FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Google  

Poprzedni temat «» Następny temat
Regulacje w Malopolsce
Autor Wiadomość
Atterdag 
Śmiałek Darniowy

Wysłany: 2006-10-28, 13:16   

Hmmmmmm.... problem w tym że nie wiem czy to dobry temat gdyż Noteć wyznacza granicę Wilkopolski i Pomorza :P

Ale jak jest to już tu to opiszę. Obwodnica Ujścia nad Notecią... a o modernizacji słyszałem już w marcu. Chcą odświeżyć szlak wodny Berlin - Wisła przez Wartę, Noteć i Kanał Bydgoski. W związku z czym należy naprawić obwałowania, wybagrować już znacznie wypłyconą rzekę i gdzieniegdzie potraktować brzegi jakimś umocnieniem. Staram się tu trzymac ucho prze drzwiach ministra kiedy coś znowu szepną....
...Tam, gdzie przedtem w niedostępnych bagnach, kisiały zaraźliwe zgnilizny i jady straszliwe, gdzie w gęstych łozach lęgły się drapieżne wilki (...) tam dziś widać naypyszniejsze łąki i bogate osady przytykaiące do samych brzegów Noteci…

LSz FP

Lanius 

Wysłany: 2006-10-28, 22:15   

Atterdag napisał/a:
Hmmmmmm.... problem w tym że nie wiem czy to dobry temat gdyż Noteć wyznacza granicę Wilkopolski i Pomorza

Ups... Kiepski z geografii jestem :oops: A nie zauważyłem, że chodzi o Wielkopolskę..

Rey 

Wysłany: 2006-10-30, 09:20   

Atterdag napisał/a:
Chcą odświeżyć szlak wodny Berlin - Wisła przez Wartę, Noteć i Kanał Bydgoski. W związku z czym należy naprawić obwałowania, wybagrować już znacznie wypłyconą rzekę i gdzieniegdzie potraktować brzegi jakimś umocnieniem.

I tak im się tego nie uda - terenów chronionych m.in. przez sieć Natura 2000 jest tam tyle, że musieliby kilkanaście z nich bezpowrotnie zniszczyć, na co napewno nie dostaną zgody od KE :evil:

Atterdag 
Śmiałek Darniowy

Wysłany: 2006-10-30, 09:38   

Problemem jest to iż samo wybagrowanie dna Noteci - na co zgoda pewnie by się znalazła już wpłynie na przyległą dolinę. Ograniczenie wylewów i samo ułatwienie w ten sposób spływu wody z rowów melioracyjnych mogłoby doprowadzić do dalszego przesuszania doliny. Noteć niestety na środkowym i dolnym odcinku to jedynie dwa obszary. Tylko znaczne. Zobaczymy co przyniesie czas.

Intryguje mnie też jak wpływ miałyby hałaśliwe barki turystyczne na lęgi rycyka i kulika...
...Tam, gdzie przedtem w niedostępnych bagnach, kisiały zaraźliwe zgnilizny i jady straszliwe, gdzie w gęstych łozach lęgły się drapieżne wilki (...) tam dziś widać naypyszniejsze łąki i bogate osady przytykaiące do samych brzegów Noteci…

LSz FP

Lanius 

Wysłany: 2006-10-30, 17:16   

Atterdag napisał/a:
Intryguje mnie też jak wpływ miałyby hałaśliwe barki turystyczne na lęgi rycyka i kulika...

Zależy jak często by się pojawiały i jak były hałaśliwe...

Atterdag 
Śmiałek Darniowy

Wysłany: 2006-10-30, 18:48   

To też fakt.... i czy woda by z tych łąk nie zeszła po wyczyszczeniu koryta... wtedy to już pewnie nikt by ich nie uświadczył.....

LSz FP

Rey 

Wysłany: 2006-10-30, 23:20   

Atterdag napisał/a:
Problemem jest to iż samo wybagrowanie dna Noteci - na co zgoda pewnie by się znalazła

Niekoniecznie tak musi być. Jeśli tylko wykaże się negatywny wpływ na siedliska/gatunki "naturowe" to wówczas istnieje już poważna przesłanka aby takiej zgody nie wydać.

Atterdag napisał/a:

Napewno pomocne by dla ptaków nie były :evil:

Lanius 

Wysłany: 2006-10-31, 17:57   

Cytat:
Napewno pomocne by dla ptaków nie były

Z tym się zgodzę.

Atterdag 
Śmiałek Darniowy

Wysłany: 2006-10-31, 20:05   

Dziś znów uśmiałem się do łez.... zainteresowanych odsyłam do wydanej sumptem Ministerstwa Ochrony Środowiska i Zasobów Naturalnych oraz AR w Poznaniu; w roku 1990 książeczki "Zagospodarowanie Doliny Noteci". Dokłądny odnośnik podam w krótce. Naprawdę warto poczytać co tam panowie profesorowie i doktorzy zaproponowali w celu zwiększenia produkcyjności :D ]

Rey: Niestety z tym stwierdzaniem wpływu są kłopoty w każdym wypadku. Zawsze mogą stwierdzić iż zjawiskiem naturalnym jest osiadanie torfu, przesuszanie doliny i wymiana składu gatunkowego ze związanego z łąkami ekstensywnymi na zarośla wierzbowe i łany śmiałka darniowego.....

LSz FP

Rey 

Wysłany: 2006-10-31, 22:55   

Atterdag napisał/a:
Rey: Niestety z tym stwierdzaniem wpływu są kłopoty w każdym wypadku. Zawsze mogą stwierdzić iż zjawiskiem naturalnym jest osiadanie torfu, przesuszanie doliny i wymiana składu gatunkowego ze związanego z łąkami ekstensywnymi na zarośla wierzbowe i łany śmiałka darniowego.....

Nawet i niech tak stwierdzą, to i tak jeśli z powołanej ostoi Natura 2000 zniknie/będzie znikać siedlisko/gatunek, dla ochrony którego taki obszar został wyznaczony, to zarządzający tą ostoją będzie się musiał tłumaczyć ( co 3 lub 6 lat) czemu tak się stało przed KE. A ona już nie jest tak pobłażliwa jak nasze władze krajowe :twisted:

Atterdag 
Śmiałek Darniowy

Wysłany: 2006-10-31, 23:32   

Fakt... ale co juz wielokrotnie udowodniono: Mądry Polak po szkodzie....

LSz FP

Lanius 

Wysłany: 2006-11-01, 15:29   

Proponuję temat regulacji w Wielkopolsce oddzielić albo tytuł obecnego tematu zmienić na regulacje rzek ogółem. Trochę namieszałem umieszczając wiadomości o dolinie Noteci w tym temacie.. :oops:

Logan 
moderator

Wysłany: 2007-01-09, 17:05   

dzis przyklad w nieco mniejszej skali
Krakow Prokocim - Park Jerzmanowskiego -stary dworski park z licznymi starymi drzewami, dawniej z kilkoma stawami (osuszonymi :/ ) i z potokiem ktory plynie jego skrajem. Ponizej fotka jak wyglada ten potok w stanie "naturalnym" - jest dosc dziki (pomijajac smieci) i jak wyglada juz jego czesc po zabiegach regulacyjnych :evil: tak juz upiekszono 1/4 dolinki na terenie parku, a nad dalsza czescia wlasnie pracuja koparki...

Rozumiem, ze zaniedbana dolinka moze komus przeszkadzac ale po co od razu ja regulowac :?: Jedynym plusem sa nowe mostki ale do ich renowacji nie trzeba wycinac wszelkich krzewow i drzew i obkladac betonami brzegow potoku

dolinka_przed.jpg
Plik ściągnięto 14 raz(y) 95.14 KB

dolinka_po.jpg
Plik ściągnięto 13 raz(y) 78.17 KB

Rey 

Wysłany: 2007-01-09, 23:58   

Logan napisał/a:
wyglada juz jego czesc po zabiegach regulacyjnych :evil:

Brak mi słów :evil: Czy w Krakowie nie działa żadna organizacja przyrodnicza, która by na coś takiego zwróciła uwagę :?: Bo Wisłę to już pięknie tam wybetonowano :evil: Strach myśleć co się stanie jak tak pójdzie dalej :/

Logan 
moderator

Wysłany: 2007-01-10, 19:14   

Rey napisał/a:
Czy w Krakowie nie działa żadna organizacja przyrodnicza, która by na coś takiego zwróciła uwagę

no wlasnie problem w tym chyba ze nie bardzo, najblizsza zajmujaca sie "wodami" - TnrZ dziala glownie nad Skawa a lokalne organizacje zajmuja sie roznymi projektami albo atlasami a nie ma kto patrzec co sie dzieje w terenie :|

Odpowiedz do tematu