FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Google  

Poprzedni temat «» Następny temat
Problem Słowińskiego Parku Narodowego
Autor Wiadomość
Rey 
moderator

Wysłany: 2004-02-11, 15:58   

To nie jest takie mieszne, to jest tragiczne :( :cry:

maciek 

Wysłany: 2004-02-12, 10:11   

Co do odwołania Byrcyna to może dobrze, że tak się stało...

Ten człowiek stworzył w TPN wielka klikę (Byrcynów i in.). Nie umniejszaj?c jego zalet i umiłowania przyrody, raczej się na Dyrektora dłużej nie nadawał. Z ludzmi trzeba umieć rozmawaić a z góralami szczególnie. A on tego nie potrafił. Paweł Skawiński to już inna sprawa. Według mnie o wiele bardziej nadaje się na dyrektora tego parku niż Byrcyn. Robi to samo dla ochrony przyrody ale w zupełnie inny, mniej konfliktowy sposób...

grzegorzb 

Wysłany: 2004-02-12, 10:55   

Cytat:
Co do odwołania Byrcyna to może dobrze, że tak się stało...

bez komentarza - szkoda klawiatury
Cytat:
stworzył w TPN wielka klikę (Byrcynów i in.)

nie ma jak powtarzać utarte i wywiechtane opinie - w okolicach Zakopca co drugi to Byrcyn albo G?sienica
Cytat:
Według mnie o wiele bardziej nadaje się na dyrektora tego parku niż Byrcyn. Robi to samo dla ochrony przyrody ale w zupełnie inny, mniej konfliktowy sposób...
- coż jeli kto lubi ludzi którzy bez wazeliny właż? do d.... i obiecuj? gruszki na wierzbie to jego sprawa. Skawiński boi się podejmować jakichkolwiek decyzji i z byle duperelem dzwoni do Wróbla. Poza tym Byrcyn nie zgodził się na to Tokarczuk postawił sobie chatę w otulinie TPN - która pasuje jak kwiatek do kożucha. Skawiński wręcz przeciwnie....ale cóz....
Cytat:
Robi to samo dla ochrony przyrody

a co konkretnie? bo z tego co wiem to nic ostatnio nie zrobił - podpiera się tylko tym co wypracował Byrcyn - bo jak narazie to z tego co obiecał Skawiński nic nie udało mu się zrealizować gdyż nie pozwala na to PRAWO. i sprawy które górlale kierowali do s?du przegrali z kretesem - ale to nie medialne więc się o tym nie pisze

maciek 

Wysłany: 2004-02-12, 11:33   

pisałem trzy lata temu pracę mgr w TPN, wówczas jeszcze dyrektorem był Byrcyn a Paweł Skawiński pracownikiem naukowym. Nasłuchałem się wówczas co nieco o sposobach rz?dzenia w TPN od pracuj?cych tam ludzi, zarówno z terenu jak i z dyrekcji. Nie chce tego przytaczać na forum bo szanuje Byrcyna jako człowieka o ogromnej wrażliwoci na przyrodę. Ale to nie wystarczy abyc być dobrym dyrektorem w parku poddanym tak ogromnej presji.

grzegorzb 

Wysłany: 2004-02-16, 16:40   

maciek napisał/a:
Ale to nie wystarczy abyc być dobrym dyrektorem w parku poddanym tak ogromnej presji.

Coż kiedy PROP podał się do dymisji jak przeszedł zamysł kolejki - ale inne czasy inni ludzie. A może nie trzeba być przyrodnikiem tylko skończyc studia ekonomiczne, menadzerskie a o przyrodzie poczytać sobie do poduszki? A maj?c dobre plecy i właciw? legitymację zostać dyrektorem. Ot tak przewrotna myl. :mrgreen:

maciek 

Wysłany: 2004-02-17, 07:10   

Paweł Skawiński jest lenikiem po Krakowie i długie lata pracował jako pracownik naukowy TPN zajmuj?c się m.in. zniszczeniami powodowanymi przez narciarzy w rejonie Kasprowego. (a propos, polecam nowe wydanie kwartalnika Tatry - kogo interesuja te najpiękniejsze góry wiata)

Nie umniejszam wartoci Byrcyna jako przyrodnika, tylko jako dyrektora parku. Bo te kilka lat jak Paweł jest dyrektorem wiadcz?, że była to dobra decyzja, choć jej zamierzenia (eksTokarczuka) były przecież zupełnie inne. W pierwszej chwili po odwołaniu Byryna w rodowisku przyrodników krakowskich zawrzało, do czasu jak dowiedzielismy się kto został nowym dyrektorem.

Radek 

Wysłany: 2004-02-21, 22:11   

Od jakiego czasu czytam dyskusje na forum "przyroda", ale dopiero ten w?tek sprawił że właczam się aktywnie.
Widzę że tylko "grzegorzb" jest dobrze poinformowany w temacie, reszta jeszcze jest doć najwna.
Zacznę od 120 ha ł?k w SPN wszystko co napisał "grzegorzb" jest prawd?, ale sprawa ma dalszy ci?g. O te 120 ha stara się od dawna Muzeum Wsi Słowińskiej w Klukach. Skansen chce, aby te ziemie znalazły się w jego zarz?dzie, po to, aby zbudować tam ogromny parking wraz z towarzysz?cym mu komercyjnym zapleczem gastronomicznym. Na te ziemię ma też chęć gmina Smołdzino. Obecnie mamy ciekaw? sytuację. Gmina i skansen naciskaj? na władze ministerialne, aby uzyskać od nich zgodę na przekazanie tych terenów, które maj? na oku – chodziłoby o wył?czenie ich spod zarz?du parku, a więc o uszczuplenie powierzchni SPN o niemal 90 ha. Odbywa się tu subtelny i zakulisowy szantaż – albo park zgodzi się na takie rozwi?zanie, albo może mieć trudnoci z uzyskaniem zgody na zapisy planowanego rozporz?dzenia o funkcjonowaniu SPN. I ponoć s? już nieformalne obietnice Symonides, że sprawa zostanie rozwi?zana po myli gminy, choć niekoniecznie tak, jak życzyłyby sobie tego władze skansenu. Szczegółowo można o tym przeczytać w lutowym Dzikim Życiu.
My (Pracownia na rzecz Wszystkich Istot) jako pierwsi nagłonilimy sprawę afer wokół SPN i nie chowalimy głowy w piasek (a układziki mamy głęboko w ...) tylko walczylimy do końca w obronie Felka Kaczanowskiego. Można o tym poczytać we wiosennych numerach naszego miesięcznika z 2003. Ostatecznie odwołania dyrektora SPN wyl?dowała w s?dzie bo Symonides przekroczyła swoje uprawnienia i odwołała go osobicie, a mógł zobić to tylko Minister ?rodowiska. Jak działaj? s?dy w Polsce wiadomo, więc sprawie szybko ukręcono łeb.
Co do Symonides to dodam jeszcze z ważniejszych rzeczy do tego Puszczę Białowiesk?, której ochronę odpuciła w zamian za poparcie LP dla jej posadki. Działania tej Pani s? poniżej krytyki.
Co do tzw wielkiej trójki Byrcyna, Kaczanowskiego i Szkirucia, to 2 pierwszych już nie ma a ostatni jest już prawie na wylocie. Gminy z WPN chc? jego zwolnienia M? na razie na to się nie godzi, ale pewnie dla złagocenia lokalnych konfliktów też go zwolni?. Obecnie staramy się mu pomóc w miarę naszych możliwoci. O tej sprawie będzie można przeczytać w marcowym Dzikim Życiu.
Co do Byrcyna i Skawińskiego to Wojtek może nie był ideałem ale był lepszy o niebo od Skawińskiego, bo bronił przyrody. Nowy dyr. TPN to jak tu już napisano bezwolna kukła, która jest sterowana przez Wróbla i Symonides. A iloć zaniedbań i jego ciemnych sprawek też jest długa. Chociażby to że jeszcze jako dyrektor zasiadał w radzie PKL i zwolnił PKL z opłat za korzystanie z terenów TPN. O tym też pisalimy wielokrotnie.

Rey 
moderator

Wysłany: 2004-02-21, 23:37   

Cytat:
O te 120 ha stara się od dawna Muzeum Wsi Słowińskiej w Klukach. Skansen chce, aby te ziemie znalazły się w jego zarz?dzie, po to, aby zbudować tam ogromny parking wraz z towarzysz?cym mu komercyjnym zapleczem gastronomicznym.

Nie no tylko nie to :evil: :cry: . Prawad? jest to że w Klukach nie ma porz?dnego parkingu, ale przecież wszyscy chętni się mieszcz?. I pomyleć że skansen chce zrobić zaplecze gastronomiczne na terenie łak nad którymi widziałem poluj?ce orły przednie :evil: .

Cytat:
Ostatecznie odwołania dyrektora SPN wyl?dowała w s?dzie bo Symonides przekroczyła swoje uprawnienia i odwołała go osobicie, a mógł zobić to tylko Minister ?rodowiska.

:shock: :shock: :shock: A ja mylałem że dyrektora SPN odwołał minister na wniosek pani Konserwator.

Cytat:
Co do Symonides to dodam jeszcze z ważniejszych rzeczy do tego Puszczę Białowiesk?, której ochronę odpuciła w zamian za poparcie LP dla jej posadki.

Szkoda słów :evil: :evil: :evil:

Cytat:
Nowy dyr. TPN to jak tu już napisano bezwolna kukła, która jest sterowana przez Wróbla i Symonides. A iloć zaniedbań i jego ciemnych sprawek też jest długa.

Pierwsze co zrobił dyrektor Skawiński to zgoda na zwiększenie przepustowoci kolejki na Kasprowy. Skoro opublikowano nawet list 50 profesorów wyższych uczelni w sprawie obrony przyrody Tatr to znaczy to dobitnie że decyzja ta jest ogromnie szkodliwa dla TPN i Byrcyn napewno by jej nie wydał.

Wygl?da więc na to że Tatry nam zadepcz? do reszty, a Puszcze Białowiesk? wytn? :cry:

P.S.
Cytat:
Szczegółowo można o tym przeczytać w lutowym Dzikim Życiu.
A gdzie to można dostać bo jak dot?d nie spotkałem się z tym tytułem ?

Adam Tarłowski 

Wysłany: 2004-02-22, 13:17   

Cytat:
Cytat:
Szczegółowo można o tym przeczytać w lutowym Dzikim Życiu.
A gdzie to można dostać bo jak dot?d nie spotkałem się z tym tytułem ?

skocz na www.pracownia.org.pl/pracownia/

Hubert 
moderator
Szef

Wysłany: 2004-02-22, 15:46   

Co do SPN to najciekawsze widziałem poza granicami parku, kanie rud? nad małym jeziorkiem obok ulicy.

Kruk odrzecze: Nigdy więcej!!

Strona przyrodnicza "Dziewięćsił"
browsehappy.pl

Rey 
moderator

Wysłany: 2004-02-22, 18:01   

Dziękuje

maciek 

Wysłany: 2004-02-23, 08:47   

Cytat:
Pierwsze co zrobił dyrektor Skawiński to zgoda na zwiększenie przepustowoci kolejki na Kasprowy.

Przepraszam bardzo, zgodę, na zwiekszenie przepustowoci kolejki na kasprowy podpisł jeszcze dyr. Byrcyn a nie Skawiński. Zreszt? i tak nie miało to wówczas znaczenia, gdyż zmienione prawo nie wymagało zgody dyrektora parku a jedynie pozytywnej oceny oddziaływania na rodowisko.

Polecam artykuł we wznowionym kwartalniku "Tatry"

NORBERT 

Wysłany: 2004-02-23, 08:53   

Cytat:
Co do Symonides to dodam jeszcze z ważniejszych rzeczy do tego Puszczę Białowiesk?, której ochronę odpuciła w zamian za poparcie LP dla jej posadki. Działania tej Pani s? poniżej krytyki.

Ja sobie wyrobiłem zdanie na temat tej pani po jej odpowiedzi na pytanie bodaj którego z posłów na temat co z utworzeniem Turnickiego PN
Poza argumentami typu że nie ma zgody samorz?dów, brak kasy itp. padło jeszcze jedno.
W Polsce mamy już kilka parków chroni?cych ekosystemy górskie i nie potrzeba jeszcze jednego :evil:
ręce opadaj?

Odpowiedz do tematu