Wysłany: 2008-07-25, 19:35 Pytanie do specjalistów - zagęszczenie populacji w...
...zwartych kompleksach leśnych!!!
Czy prawdą jest ze w zwartych rozległych kompleksach leśnych, pozbawionych zbiorników wodnych, i innych terenów otwartych, zagęszczenie populacji zwierzyny grubej (np. jeleniowate) jest niższe aniżeli na jej obrzeżach.
I czy to samo można odnieść do ptaków drapieżnych???
Nie jestem specjalistką, więc mojej wypowiedzi nie bierz sobie na razie zbytnio do serca ale wydaje mi się, że może to być prawdą, bo: w przyrodzie jest taka ciekawa prawidłowość, że na granicy ekosystemów, czyli tam gdzie się stykają różne siedliska (las i pola uprawne na przykład) występuje więcej gatunków niż w jednolitym środowisku. To ma nawet jakąś swoją nazwę, jakieś prawo ekotonu czy coś takiego. Więc zgodnie z tym na obrzeżach kompleksów leśnych powinno być większe bogactwo gatunków. Pytanie, czy ta prawidłowość stosuje się też do zagęszczenia poszczególnych gatunków... Ale to już
Cytat:
Pytanie do specjalistów -
_________________ www.pajacyk.pl
jedno kliknięcie to 5 gr - niby niewiele, ale wszystko zależy od tego, ile osób kliknie...
Mówcie sobie, co chcecie, a ja jestem przeciw znacznikom nosowym!!!
Pytanie, czy ta prawidłowość stosuje się też do zagęszczenia poszczególnych gatunków...
stosuje sie, z tym ze pewnie nie do kazdego gatunku, ale na granicach ekosystemow(ekotony to sa chyba) roznorodnosc gatunkow napewno bedzie wieksza. P.S. tez specjalista nie jestem
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum