FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Google  

Poprzedni temat «» Następny temat
Rowerzyci niszcz? las
Autor Wiadomość
Monte Bianco 

Wysłany: 2004-06-03, 20:47   Rowerzyci niszcz? las

W pobliżu miejsca mojego zamieszkania jest kilkunastohektarowy las - całkiem ładny z dębami i wielkimi okazami bluszczu, na dębach liczne dzięcioły duże. Nie wiem czy las państwowy czy prywatny, ale nie widać w nim ladów wycinania drzew i jak na obrzeża Krakowa jest umiarkowanie odwiedzany przez ludzi tak, że praktycznie nie widać ingerencji człowieka. Z jednym wyj?tkiem - gnojki na rowerach górskich :evil: urz?dzaj? sobie w jego częci tory przeszkód. Wykopuj? doły i usypuj? skocznie, poza tym runo i ciółka w tej częsci lasu zostały zupełnie rozjeżdżone. Wygl?da to bardzo nieprzyjemnie, zwłaszcza razi w porównaniu z reszt? lasu.
Do kogo zwrócić się z t? spraw? i przede wszystkim jak ustalić właciciela lasu? Chociaż może włacicielowi to nie przeszkadza skoro proceder trwa już od dawna?

Szybszy 

Wysłany: 2004-06-24, 16:44   

To Ľle ale pod Warszaw? jest gorzej.

W Kampinosie gostki jeżdż? sobie na motorach crossowych, a strażnicy czekali 2 godziny koło mojego samochodu żeby mi wlepić 50 zeta za nieprawidłowe parkowanie. Kiedy ich spytałem dlaczego nie zajęli się motocyklistami (których co chwila było słychać w tle) odpowiedzieli, że "teraz zajmujemy się panem" - czytaj "tu mam pewne 50 zł a tam tylko w mordę mogę dostać". :evil:

Rey 

Wysłany: 2004-06-24, 18:38   

Szybszy napisał/a:

W Kampinosie gostki jeżdż? sobie na motorach crossowych

:shock: :evil: a gdzie oni dokładnie jeżdż? na tych motorach :?:

Szybszy 

Wysłany: 2004-06-24, 18:58   

Rey napisał/a:
Szybszy napisał/a:

W Kampinosie gostki jeżdż? sobie na motorach crossowych

:shock: :evil: a gdzie oni dokładnie jeżdż? na tych motorach :?:

To obserwacja zeszłoroczna ale strażnik przyznał, że to nie pierwszy raz. A było to niedaleko Leoncina. Ale mylę, że w ci?gu jednego kursu objeżdżaj? cały park.

Hubert 
moderator
Szef

Wysłany: 2004-06-24, 21:33   

Też się z tym spoktalem, ale to było dawno, ostatnio widziałem jak jeżdża na quadach na piaszczystych brzegach wisły.

Kruk odrzecze: Nigdy więcej!!

Strona przyrodnicza "Dziewięćsił"
browsehappy.pl

Rey 

Wysłany: 2004-06-24, 22:48   

Hubert napisał/a:
Też się z tym spoktalem, ale to było dawno, ostatnio widziałem jak jeżdża na quadach na piaszczystych brzegach wisły.

:shock: :evil: a w którym miejscu to widziałe, bo ja nad Wisł? nie spostrzegłem żadnych ladów :?

Hubert 
moderator
Szef

Wysłany: 2004-06-25, 07:45   

Zdaje się, że w okolicy siekierek. Na tym samym brzegu obserwowałem sieweczki rzeczne oraz brodĽce piskliwe.

Kruk odrzecze: Nigdy więcej!!

Strona przyrodnicza "Dziewięćsił"
browsehappy.pl

Batman 

Wysłany: 2004-06-28, 18:47   

Tak, rowerzyci siej? nie tylko spustoszenie wsród ptackwa (wiadomo niszcz? gniazda i płosz?). Prawdziw? zmor? s? dla zabytkowych wałów ziemnych - pozostałych po pracach fortecznych. W Poznaniu jest niszczona pierwotna nawierzchnia kamienna dawnych dróg dojazdowych do fortów; ale znane s? przypadki dewastacji stoków przez zjeżdżaj?cych "rowerzystów" - nie doć że niszcz? cenn? zieleń (nierzadko pierwotne nasadzenia forteczne), to zacieraj? czytelnoć stoków, powoduj? osypywanie ziemi (najczęciej do fos) i prowadz? cieżki powoduj?c nieczytelnoć granic działek fortecznych a przy tym zmniejszaj? dzikoć w parkach

Odpowiedz do tematu