FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Google  

Poprzedni temat «» Następny temat
Pytanie do specjalistów - zagęszczenie populacji w...
Autor Wiadomość
sioux 

Wysłany: 2008-07-25, 19:35   Pytanie do specjalistów - zagęszczenie populacji w...

...zwartych kompleksach leśnych!!!
Czy prawdą jest ze w zwartych rozległych kompleksach leśnych, pozbawionych zbiorników wodnych, i innych terenów otwartych, zagęszczenie populacji zwierzyny grubej (np. jeleniowate) jest niższe aniżeli na jej obrzeżach.
I czy to samo można odnieść do ptaków drapieżnych???

Z góry dziękuje i pozdrawiam

Justyna K 

Wysłany: 2008-07-26, 13:35   

Nie jestem specjalistką, więc mojej wypowiedzi nie bierz sobie na razie zbytnio do serca :) ale wydaje mi się, że może to być prawdą, bo: w przyrodzie jest taka ciekawa prawidłowość, że na granicy ekosystemów, czyli tam gdzie się stykają różne siedliska (las i pola uprawne na przykład) występuje więcej gatunków niż w jednolitym środowisku. To ma nawet jakąś swoją nazwę, jakieś prawo ekotonu czy coś takiego. Więc zgodnie z tym na obrzeżach kompleksów leśnych powinno być większe bogactwo gatunków. Pytanie, czy ta prawidłowość stosuje się też do zagęszczenia poszczególnych gatunków... :) Ale to już
Cytat:
Pytanie do specjalistów -
:mrgreen:

Mówcie sobie, co chcecie, a ja jestem przeciw znacznikom nosowym!!!

tadekptaku 
Człek z zewnątrz

Wysłany: 2008-07-26, 15:13   

Justyna K napisał/a:
Pytanie, czy ta prawidłowość stosuje się też do zagęszczenia poszczególnych gatunków...
stosuje sie, z tym ze pewnie nie do kazdego gatunku, ale na granicach ekosystemow(ekotony to sa chyba) roznorodnosc gatunkow napewno bedzie wieksza. P.S. tez specjalista nie jestem :)
BWI member
http://www.birdwatchireland.ie

Odpowiedz do tematu