnych - i trzeba je jeszcze wprowadzic w zycie
Jakie przepisy chcesz wprowadzać? to skoro s? przepisy to poco je dublować i wprowadzać strefy które jak sam mówisz nic nie daj?? Gdzie ty logika? A może znowu s? winni lenicy?
Twoje ignoranctwo i brak znajomoci elementarnych przepisów prawa jest porażaj?ce............szkoda mi klawaitury na ciebie i podejmowania polemik skoro i tak nie masz pojęcia o czym piszesz - podaj przykłady która strefa konkretnie i gdzie to pogadamy a rzucanie sloganami zostaw dla siebie.
Odsylam do publikacji Komitetu Ochrony Orlow, ktory co roku kontroluje kilkaset stanowisk ptakow drapieznych w calym kraju i publikuje przypadki naruszen przepisow ochronnych. Z tego roku nie ma danych, natomiast okolo 75% naruszen przepisow to dzialalnosc LP (glownie scinka i usuwanie zcietych drzew w okresie ochronnym). Na szczescie liczba naruszen spada, z 20% do 2% z kilkuset stref.
Jesli nie wierzysz faktom KOO, to przykro mi, jestes odlaczony od rzeczywistosci. Zawsze mozesz zignorowac otoczenie, ale nie licz, ze ktos cie bedzie traktowal powaznie.
grzegorzb napisał/a:
[ Dodano: 2004-09-13, 16:33 ]
Cytat:
Tokowiska dubeltow trzebaby zabezpieczyc przed osuszeniem i zarosnieciem. Do tego sa przepisy ochrony obszarow podmoklych i zbiorowisk roslinnych - i trzeba je jeszcze wprowadzic w zycie
Jakie przepisy chcesz wprowadzać? to skoro s? przepisy to poco je dublować i wprowadzać strefy które jak sam mówisz nic nie daj?? Gdzie ty logika? A może znowu s? winni lenicy?
Umiejetnosc czytania tekstu ze zrozumieniem to przydatna rzecz i szkoda, ze jej nie masz. Otoz wlasnie pisze, ze strefy dla dubelta sensu nie maja.
Co do twojego manii, ze lesnicy sa idealem i jakakolwiek kryytyka jest nieuzasadniona, to podziwiam zadufanie. Rozumiem, ze masz zle pojete poczucie solidarnosci, ale nie chce mi sie z toba o tym gadac.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum