Hmmmmmm.... problem w tym że nie wiem czy to dobry temat gdyż Noteć wyznacza granicę Wilkopolski i Pomorza
Ale jak jest to już tu to opiszę. Obwodnica Ujścia nad Notecią... a o modernizacji słyszałem już w marcu. Chcą odświeżyć szlak wodny Berlin - Wisła przez Wartę, Noteć i Kanał Bydgoski. W związku z czym należy naprawić obwałowania, wybagrować już znacznie wypłyconą rzekę i gdzieniegdzie potraktować brzegi jakimś umocnieniem. Staram się tu trzymac ucho prze drzwiach ministra kiedy coś znowu szepną....
_________________ ...Tam, gdzie przedtem w niedostępnych bagnach, kisiały zaraźliwe zgnilizny i jady straszliwe, gdzie w gęstych łozach lęgły się drapieżne wilki (...) tam dziś widać naypyszniejsze łąki i bogate osady przytykaiące do samych brzegów Noteci…
Chcą odświeżyć szlak wodny Berlin - Wisła przez Wartę, Noteć i Kanał Bydgoski. W związku z czym należy naprawić obwałowania, wybagrować już znacznie wypłyconą rzekę i gdzieniegdzie potraktować brzegi jakimś umocnieniem.
I tak im się tego nie uda - terenów chronionych m.in. przez sieć Natura 2000 jest tam tyle, że musieliby kilkanaście z nich bezpowrotnie zniszczyć, na co napewno nie dostaną zgody od KE
Problemem jest to iż samo wybagrowanie dna Noteci - na co zgoda pewnie by się znalazła już wpłynie na przyległą dolinę. Ograniczenie wylewów i samo ułatwienie w ten sposób spływu wody z rowów melioracyjnych mogłoby doprowadzić do dalszego przesuszania doliny. Noteć niestety na środkowym i dolnym odcinku to jedynie dwa obszary. Tylko znaczne. Zobaczymy co przyniesie czas.
Intryguje mnie też jak wpływ miałyby hałaśliwe barki turystyczne na lęgi rycyka i kulika...
_________________ ...Tam, gdzie przedtem w niedostępnych bagnach, kisiały zaraźliwe zgnilizny i jady straszliwe, gdzie w gęstych łozach lęgły się drapieżne wilki (...) tam dziś widać naypyszniejsze łąki i bogate osady przytykaiące do samych brzegów Noteci…
To też fakt.... i czy woda by z tych łąk nie zeszła po wyczyszczeniu koryta... wtedy to już pewnie nikt by ich nie uświadczył.....
Problemem jest to iż samo wybagrowanie dna Noteci - na co zgoda pewnie by się znalazła
Niekoniecznie tak musi być. Jeśli tylko wykaże się negatywny wpływ na siedliska/gatunki "naturowe" to wówczas istnieje już poważna przesłanka aby takiej zgody nie wydać.
Atterdag napisał/a:
Intryguje mnie też jak wpływ miałyby hałaśliwe barki turystyczne na lęgi rycyka i kulika...
Dziś znów uśmiałem się do łez.... zainteresowanych odsyłam do wydanej sumptem Ministerstwa Ochrony Środowiska i Zasobów Naturalnych oraz AR w Poznaniu; w roku 1990 książeczki "Zagospodarowanie Doliny Noteci". Dokłądny odnośnik podam w krótce. Naprawdę warto poczytać co tam panowie profesorowie i doktorzy zaproponowali w celu zwiększenia produkcyjności ]
Rey: Niestety z tym stwierdzaniem wpływu są kłopoty w każdym wypadku. Zawsze mogą stwierdzić iż zjawiskiem naturalnym jest osiadanie torfu, przesuszanie doliny i wymiana składu gatunkowego ze związanego z łąkami ekstensywnymi na zarośla wierzbowe i łany śmiałka darniowego.....
Rey: Niestety z tym stwierdzaniem wpływu są kłopoty w każdym wypadku. Zawsze mogą stwierdzić iż zjawiskiem naturalnym jest osiadanie torfu, przesuszanie doliny i wymiana składu gatunkowego ze związanego z łąkami ekstensywnymi na zarośla wierzbowe i łany śmiałka darniowego.....
Nawet i niech tak stwierdzą, to i tak jeśli z powołanej ostoi Natura 2000 zniknie/będzie znikać siedlisko/gatunek, dla ochrony którego taki obszar został wyznaczony, to zarządzający tą ostoją będzie się musiał tłumaczyć ( co 3 lub 6 lat) czemu tak się stało przed KE. A ona już nie jest tak pobłażliwa jak nasze władze krajowe
Fakt... ale co juz wielokrotnie udowodniono: Mądry Polak po szkodzie....
Proponuję temat regulacji w Wielkopolsce oddzielić albo tytuł obecnego tematu zmienić na regulacje rzek ogółem. Trochę namieszałem umieszczając wiadomości o dolinie Noteci w tym temacie..
_________________ Chcąc chronić przyrodę pamiętaj, że odpowiadasz nie tylko za swoje błędy, ale i za opinię jaką wystawisz swoim kolegom "ekologom".
dzis przyklad w nieco mniejszej skali
Krakow Prokocim - Park Jerzmanowskiego -stary dworski park z licznymi starymi drzewami, dawniej z kilkoma stawami (osuszonymi ) i z potokiem ktory plynie jego skrajem. Ponizej fotka jak wyglada ten potok w stanie "naturalnym" - jest dosc dziki (pomijajac smieci) i jak wyglada juz jego czesc po zabiegach regulacyjnych tak juz upiekszono 1/4 dolinki na terenie parku, a nad dalsza czescia wlasnie pracuja koparki...
Rozumiem, ze zaniedbana dolinka moze komus przeszkadzac ale po co od razu ja regulowac Jedynym plusem sa nowe mostki ale do ich renowacji nie trzeba wycinac wszelkich krzewow i drzew i obkladac betonami brzegow potoku
Brak mi słów Czy w Krakowie nie działa żadna organizacja przyrodnicza, która by na coś takiego zwróciła uwagę Bo Wisłę to już pięknie tam wybetonowano Strach myśleć co się stanie jak tak pójdzie dalej
Czy w Krakowie nie działa żadna organizacja przyrodnicza, która by na coś takiego zwróciła uwagę
no wlasnie problem w tym chyba ze nie bardzo, najblizsza zajmujaca sie "wodami" - TnrZ dziala glownie nad Skawa a lokalne organizacje zajmuja sie roznymi projektami albo atlasami a nie ma kto patrzec co sie dzieje w terenie
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum